JavaScript is required for this website to work.
GESCHIEDENIS

Vandaag 2010: gruwelijke moord op D66 partijleidster Elst Borst – in ‘goddelijke opdracht’

VandaagLuc Pauwels10/2/2024Leestijd 2 minuten
Els Borst (1932-2014)

Els Borst (1932-2014)

De moordenaar van D6-partijleister Elst Borst verklaart in ‘goddelijke opdracht’ te hebben gehandeld. Maar hij vermoordde ook zijn zus.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Els Borst (81) wordt op 10 februari 2014 dood aangetroffen in de garage van haar woning in Bilthoven (Utrecht). Deze arts en politica blijk in haar garage doodgestoken te zijn door de geestelijk gestoorde Bart van U. (38) die eerst haar beide ogen uitsteekt voor hij haar afmaakt met 41 messteken. Hij houdt haar verantwoordelijk voor de euthanasiewet van 2001 die zij als minister van Volksgezondheid door de Kamer heeft geloodst. De precieze doodsoorzaak en ook het feit dat ze al twee dagen eerder om het leven was gebracht, vlak na een partijcongres van D66, wordt pas anderhalf jaar later door het gerecht publiekelijk vrijgegeven.

Els Borst wordt in 1932 in Amsterdam geboren als Else Eilers en studeert geneeskunde. Ze trouwt met bacterioloog Jan Borst, met wie ze drie kinderen heeft. Hij overlijdt in 1988. In datzelfde jaar wordt ze partijleidster van D66 (tot 1985 als D’66 gespeld). Dat is de afkorting van Democraten ’66, een in 1966 opgerichte centrum-linkse partij.

Els Borst is van 1994 tot 2002 Minister van Volksgezondheid in de kabinetten Kok I en II. Vanaf 1998 is ze ook vicepremier. Als minister voert Borst een aantal baanbrekende wijzigingen door in de gezondheidszorg. Zo inderdaad de nieuwe euthanasiewet, waardoor hulp bij zelfdoding onder voorwaarden wordt toegestaan. Verder de basisverzekering voor alle Nederlanders en het donorstelsel waarbij aan alle 18-jarigen wordt gevraagd, of zij na hun dood organen willen afstaan aan mensen die het hard nodig hebben. Ook verbiedt ze de verkoop van drank en tabak aan tieners onder de 16.

In 2012 wordt Borst benoemd tot minister van Staat. Ze krijgt in 2012 de Aletta Jacobs Prijs van de Rijksuniversiteit Groningen.

Het onderzoek naar haar vreselijk overlijden loopt dood. Daarom wordt in oktober 2014 in het tv-programma Opsporing Verzocht het publiek om tips gevraagd. In januari 2015 wijst DNA dat op de plaats van de moord werd aangetroffen naar de 38-jarige Bart van U. Deze is eerder die maand in Rotterdam gearresteerd voor de moord op zijn zus. Ook met tientallen messteken. Op 4 februari 2016 verklaart de verdachte voor de rechtbank Borst te hebben gedood vanwege haar inzet voor de totstandkoming van de Nederlandse euthanasiewet. Hij noemt zijn daad een ‘goddelijke opdracht’.

De rechtbank acht hem verminderd toerekeningsvatbaar. Uiteindelijk krijgt hij in maart 2017 in hoger beroep acht jaar celstraf, waarna internering met dwangverpleging volgt.

Els Borst ligt begraven op de natuurbegraafplaats Den en Rust in Bilthoven. In het najaar van 2016 werd een plein voor het Hagaziekenhuis in Den Haag naar haar vernoemd: het Els Borst-Eilersplein.

Luc Pauwels (1940) is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.

Commentaren en reacties