JavaScript is required for this website to work.
Communautair

Vlamingen verloren 2 Kamerzetels

Freddy Neyts (Open Vld) betreurt afwezigheid Vlaamse eenheidslijst in Brussel

Karl Drabbe23/7/2014Leestijd 2 minuten

Er is een Vlaamse regering. En straks ook een federale regering. Broeva, haro! Freddy Neyts, echtgenoot van Open Vld-coryfee Annemie, rekende na dat Vlaanderen twee Kamerzetels misliep in de Kamer. Hertellen heeft geen zin. De handen in mekaar slaan wel.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

In het Volksbelang, het tijdschrift van het vandaag wat schimmige maar historisch belangrijke Liberaal Vlaams Verbond (LVV), lazen we een opmerkelijk stuk van Freddy Neyts, echtgenoot van liberaal EU-parlementslid Annemie en al sinds mensenheugenis ondervoorzitter van het LVV en voorzitter van Open Vld in Brussel (Stad).

Onder de titel ‘N-partijen in Brussel hebben recht op 2 van de 15 Kamerzetels’ houdt hij een opmerkelijk pleidooi voor meer Vlaamse samenwerking, over de partijgrenzen heen, in Brussel. Op een moment dat in Brussel Vlamingen de belgitude vieren en beleven – ook in ’s mans liberale partij – toch opvallend. Immers, Open Vld was helemaal geen voorstander van een ‘Vlaamse eenheidslijst’ waar Bert Anciaux (sp.a) voor de jongste verkiezingen nog toe had opgeroepen.

Optelsom

Neyts sloeg na de stembusgang aan het tellen. ‘Als we de stemmen van Open Vld, N-VA, sp.a, CD&V en een forfait van 9000 stemmen van Groen (op de lijst Ecolo), samentellen, dan komen we aan 53 000 geldige Nederlandstalige stemmen, en dit zonder Vlaams Belang en PVDA+ mee te rekenen!’ (Ook het uitroepteken komt letterlijk uit het citaat.)

Dat betekent ‘méér dan het resultaat van Ecolo (zelfs met de stemmen van Groen), dan dat van cdH en evenveel als het FDF!’ (Opnieuw: het uitroepteken is van Neyts.) ‘Deze drie Franstalige partijen halen met hun resultaat wel elk 2  van de 15 Kamerzetels in deze kieskring.’ For the record: nu haalde geen enkele Vlaamse partij er ook maar één zetel.

‘Als we er dan nog rekening mee houden dat vooral het FDF, maar ook cdH en Ecolo een belangrijk deel van deze stemmen in de zes faciliteitengemeenten (in de rand – red.) haalden,’ zo gaat de ondervoorzitter van de liberale drukkingsgroep verder, ‘dan wordt deze vaststelling nog flagranter. De Nederlandstalige kiezers van deze gemeenten zullen immers voor de kieskring Vlaams-Brabant gekozen hebben.’

Het is natuurlijk een van de nadelen van de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde, zoals die is doorgevoerd, onder meer met de steun van Open Vld, federale regeringspartij van de hiervoor verantwoordelijke partij. Dat de voorzitter van de Brusselse Vld-afdeling zoiets schrijft in het ledenblad van het LVV, dat bij elke Open Vld’er-van-enige-betekenis toekomt, is niet onbelangrijk.

Lijstverbinding

Neyts pleit niet voor gesplitste kiescolleges. Maar wel voor een ‘eerlijker en rechtvaardiger verdeling van de Kamerzetels (…) via apparenteringen of lijstverbindingen’. Lijstverbinding, waar net zijn partij tegen gekant was.

Tot slot pleit Neyts in zijn artikel ook voor het ‘recht op vertegenwoordiging in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest’ van de ‘dagelijks … meer dan 200 000 pendelaars uit het Vlaams Gewest (…) en tienduizenden inwoners uit Vlaanderen (die) in Brussel komen inkopen doen, zaken regelen, vrije tijd besteden, gebruik maken van gezondheidszorgen, komen studeren enz.’ Omdat die ‘enorme Nederlandstalige bevolking brengt wel de dag door in Brussel!’ (En alweer met een emotioneel uitroepteken.)

No taxation …

Vreemd toch. Voor de verkiezingen kon Vlaams en liberaal stemmenkampioen in Brussel Guy Vanhengel nog herhalen dat Vlamingen die in Brussel gaan werken misschien ook in Brussel belastingen moeten betalen. De ondervoorzitter van zijn Liberaal Vlaams Verbond pleit om die mensen net stemrecht te geven in Brussel. No taxation without representation, voorwaar een mooi ‘liberaal’ principe, inderdaad.

 

Foto: Annemie Neyts-Uyttebroeck en haar echtgenoot Freddy op een Internationaal Liberaal congres in Marrakesh, 2006. (c) Liberal-International.org

Karl Drabbe is uitgever van ERTSBERG. Hij is historicus en wereldreiziger en werkt al sinds 1993 mee aan Doorbraak.

Commentaren en reacties