Vergeten vragen van de voorbije week (201)
Alexander De Croo.
foto © Belga Image
Op Paasmaandag: de tijdelijke verrijzenis van deze rubriek. Vanaf nu tot aan de verkiezingen mogen er geen vragen ‘vergeten’ worden.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementOok de voorbije week werden veel vragen gesteld – en waren er ook vragen die te weinig of helemaal niet gesteld werden. Aan het begin van de nieuwe week kunnen er misschien nog enkele vragen opgeworpen worden. Zoals:
Als u daarover al liegt, waarover liegt u dan nog?
(Aan Alexander De Croo (Open Vld), die beweert dat hij het premierschap slechts ‘met veel twijfels’ heeft aanvaard: ‘Ik was niet overtuigd dat ik het moest doen’. Van al zijn leugens is dit de meest schaamteloze. Waarom wil hij nog altijd niet toegeven dat de Wetstraat 16 zijn meest brandende ambitie was?)
Welke partijen krijgen (geen) gratis advertentieruimte?
(Aan De Morgen, dat een opiniestuk publiceert van PVDA-leider Raoul Hedebouw. Wij dachten dat de sperperiode was aangebroken, dat redacties voorzichtiger omsprongen met vrije tribunes van volkstribunen. Hedebouw mag reageren op een ‘analyse‘ van De Morgen. Het zal zijn dat Tom Van Grieken nooit opmerkingen heeft.)
Hoeveel lesdagen houden onze kinderen nog over die maand?
(Aan de onderwijsvakbonden, die 5 dagen gaan staken tegen een adviesrapport… in mei. Traditioneel gezien is mei de maand waar leerkrachten al de meeste dagen verliezen: het Feest van de Arbeid, het verlengd weekend van Hemelvaart en Pinkstermaandag. Nu doen de bonden er nog 5 scheppen bovenop. Waarom versterken de vakbonden zelf altijd de clichés over leerkrachten?)
Wat zeggen deze rapporten over jullie?
(Aan Het Nieuwsblad, dat rapporten uitdeelde aan politici. Op een manier die vooral veel zegt over Het Nieuwsblad. Zo is de krant lovend over het coronabeleid van de federale regering, als was dat goed crisisbeheer. Ook jaren later dus geen enkele kritische reflectie over de blunders die toen toch ook gemaakt zijn. Ander voorbeeld: federale excellenties krijgen hoge scores als ze uitgepakt hebben met grote plannen die Vivaldi nooit kon verwezenlijken. Want ze hebben toch geprobeerd. Punten voor praatjes.)
Wist u dan niet dat de revolutie haar eigen kinderen opvreet?
(Aan cultuurfilosoof Lieven De Cauter, die in de problemen kwam nadat hij een filmtitel uitsprak met het woord ‘negro’ er in. Hij probeerde zich nog te verdedigen door uit te leggen dat hij aan de basis lag van het proces tegen het VB. Denken die blanke wokers nu echt dat ze gespaard zullen worden?)
Hoe moeilijk is het om m-o-s-l-i-m-s uit te spreken?
(Aan dokter Bea Meertens, die de vaccinatiegraad in Limburg ziet dalen en schuldigen aanwijst: ‘complotdenkers’ en ‘mensen die geloven in een meer natuurgerichte geneeskunde’. Geen woord over religieuze of culturele motieven. Wel voorzichtig een verwijzing naar ‘de instroom van vluchtelingen’, maar dan ligt het aan ‘slechte ervaringen in hun thuisland’ of zelfs administratieve problemen. Hoeveel lezers van Het Belang zouden luidop hebben aangevuld wat niet neergeschreven werd?)
Hoe graag wil jij Tom Lanoye zijn?
(Aan columnist Frederik De Backer, die tegenstanders van het cordon sanitaire omschrijft als ‘crapuul’ dat ‘deze landstreek bevuilt’ en ‘hufters’ die alleen oog hebben voor ‘hun eigen kliekje klootzakken’. De rest van het scheldproza is even ongeïnspireerd. Zo graag de puntige polemist willen zijn – en zo naast de prijzen grijpen. Dan heeft Lanoye tenminste wat sier, soms.)
Wat voor een domme huisregel is dat?
(Aan Tania Dekens (Vooruit), die als voorzitter van de KVS in Brussel zegt dat alle bestuursleden ‘loyaal’ moeten zijn. Concreet mogen bestuursleden dan ook niet – zoals Filip Brusselmans (Vlaams Belang) – aanklagen dat de artistieke directeur van de KVS dienstreizen van 6 weken (!) maakt naar het niet onaangename Barcelona. Wat voor controlefunctie heeft een raad van bestuur nog als bestuursleden ‘loyaal’ moeten zijn aan de instelling en de lokale cultleider?)
