JavaScript is required for this website to work.
post

Vergeten vragen van de voorbije week (29)

Dominique Laridon14/1/2019Leestijd 4 minuten
Vergeten vragen

Vergeten vragen

foto © Reporters

Als u vandaag spijbelt of staakt ‘voor het klimaat’, dan hebt u wat extra tijd om stil te staan bij de Vergeten Vragen.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Ook de voorbije week werden veel vragen gesteld – en waren er ook vragen die te weinig of helemaal niet gesteld werden. Aan het begin van de nieuwe week kunnen er misschien nog enkele vragen opgeworpen worden. Zoals:

Waar zijn jullie écht bang voor?

(Aan de West-Vlaamse N-VA’ers die zich verzetten tegen de komst van Jean-Marie Dedecker. Zelfs de lijst duwen als onafhankelijke heet onverteerbaar te zijn voor anonieme Vlaams-nationalisten uit de kustprovincie. Omdat Dedecker een ruziemaker is? Omdat zijn standpunten te donkerblauw liberaal zijn? Of misschien omdat men vreest dat hij de media-aandacht naar zich toe zal zuigen? En vooral: omdat Dedecker op verkiezingsdag pijnlijk meer stemmen kan krijgen?)

Hoe verteert het klimaat snoepreisjes naar New York of Marokko?

(Aan Anuna De Wever, het boegbeeld van de scholieren die elke donderdag willen spijbelen ‘voor het klimaat’. Een blik op haar Instagram leert dat Anuna vorig jaar onder meer op reis ging naar New York City, Marokko en de Azoren. Iedereen mag natuurlijk vliegreizen maken en het klimaat is niet de persoonlijke verantwoordelijkheid van juffrouw De Wever, maar een paar kritische vragen over het persoonlijke levenspatroon hadden niet misstaan in de vele interviews.)

Waarom zou je een crisisjaar gebruiken als maatstaf voor migratie?

(Aan journaliste Tine Peeters, die in een editoriaal van De Morgen beweert dat het tegenwoordig wel meevalt met migratie: ‘Het gaat om slechts een fractie van de miljoenen die in 2015 – het piekjaar – hier aankwamen’. Dat hoor en lees je steeds vaker: dat de asiel- en migratiecrisis onder controle zou zijn omdat het toch al veel minder erg is dan in het rampjaar. Alsof 150.000 illegalen op 1 jaar – de schatting voor 2018 – geen probleem vormt voor Europa.)

Hoe kan het dat jullie meer lijken te wegen in de oppositie dan in de regering?

(Aan de N-VA, die misschien opkijkt van de rechtse accenten die de federale minderheidsregering tegenwoordig wil leggen. Pieter De Crem wil een eengemaakte politiezone doordrukken in Brussel, Koen Geens wil recidivisten harder aanpakken en Maggie De Block weigert vluchtelingen over te nemen van Malta. We gaan in de komende maanden misschien nog meemaken dat de retoriek van de federale regering (maar vooral de retoriek) rechtser is dan toen N-VA er nog in zat…)

Hoe durft u de schuld voor de Molenbeekse malaise af te schuiven op scholen?

(Aan Ecolo-covoorzitter Zakia Khattabi, die in een interview met Bruzzbeweert dat de maatschapij geweld gebruikt tegen de jongeren van Molenbeek: ‘Als ik de kwaliteit van sommige “vuilbakscholen” zie waar die jongeren zitten, dan kan je van institutioneel geweld spreken’. Er zijn natuurlijk problemen in het (Franstalig) onderwijs in Brussel, maar er is een speciaal soort lef nodig om scholen aan te vallen omdat jongeren tijdens de schoolvakantie brandstichten bij nacht.)

Was het nu echt nodig om de autisten er met de haren bij te sleuren?

(Aan de UGent, die bezinningsruimtes gaat inrichten voor ‘gelovige studenten’, ‘maar evengoed voor mensen met autisme’. Het moet de UGent aangerekend worden dat ze niet gewoon eerlijk zeggen wat ze willen: meer moslims in de aula’s. Laat de mensen met autisme er toch gewoon buiten: misbruik hen niet om je echte doelstellingen te verdoezelen.)

