JavaScript is required for this website to work.
GESCHIEDENIS

Vandaag 1922: Doris Day geboren, zangeres na een beenbreuk

VandaagLuc Pauwels3/4/2024Leestijd 2 minuten
Doris Day (1922-2019)

Doris Day (1922-2019)

Doris Day wil danseres worden. Maar een gebroken been stuurt haar carrière in de zang- en filmbranche. Met waanzinnig succes.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Op 3 april 1922 wordt in Cincinnati (Ohio) de iconische Amerikaanse zangeres en actrice Doris Day geboren, artiestennaam van Doris Kappelhoff. Ze is van Duitse afkomst en haar vader is muziekleraar. Ze houdt later – ten onrechte – vol dat ze in 1924 is geboren. Doris wil danseres worden, maar dat kan niet omdat ze op haar 15 bij een auto-ongeval haar rechterbeen breekt. Ze zal het nooit meer helemaal normaal kunnen gebruiken. Dan toch maar zingen op het podium.

Ze zingt onder meer Everybody loves a lover, Move over darling, Secret love. Als zangeres wordt ze het meest bekend met de popsong Que Sera, Sera. Whatever Will Be, Will Be. In het lied stelt een meisje vragen over de toekomst, eerst aan haar moeder, later aan haar man. En haar kind stelt haar opnieuw die vragen. Het antwoord is altijd: ‘Qué será, será’, of zoals Jo Leemans in het Nederlands zong:

Que sera sera
Wat zijn moet, dat zal zo zijn
De toekomst die blijft geheim
Que sera sera
Wat moet zijn, zal zijn.

Het nummer is in 1956 geschreven door Ray Evans en Jay Livingston voor de film The Man Who Knew Too Much van Alfred Hitchcock. In 1957 wint Doris Day hiermee een Oscar voor het beste nummer. In Groot-Brittannië bereikt het nummer 1 in de hitlijsten. In 1947 krijgt Doris Day een zevenjarig filmcontract bij Warner Brothers. Haar eerste film, Magic Nights in Rio, geregisseerd door Michael Curtiz, wordt uitgebracht in 1948. Er volgen er nog 39 andere.

Day is vier keer getrouwd. Eerst met Al Jorden, een trombonist, met wie ze haar enig kind krijgt, Terrence Jorden. Ze scheiden na minder dan twee jaar. Haar tweede huwelijk is met saxofonist George William Weidler en duurt drie jaar. Haar derde huwelijk, met Martin Melcher, loopt van 1951 tot Martins dood in 1968. Melcher adopteert de zoon van Day uit haar eerste huwelijk, die onder de naam Terry Melcher een bekende producer wordt.

Haar vierde huwelijk (1976-1982) sluit ze met Barry Comden. Hij is de chef van een restaurant waar Day vaak komt. Hij wint haar hart door haar vleesresten mee te geven voor haar hond. Ze is ook bedrijvig als dierenactiviste, met haar Doris Day Animal Foundation.

In 2011 verschijnt haar album My Heart. Drie van de nummers zijn van haar zoon Terry Melcher. Doris Day komt daarmee op de Engelse hitlijst terecht als de op een na oudste artiest na Vera Lynn, die in 2009 met 92 jaar nummer 1 bereikte. In 2019 sterft Doris Day, zes weken na haar 97e verjaardag.

Luc Pauwels (1940) is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.

Commentaren en reacties