Vlaanderen charmeert Catalonië met officiël ontvangst
De Catalanen tonen zich opgetogen met de steun voor het recht op zelfbeschikking.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementNaar aanleiding van de Gentse Floraliën werd Catalaans minister president Carles Puigdemont uitgenodigd voor een officieel bezoek aan Vlaanderen. Als oud-burgemeester van Girona, dat elk jaar een bloemenexpositie organiseert, werd hij uitgenodigd voor een bezoek aan de Gentse Floraliën. De Catalanen en Vlamingen namen de gelegenheid te baat om de goede banden verder aan te halen. Het was ineens het eerste officiële buitenlandse bezoek van kersvers minister-president Puigdemont.
Uitgebreid bezoek
Bij het bezoek van Puigdemont (liberale CDC), zijn minister van Buitenlandse Zaken Raül Romeva (onafhankelijke groene) en de Catalaanse vertegenwoordiger aan de EU, Amadeu Altafaj, viel vooral op dat de gastheren allen excellenties van de N-VA waren. Zo begon het met een bezoek aan het Antwerpse stadhuis, de Gentse haven en Floraliën met Geert Bourgeois en de Oost-Vlaamse gouverneur Jan Briers, om dan af te sluiten met de ontvangst door Kamervoorzitter Siegfried Bracke. Het bezoek werd uitgebreid gevolgd door de Catalaanse media. In België vonden vreemd genoeg enkel de Franstalige tv-zenders (RTBF, RTL-TVi) het bezoek belangrijk genoeg om erover te berichten.
Recht op zelfbeschikking
De boodschap die Geert Bourgeois meegaf aan de pers, kon op bijval rekenen van de delegatie van de Catalaanse regering, die erop uit is binnen ongeveer 1,5 jaar een Catalaanse republiek te vestigen. Zo vond Bourgeois dat de Europese Unie zich ‘heel pragmatisch moet opstellen indien er een meerderheid voor onafhankelijkheid is in Catalonië.’ Hij zei ook niet in te zien waarom ‘de EU de democratische wens van een meerderheid niet zou aanvaarden.’ Waarbij hij gelijk ook het officiële diplomatieke mantra herhaalde van zich ‘niet te willen mengen in Spaanse interne aangelegenheden.’ Toch ging hij verder dat ‘het recht op zelfbeschikking der volkeren een internationaal aanvaard principe is’ en dat hij zich niet kan inbeelden ‘dat de EU, dat zich baseert op democratische waarden, dit recht op zelfbeschikking niet zou aanvaarden.’ Daarbij herinnerde hij eraan dat de EU steeds pragmatische oplossingen weet te formuleren en zo wees hij naar de hereniging van Duitsland, de exit van Groenland en de Schotten, die bij een Brexit gebrand zijn op een tweede referendum.
Vlaamse onafhankelijkheid niet aan de orde
De Catalaanse pers wist mee te geven dat Bourgeois verduidelijkte dat de onafhankelijkheid van Vlaanderen niet op de agenda staat van zijn regering. Beide minister-presidenten gaven aan dat beide regio’s zelf moeten bepalen wat goed is voor hen, wat Vlaanderen en Catalonië niet tegenhoudt om verder samen te werken en de banden aan te halen. Zo wordt een economische missie gepland voor 2017, als vervolg op het samenwerkingsakkoord uit 2008, waarin beide regio’s aangaven nauwer te willen samenwerken in economische en Europese kwesties.
Op economisch gebied willen zowel Vlaanderen als Catalonië koplopers zijn in Europa en mikken daarbij op innovatie en onderzoek, en een competitieve en exportgerichte economie. In de Europese Unie willen zowel Vlaanderen als Catalonië dan weer hun belangen veilig stellen, hoewel enkel Vlaanderen binnen het federale België kan rekenen op vertegenwoordiging in de Europese instellingen. Catalonië blijft tot nader orde volledig afhankelijk van de Spaanse staat.
Dit artikel kadert in het project ‘Soevereiniteitsbewegingen in Europa’ dat tot stand komt met de steun van de Vlaamse overheid.
Foto: Delegació del Govern de la Generalitat a la Unió Europea (@delgoveu)
Christophe Bostyn is Spanje- en Cataloniëkenner. Hij volgt de Spaanse en Catalaanse politiek op de voet en publiceert daar regelmatig over.
Spanje krijgt Carles Puigdemont maar niet te pakken. Ondertussen maakt het zich ‘belachelijk’ aldus een triomfantelijke Puigdemont.
Amerikakenners Roan Asselman en David Neyskens bespreken de actualiteit aan de overkant van de oceaan.