JavaScript is required for this website to work.
GESCHIEDENIS

Vandaag 1949: de Vlaamse Concentratie opgericht, eerste Vlaams-nationale partij na 1945

VandaagLuc Pauwels14/5/2024Leestijd 1 minuut

vandaag

vandaag

Onder meer Alex Donckerwolcke waagde in 1949 een eerste poging om een naoorlogse Vlaams-nationalistische partij op te richten. De Vlaamse Concentratie mislukte, maar legde de basis voor de Volksunie

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Op 14 mei 1949 start de Vlaamse Concentratie (VC) als eerste naoorlogse Vlaams-nationale partij. Het eerste bestuur bestaat uit onder meer Alex Donckerwolcke (voorzitter), Willy van Hille, Jan Lancsweert, Norbert de Witte en Frans Mattheessens.

Ondanks het gebrek aan mensen, tijd en geld slaagt de partij erin om nog geen twee maanden later aan de parlementsverkiezingen van 26 juni 1949 deel te nemen en in nagenoeg alle Vlaamse arrondissementen voor de Kamer op te komen. In Brussel onthoudt de VC  zich ten voordele van de lijst van Edmond van Dieren en in Kortrijk ten voordele van de lijst van de dissidente katholiek Jules Coussens.

De verkiezingsuitslag betekent een koude douche: de Vlaamse Concentratie haalt samen met Coussens en Van Dieren 103 789 stemmen en er is nergens een verkozene. Daarmee sterft de Vlaamse Concentratie een wiegendood, maar voornamelijk in Antwerpen blijft rond voorzitter Donckerwolcke een harde kern over. De verkiezingsflop is in grote mate toe te schrijven aan de vele tienduizenden Vlamingen die ten gevolge van de repressie van hun kiesrechten waren beroofd. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1952 slaagt de Vlaamse Concentratie er niet in zich te herpakken. De partij kon maar op enkele plaatsen lijsten indienen en haalt alleen in Antwerpen en Borgerhout een verkozene, met name Herman Wagemans en Ferdi van de Vijver.

Bij de parlementsverkiezingen van 1954 wordt de Vlaamse Concentratie opgenomen in het kartel Christelijke Vlaamse Volksunie (CVV), de voorloper van de Volksunie. Overigens kwam Frans van der Elst, de eerste Volksunie-voorzitter, uit de Vlaamse Concentratie.

 

Luc Pauwels (1940) is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.

Commentaren en reacties