fbpx


Communautair

Vlamingen verloren 2 Kamerzetels

Freddy Neyts (Open Vld) betreurt afwezigheid Vlaamse eenheidslijst in BrusselIn het Volksbelang, het tijdschrift van het vandaag wat schimmige maar historisch belangrijke Liberaal Vlaams Verbond (LVV), lazen we een opmerkelijk stuk van Freddy Neyts, echtgenoot van liberaal EU-parlementslid Annemie en al sinds mensenheugenis ondervoorzitter van het LVV en voorzitter van Open Vld in Brussel (Stad).

Onder de titel ‘N-partijen in Brussel hebben recht op 2 van de 15 Kamerzetels’ houdt hij een opmerkelijk pleidooi voor meer Vlaamse samenwerking, over de partijgrenzen heen, in Brussel. Op een moment dat in Brussel Vlamingen de belgitude vieren en beleven – ook in ’s mans liberale partij – toch opvallend. Immers, Open Vld was helemaal geen voorstander van een ‘Vlaamse eenheidslijst’ waar Bert Anciaux (sp.a) voor de jongste verkiezingen nog toe had opgeroepen.

Optelsom

Neyts sloeg na de stembusgang aan het tellen. ‘Als we de stemmen van Open Vld, N-VA, sp.a, CD&V en een forfait van 9000 stemmen van Groen (op de lijst Ecolo), samentellen, dan komen we aan 53 000 geldige Nederlandstalige stemmen, en dit zonder Vlaams Belang en PVDA+ mee te rekenen!’ (Ook het uitroepteken komt letterlijk uit het citaat.)

Dat betekent ‘méér dan het resultaat van Ecolo (zelfs met de stemmen van Groen), dan dat van cdH en evenveel als het FDF!’ (Opnieuw: het uitroepteken is van Neyts.) ‘Deze drie Franstalige partijen halen met hun resultaat wel elk 2  van de 15 Kamerzetels in deze kieskring.’ For the record: nu haalde geen enkele Vlaamse partij er ook maar één zetel.

‘Als we er dan nog rekening mee houden dat vooral het FDF, maar ook cdH en Ecolo een belangrijk deel van deze stemmen in de zes faciliteitengemeenten (in de rand – red.) haalden,’ zo gaat de ondervoorzitter van de liberale drukkingsgroep verder, ‘dan wordt deze vaststelling nog flagranter. De Nederlandstalige kiezers van deze gemeenten zullen immers voor de kieskring Vlaams-Brabant gekozen hebben.’

Het is natuurlijk een van de nadelen van de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde, zoals die is doorgevoerd, onder meer met de steun van Open Vld, federale regeringspartij van de hiervoor verantwoordelijke partij. Dat de voorzitter van de Brusselse Vld-afdeling zoiets schrijft in het ledenblad van het LVV, dat bij elke Open Vld’er-van-enige-betekenis toekomt, is niet onbelangrijk.

Lijstverbinding

Neyts pleit niet voor gesplitste kiescolleges. Maar wel voor een ‘eerlijker en rechtvaardiger verdeling van de Kamerzetels (…) via apparenteringen of lijstverbindingen’. Lijstverbinding, waar net zijn partij tegen gekant was.

Tot slot pleit Neyts in zijn artikel ook voor het ‘recht op vertegenwoordiging in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest’ van de ‘dagelijks … meer dan 200 000 pendelaars uit het Vlaams Gewest (…) en tienduizenden inwoners uit Vlaanderen (die) in Brussel komen inkopen doen, zaken regelen, vrije tijd besteden, gebruik maken van gezondheidszorgen, komen studeren enz.’ Omdat die ‘enorme Nederlandstalige bevolking brengt wel de dag door in Brussel!’ (En alweer met een emotioneel uitroepteken.)

No taxation …

Vreemd toch. Voor de verkiezingen kon Vlaams en liberaal stemmenkampioen in Brussel Guy Vanhengel nog herhalen dat Vlamingen die in Brussel gaan werken misschien ook in Brussel belastingen moeten betalen. De ondervoorzitter van zijn Liberaal Vlaams Verbond pleit om die mensen net stemrecht te geven in Brussel. No taxation without representation, voorwaar een mooi ‘liberaal’ principe, inderdaad.

 

Foto: Annemie Neyts-Uyttebroeck en haar echtgenoot Freddy op een Internationaal Liberaal congres in Marrakesh, 2006. (c) Liberal-International.org

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Karl Drabbe

Karl Drabbe is uitgever van Ertsberg. Hij is historicus en wereldreiziger en werkt al sinds 1993 mee aan Doorbraak.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.