Vlaamse overheid koopt wijnkasteel Vilain XIIII
foto ©
Eind april 2021 werd bekend dat Toerisme Vlaanderen het Kasteel van Leut, ook wel bekend als Vilain XIIII, zou aankopen. Zoals zovele historische gebouwen kende dit sfeervolle kasteeltje een bewogen geschiedenis met talloze verbouwingen en herbestemmingen. Zo diende het oorspronkelijk als middeleeuwse fortificatie. Na de Spaanse periode geraakte het in bezit van Charles Vilain XIIII, die minister van binnenlandse zaken werd, …
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementEind april 2021 werd bekend dat Toerisme Vlaanderen het Kasteel van Leut, ook wel bekend als Vilain XIIII, zou aankopen. Zoals zovele historische gebouwen kende dit sfeervolle kasteeltje een bewogen geschiedenis met talloze verbouwingen en herbestemmingen.
Zo diende het oorspronkelijk als middeleeuwse fortificatie. Na de Spaanse periode geraakte het in bezit van Charles Vilain XIIII, die minister van binnenlandse zaken werd, en die zeven dochters had. Ze bleven ongehuwd en stierven kinderloos. De uitbater van de steenkoolmijn van Eisden kocht het pand en richtte het in als ziekenhuis. Nadien werd het een bejaardentehuis, een horecabedrijf en een antiekwinkel.
Maar sinds enkele jaren is er ook een wijnkelder gevestigd. Ik stak mijn licht op bij de keldermeester René Patris.
Kasteel Vilain XIIII
Kun je me vertellen waarom de Vlaamse Overheid, via Toerisme Vlaanderen, dit historische pand verworven heeft?
‘Het Kasteel Vilain XIIII ligt tussen Leut en Meeswijk in de gemeente Maasmechelen en sluit met het kasteelpark aan de Maas, vlak aan de Nederlandse grens. Het kasteel komt in september in handen van de overheid. Het beschermd cultuurhistorisch landschap zal in overleg met de bewoners, ondernemers en bezoekers een nieuwe bestemming krijgen. Het kasteel van Leut wordt één van de speerpunten binnen het Vlaams kastelen- en tuinennetwerk.’
Wijnbouw in de Maasvallei is wellicht eeuwenoud. Werd er in de omgeving aan wijnbouw gedaan?
‘In de middeleeuwen werden in de Abdijen langs de Maas wijndruiven geteeld. Daarnaast bestaan er toponymische verwijzingen naar wijngaarden in de streek zoals Wingerdplein die verwijzen naar een wijnverleden.’
Beschermde Oorsprongsbenaming
Vertel eens over de recente geschiedenis, met name over jullie project “Wijnbouw Vilain XIIII”. Hoe zijn jullie gestart? Sinds wanneer zitten jullie in het kasteel? Zijn er nieuwigheden? Welke wijnen maken jullie zoal?
Met de overname door de overheid, ziet de toekomst er voor jullie rooskleurig uit? Of moeten jullie net vrezen te moeten ophoepelen?
‘Wat de toekomst betreft ziet het er goed uit voor ons! Gezien het hele project rond toerisme draait zouden we goed passen in dit opzet en wordt ons verblijf op het kasteel voor langere termijn toegestemd. We blijven dus investeren om mooie wijnen te maken in de Maasvallei.’
Meer wijnverhalen kan u lezen op op de wijnblog van Doorbraak.
Categorieën |
---|
Tags |
---|
Personen |
---|
Peter dronk op de leeftijd van 8 maanden zijn eerste glas champagne en was toen al verkocht. Hij is wijnmeester van de Vlaamse Wijngilde en auteur van diverse boeken over wijn, waaronder over champagne en over de wijnen van eigen bodem. Hij schreef ook "Bucketlist voor een wijnkenner".
In Champagne werd de productie van ongeveer 1 miljoen flessen per jaar opgeschaald naar 300 miljoen anno 2022.
Evolueren we naar een politiek model zoals in een communistische eenpartijstaat? Ontdek het in ‘Ondernemen in Achterland 1.0’.