fbpx


Actualiteit, Buitenland

Vrijhandelsakkoord tussen Rijzende Zon en het Avondland

Vrijhandelsakkoord tussen EU en Japan doorbreekt protectionistische tendens


Voor de G20-top Hamburg, sloten de EU en Japan in Brussel een vrijhandelsakkoord waarvan het belang amper onderschat kan worden. 

De onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord tussen de EU en de VS staan on hold staan. De Amerikaanse president Donald Trump heeft zich teruggetrokken uit het TTP – het Transpacific Trade Partnership. De deal tussen Europa en Japan is daarom een opsteker voor iedereen die vrijhandel hoog in het vaandel draagt.

Vrijhandel leidt naar vrede

Ook voor Vlaanderen biedt dit handelsakkoord opportuniteiten. Samen met Ierland en Singapore behoren we tot de meest geglobaliseerde regio’s ter wereld. Eén op zes van onze jobs hangt af van de internationale handel. Japan biedt opportuniteiten voor onze logistieke sector en onze maakindustrie.  Het gaat hier al lang niet alleen meer over bier, chocolade en Manneke Pis, maar vooral over imec en de aanwezigheid van rederij NYK in Zeebrugge. Vrijhandel is meer dan alleen het opdrijven van export- en investeringscijfers en jobs. Vrijhandel is een voorwaarde voor naties, voor beschavingen, om vredevol samen te leven. Handel drijven onderscheidt homo sapiens net van zijn voorgangers. Ook in de internationale betrekkingen is dit niet anders.

Vrijhandel in het defensief

De voorbije jaren is de vrijhandel nochtans serieus in het defensief. De Amerikaanse president Donald Trump is één van de grootste criticasters van vrijhandel. Verkozen met een programma dat ‘American jobs’ zogezegd voorop wil plaatsen, verloochent hij in feite de basisbeginselen waarop de Amerikaanse republiek gebouwd is.

Ook de brexit heeft enorm bijgedragen aan de protectionistische tendens. Nochtans staat het Verenigd Koninkrijk aan de bakermat van de vrijhandel, toen het in de 19de eeuw de mercantilistische Corn Laws en de slavenhandel afschafte. Ironisch genoeg sluit het VK zich met haar aanpak voor een harde brexit zich af van haar grootste handelspartner. De aankondiging deze week om Europese vissers de toegang tot Britse wateren te weigeren is hier een drieste illustratie van. Dat het VK nu uitgesloten wordt uit het ambitieuze akkoord met Japan kan niet anders dan hard aankomen in Westminster, niet in het minst in Tory-kringen.

We hoeven niet eens zo ver te gaan. Enkele maanden geleden nog haalde ons land de internationale media door het potsierlijke verzet van Waals minister-president Paul Magnette (PS) tegen het vrijhandelsakkoord met Canada. Genietend van zijn internationale Asterix-allures leverde hij  zijn bijdrage geleverd aan deze internationale tendens van protectionisme, op één lijn met Donald Trump en Nigel Farage.

Vrijhandel betekent vertrouwen

Het EU-Japan-akkoord doorbreekt deze protectionistische tendens.  Na achttien ronden van onderhandelingen verspreid over meer dan vier jaar. Onderhandelingen die an sich heel technisch verlopen.  Het ging over tariffaire en non-tariffaire belemmeringen, fytosanitaire beperkingen en ga zo maar door.  Maar in wezen hadden die vooral een psychologisch element in zich : vertrouwen we de tegenpartij?

Iedereen die de Japanse samenleving een beetje kent, weet dat het in het land van de Rijzende Zon geen vanzelfsprekendheid is om een deel van de controle uit handen te geven. Eén van de grote hinderpalen in de onderhandelingen was bijvoorbeeld het gistingsproces van Belgische bieren. Dat is niet compatibel met de Japanse wetgeving . Dergelijke obstakels moeten overwonnen worden. Dat is in wezen wat een vrijhandelsakkoord doet: op basis van wederzijdse belangen en vertrouwen een deel van de soevereiniteit opgeven. Niet om de democratie uit te hollen, wel om de welvaart te vergroten.

Laten we hopen dat dit nieuwe vrijhandelsakkoord het protectionistische tij kan doen keren.Vrijhandel leidt tot meer welvaart en tot meer vrede. Bijna twee eeuwen nadat de Amerikaanse marinecommandant Matthew Perry de baai van Tokio opvoer en Japan dwong tot het tekenen van een handelsakkoord, gaven Europa en Japan gisteren een belangrijke impuls aan de wereldwijde handelsbetrekkingen.

 

Foto: (c) Reporters

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Pieter De Wet