Wat vinden jullie van kale gebedsplaatsen, waar elke religieuze verwijzing angstvallig werd geweerd?

(Aan jonge moslims, die gecharmeerd zouden moeten zijn door de bezinningsruimten van de UGent: ‘prikkelarme’ ruimtes die strikt neutraal ingericht worden. Volstaat zoiets wel voor een zelfbewuste moslim? Moet de richting van Mekka niet aangeduid zijn? Moet er geen scheiding zijn van mannen en vrouwen? Welk publiek staat er precies te juichen voor dit nieuwe plannetje, bekokstoofd door blanke bewindslieden die wel moslims willen knuffelen – maar hen niet begrijpen.)

Wat zouden de slachtoffers van 11 september hiervan vinden?

(Aan de stad New York, die de vlag van Saoedi-Arabië feestelijk tentoon stelt op de site waar vroeger het World Trade Center te vinden was. Het is een onderdeel van de reizende kunstinstallatie ‘Candy Nations‘, die de vlaggen van alle landen van de G20 (waaronder dus Saoedi-Arabië) voorstelt als metershoge stukken snoep. Maar never forget: 15 van de 19 kapers van 11 september 2001 waren ingezetenen van Saoedi-Arabië. En de vlag van dat land is gewoon een groene achtergrond waarop te lezen staat: Er is geen god dan Allah en Mohammed is zijn profeet.)

Hoe gaat het, daar aan de goede kant van de geschiedenis?

(Aan UN Women, het agentschap van de Verenigde Naties dat zich inzet voor de gelijkberechtiging van vrouwen. Vorige week werd de vertegenwoordiger van Jemen verkozen tot ondervoorzitter. Dat is opvallend, want Jemen is volgens internationale ranglijstjes het allerslechtste land ter wereld op het gebied van gendergelijkheid. In de VN-bubbel doen ze wat ze willen, maar kunnen de moreel superieure praatjes wel eens gaan stoppen?)

Wanneer gaan we inzien dat appeasement niet werkt bij een regime zoals dat in Iran?

(Aan de EU, die wel nieuwe sancties instelt tegen Iran – maar koppig blijft vasthouden aan het nucleaire akkoord met die schurkenstaat. Dat nucleaire akkoord werd verkocht als een opstapje naar duurzame vrede met het theocratische regime in Teheran. Ondertussen weten we dat Iran sindsdien de hand had in verschillende moorden die gepleegd werden in Nederland. Vorig jaar werden ook Iraanse aanslagen verijdeld in Denemarken en Frankrijk. En dan zwijgen we nog over de vuile rol die Iran speelt in Syrië, Irak, Jemen, …)

Is al-Sisi de juiste man op de juiste plaats?

(Aan de buitenlandredacties, die geen letter hebben gewijd aan hoopgevend nieuws uit Egypte. President al-Sisi opende de nieuwe koptische kathedraal van Caïro: de grootste christelijke kerk in het hele Nabije Oosten. De autoritaire leider van Egypte steunt de christelijke minderheid al jaren. Zo was hij het eerste Egyptische staatshoofd dat eenkKerstviering bijwoonde en sloeg hij telkens hard terug na aanslagen tegen de christenen. Wij zouden bijna zeggen: liever een Sisi dan een Moslimbroeder!)

Zit u zelf ook nog met vragen? Blijf er niet mee zitten. Stel ze hardop in een reactie op dit stuk.

Dominique Laridon (1978) zat eerst gewoon op Twitter, maar 140 tekens bleken toch iets te beperkt. Je hebt dan ook wat meer woorden nodig als je kanttekeningen wil plaatsen bij het publieke debat, licht wil laten schijnen op de manoeuvres binnen de binnenlandse politiek of uitgebreid wil treuren om de ondergang van het Avondland. Dominique heeft ergens in een lade een diploma politieke wetenschappen liggen, maar dat hoeft u niet ter sprake te brengen - het ligt gevoelig. 

Commentaren en reacties