JavaScript is required for this website to work.
post

UKIP ligt op sterven na dood

Harry De Paepe24/1/2018Leestijd 2 minuten
UKIP voorzitter Henry Bolton (l) en partijcoryfee Nigel Farage (r).

UKIP voorzitter Henry Bolton (l) en partijcoryfee Nigel Farage (r).

foto © Reporters

UKIP ligt op sterven na dood. De leden lopen weg, de peilingen zijn een ramp en de partijvoorzitter moet opstappen…maar wil niet.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Henry Bolton weigert op te stappen. U heeft geen idee wie Henry Bolton is? Wel, tot voor kort wist een groot deel van het Britse publiek dat ook niet. Maar ’s mans vriendin bracht hem in het oog van een politieke storm.

UKIP of UK Nazi Party?

Op 29 september 2017 koos de UK Independence Party zijn vierde voorzitter sinds de brexit van juni 2016. De compleet onbekende Henry Bolton volgde de iets minder onbekende Paul Nutall op. De overbekende Nigel Farage sprak meteen zijn steun uit. Bolton verklaarde dat hij de partij redde van een racistische machtsgreep. ‘De partij dreigde de UK Nazi Party te worden’. Meer en meer werd UKIP beschuldigd van racisme. Eén van de kandidaat-voorzitters en tegenstanders van Bolton, Anne Marie Waters, staat geboekstaafd als een islamofoob. De ex-militair wilde zijn leiderschap in de lijn van Nigel Farage plaatsen. ‘De brexit is onze kerntaak!’

De juiste man?

De man ontving enkele jaren terug een koninklijk lintje omwille van zijn internationale politiewerk in Kosovo en Macedonië. De linkse krant The Guardian omschreef hem als ‘een man die de reputatie geniet van efficiënte technocraat’. Het leek er op dat UKIP de juiste man op de juiste plaats verkoos. De partij had net een slechte nationale verkiezing achter de rug. Sinds de brexit claimden de Britse Conservatives de eurosceptische vlag op. UKIP lag op apegapen.

Onze partij is tegen de elite. Met de geridderde Bolton hebben we nu precies iemand van de elite aan het hoofd gezet’, claimde een partijman aan de Britse pers. In 2005 kwam Bolton nog op voor de Britse Liberal Democrats.

De peilingen bleven slecht. UKIP veranderde van logo. Het gooide het gele pond-symbool weg in ruil voor een paarse leeuw. Die lijkt verdacht sterk op het logo van de Engelse voetbalcompetitie en veroorzaakte daarmee een nationale controverse.

Racistische sms’en

In november werd de verloving van prins Harry met de Amerikaanse actrice Meghan Markle bekend gemaakt. Op het eerste gezicht heeft dit niets met UKIP te maken. Ware het niet, dat het kersverse liefje van Bolton Jo Marney enkele racistische sms’en over de toekomstige prinses verstuurde: ‘Een zwarte Amerikaanse die het Britse koninklijk huis gaat bezoedelen met haar kroost’. De tekstberichten kwamen – hoe kan het ook anders – terecht op de bladzijden van de Britse tabloids.

Bolton nam afstand van de berichten, gooide Jo Marney uit de partij en brak met haar. Dat laatste beweerde hij althans. Want Henry Bolton werd al snel weer gespot op restaurant met Jo Marney. Hij weigerde uit te sluiten dat hij het ooit weer goed zou maken met de 25-jarige blondine.

Partij op sterven

Binnen zijn partij was dit het prima excuus om een motie van wantrouwen uit te spreken tegen de voorzitter. Quasi de gehele partijleiding stapte op. ‘Het is een putsch van prominenten die mij samen met de linkse media buiten willen werken’, reageerde de partijvoorzitter. Henry Bolton weigerde om op te stappen. ‘Ik blijf waar ik ben.’ Hij stond alleen voor de verzamelde pers. ‘It’s time to drain the swamp’, sprak hij Tump-gewijs uit. Maar de man heeft geen achterban meer. ‘We gaan hem uithongeren’, liet een topper verstaan. UKIP zal Bolton niet meer betalen voor zijn voorzitterschap. Nigel Farage brandmerkte de man als ‘dom’.

Henry Bolton wil zijn voorzitterschap nu voorleggen aan de partijleden op een uitzonderlijk partijcongres in februari. Intussen kalft het draagvlak voor de partij verder af. In 2015 telde de partij nog 47 500 leden, vandaag is dat minder dan 25 000. De partij ‘ligt traag en pijnlijk op sterven’ ,volgens een vroegere medewerker.

Zoals een tijdje terug dreigt de belangrijke partijdonor Aaron Banks om geld te stoppen in een nieuwe eurosceptische beweging. Hij ziet slechts één iemand die leiden: Nigel Farage.

Harry De Paepe (1981) is auteur en leraar. Hij heeft een grote passie voor geschiedenis en Engeland.

Commentaren en reacties