Hoeveel plaatsen zijn er waar meisjes gevaar lopen?
(Aan socioloog Dries Dingenen, die zich kant tegen camerabewaking in Antwerpen: ‘Zeker is dat camera’s de bewegingsvrijheid en het speelplezier van sommige jongeren inperken’. Het zou – nieuwe klassieker! – zelfs wegen op hun ‘mentaal welzijn’. Terwijl het in Antwerpen natuurlijk uitgerekend ‘sommige jongeren’ zijn die de bewegingsvrijheid van anderen inperken…)
Kan een man zich vertegenwoordigd voelen door een vrouw?
(Aan ‘podcastredacteur’ Kato Van Roy, die 22 minuten lang bezorgd is over de ‘representativiteit’ van de politiek. U kent deze klaagzang: politici zijn te mannelijk, te hetero, te hoogopgeleid, te blank (al zegt zo’n Kato natuurlijk ’te wit’). Onderliggend altijd hetzelfde dogma: mensen zouden vertegenwoordigd moeten worden door mensen die op hen lijken. Alsof een jurist geen arbeider kan verdedigen, alsof een hetero geen homo kan liefhebben, alsof een Afrikaan zich niet kan herkennen in een Vlaming.)
Waar gaat het jullie écht over?
(Aan de politici die de scalp eisten van VRT-baas Frederik Delaplace. Is hun hysterie authentiek? Of zagen zij gewoon hun kans voor een ordinaire afrekening, op kap van Bart De Pauw én zijn slachtoffers? Delaplace heeft immers iets onvergefelijks gedaan: een (bescheiden!) besparing doorgevoerd bij de VRT. Hij haalt ook niet genoeg uit naar de Vlaamse regering en daarom zal men op hem blijven jagen.)
Wat voor ‘feiten’ zijn er zo nog?
(Aan rechter Jan van den Berghe, die ‘geen naïeveling’ wil zijn: ‘Ik stoor me aan Turkse families die na 30 jaar nog steeds geen gebenedijd woord Nederlands spreken. En het is een feit dat sluikstorten is toegenomen met de komst van Bulgaren’. Van den Berghe was een zeer linkse rechter – het hele interview bewijst dat hij totaal ongeschikt was om te oordelen over Dries Van Langenhove – maar zelfs hij…)
Wie vist de Atlantische Oceaan leeg?
(Aan de ‘Chef Buitenland’ van De Standaard, die alleen lokale bootjes wil laten varen voor de Afrikaanse Westkust: ‘Het is onbegrijpelijk dat geen enkel Europees antimigratieorakel eraan gedacht heeft om de vele Europese vissersschepen, die jarenlang de Senegalese kust mochten leegroven, aan de ketting te leggen’. Het is onbegrijpelijk dat dit soort journalisten Europa nog altijd beschouwt als de bron van alle kwaad. Het echte probleem is daar al jaren de enorme visserijvloot uit… China.)
Waar blijven ze jullie toch halen?
(Aan ‘woonxperte’ Raquel Rolnik, die alle huurprijzen wil beperken en ex-Joegoslavië het te volgen voorbeeld vindt: ‘huisvesting door vakbonden en coöperatieven georganiseerd’, ‘iedereen levenslang recht op een woonst’. Altijd als je denkt dat we nu alle cryptocommunistische academici wel gehad hebben, trekken ze ergens een nieuw blik open.)
Zit u zelf ook nog met vragen? Blijf er niet mee zitten. Stel ze hardop in een reactie op dit stuk.
Categorieën |
---|
Dominique Laridon (1978) zat eerst gewoon op Twitter, maar 140 tekens bleken toch iets te beperkt. Je hebt dan ook wat meer woorden nodig als je kanttekeningen wil plaatsen bij het publieke debat, licht wil laten schijnen op de manoeuvres binnen de binnenlandse politiek of uitgebreid wil treuren om de ondergang van het Avondland. Dominique heeft ergens in een lade een diploma politieke wetenschappen liggen, maar dat hoeft u niet ter sprake te brengen - het ligt gevoelig.
Voor deze rubriek weer een tijd onder water duikt: enkele vragen die zelfs in de laatste rechte lijn naar de verkiezingen hardnekkig worden ‘vergeten’.
Net voor Kerstmis verwent de redactie van Doorbraak u met een nieuw Doorbraak Magazine, dat ligt vanaf vandaag in de (betere) krantenwinkel.