Verdwijnen christenen in het Midden-Oosten?
Teun Voeten, fotografeerde deze door IS verwoeste kerk in, April 2017.
foto © Reporters / VOETEN
Christenen in het Midden-Oosten en elders krijgen het zwaar te verduren, zo blijkt weer maar eens uit een Brits rapport
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementMoeten we stilaan aftellen naar het einde van het christendom in sommige delen van het Midden-Oosten? Een nieuw rapport dat in Londen werd voorgesteld bevestigt de precaire situatie. Daar kan alleen maar een einde aan komen wanneer de internationale gemeenschap nu onmiddellijk optreedt.
Persecuted and Forgotten?
Het rapport met als titel Persecuted and Forgotten? [Vervolgd en vergeten?] van het Britse nationaal secretariaat van de pauselijke stichting en katholieke hulporganisatie Kerk in Nood (Aid to the Church in Need – ACN) behandelt de periode 2017-2019. Het opvallendste is de waarschuwing dat het christendom op het punt staat te verdwijnen uit steden en dorpen in het Midden-Oosten.
Het rapport van ACN spreekt van een volkenmoord van IS op de christenen in de regio. Het stelt vast dat IS wel kan overwonnen zijn, maar hun volkerenmoord ertoe heeft geleid dat het aantal christenen dramatisch is gedaald en nog steeds verder afneemt.
Vóór 2003 woonden er in Irak nog 1,5 miljoen christenen. Midden 2019 is hun aantal gedaald tot onder de 150.000 en misschien zelfs tot minder dan 120.000. Een daling die binnen één generatie oploopt tot 90 procent. In Syrië is het aantal christenen sinds het begin van de burgeroorlog in 2011 met twee derde verminderd. Het rapport stelt zelfs de vraag of het al niet te laat is voor de christelijke gemeenschappen in Syrië en Irak.
Bezorgdheid
Kerk in Nood erkent dat er wereldwijd bezorgdheid was over de vervolging van de christenen in de betrokken regio’s. Ook het Vlaamse Parlement en de federale Kamer stemden in 2017 een resolutie. Die riep de respectievelijke regeringen op om bij het buitenlands beleid rekening te houden met de situatie van de religieuze minderheden. Doorbraak bracht daar toen verslag over uit. Maar veel was daar sindsdien niet meer over te vernemen.
Maar volgens ACN bleef ondanks de politieke steun de nodige hulp en ondersteuning uit om te verzekeren dat de christenen daar konden overleven in de periode van 2017 tot 2019. Persecuted and Forgotten stelt vast dat ‘de westerse regeringen en de Verenigde Naties hebben nagelaten om de noodhulp te voorzien die christenen in landen als Irak en Syrië nodig hadden toen de volkerenmoord begon.’
Bedreigde gemeenschappen
Het rapport waarschuwt ervoor dat de Kerk in het Midden-Oosten volledig dreigt te verdwijnen. De haat die IS heeft gezaaid in de regio tegenover christenen blijft sluimeren, aangewakkerd door extremisten. Een nieuwe systematische aanval zou fataal zijn. Vandaag blijkt hoe reëel die dreiging is. Bij de recente opflakkering van de oorlog in Noord-Syrië kwamen ook berichten over de ontsnapping van jihadisten.
‘Indien er nieuwe aanvallen tegen de gelovigen plaatsvinden die vergelijkbaar zijn met wat onder IS is gebeurd, dan zou dit ertoe kunnen leiden dat de Kerk tot verdwijnen gedoemd is. Wanneer de veiligheid echter wordt gegarandeerd, dan is de kans groot dat het christendom in Nineve en Erbil kan overleven,’ schrijft ACN.
Christenvervolging
Het rapport kijkt ook verder dan het Midden-Oosten. Het stelt vast dat de christenvervolging vooral in Zuid- en Oost-Azië erger is geworden. Noord-Korea vervolgt al tientalle jaren systematisch christenen en sluit ze op in werkkampen. Ook in China verslechtert de situatie. Ondanks een akkoord tussen China en het Vaticaan in september 2018, blijft de repressie toenemen.
In India werden in 2017 477 antichristelijke voorvallen gemeld. En nog vers in het geheugen liggen de bomaanslagen op christelijke doelen op paaszondag 2019 in Sri Lanka. Die dag vielen er 300 doden en liepen ook meer dan 500 mensen verwondingen op.
Afrika
Ook in een aantal Afrikaanse landen worden christenen bedreigd door islamisten die proberen om hun Kerk te vernietigen. Dat gebeurt door geweld of door christenen op allerlei manieren te dwingen zich tot de islam te bekeren.
In het noorden van Nigeria en in de zogenaamde ‘Middle Belt’, zetten de milities hun terreurregime tegen zowel christenen als moslims voort. In 2018 alleen al werden er 3.731 christenen om het leven gebracht, schrijft ACN.
Op andere plaatsen in Afrika kwam/komt de grootste bedreiging voor christenen van de staat. In een periode van twaalf maanden werden in het Zuid-Soedanese Nuba-gebergte meer dan 70 kerken aangevallen en werden er 32 platgebrand. Ook in Algerije heeft de overheid de jongste zes weken tientallen kerken gesloten op basis van onduidelijke antichristelijke wetten.
Het rapport is online beschikbaar in het Engels.
Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak. Journalistiek heeft hij oog voor communautaire politiek, Vlaamse beweging, vervolgde christenen en religie.
Politici die zelf niet weten waar ze voor staan: ze kunnen mooi vertellen, maar regeren gaat moeilijk.
Jack London was een veelschrijver én avonturier. Zijn omzwervingen overtuigden hem van de noodzaak van een socialistische samenleving, een idee dat hij verwerkte in zijn boeken.