Het orgaan voor dreigingsanalyse OCAD heeft onmiddellijk actie ondernomen nadat de Waalse mobiliteitsminister Philippe Henry een brief kreeg met ernstige fysieke bedreigingen tegen hem. Daarom staat de man al enkele dagen onder politiebescherming. De krant Le Soir brengt die bedreigingen in verband met de hervorming van de autofiscaliteit bij onze zuiderburen. ‘Wij bevestigen de bedreigingen aan het adres van meneer Henry, maar wensen geen verdere commentaar te geven. Ook niet over welk dossier aanleiding heeft gegeven tot de bedreigingen’, klinkt…
Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement
Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)
Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)
Het orgaan voor dreigingsanalyse OCAD heeft onmiddellijk actie ondernomen nadat de Waalse mobiliteitsminister Philippe Henry een brief kreeg met ernstige fysieke bedreigingen tegen hem. Daarom staat de man al enkele dagen onder politiebescherming. De krant Le Soir brengt die bedreigingen in verband met de hervorming van de autofiscaliteit bij onze zuiderburen.
‘Wij bevestigen de bedreigingen aan het adres van meneer Henry, maar wensen geen verdere commentaar te geven. Ook niet over welk dossier aanleiding heeft gegeven tot de bedreigingen’, klinkt het op het kabinet van Henry, wanneer gecontacteerd door Doorbraak.
Maar stel dat Le Soir gelijkt heeft… waarover ging het dossier autofiscaliteit ook weer? Een maand geleden berichtten de Franstalige kranten uitgebreid over het beleidsvoorstel van Henry. De huidige indienststelling- en verkeersbelasting zouden in Wallonië vanaf 2026 afhangen van de massa (grootte en gewicht) van wagens. Henry viseert niet zozeer het terugdringen van CO₂-uitstoot. Het opmerkelijke daarbij is dat elektrische of hybride wagens in dat nieuwe systeem niet noodzakelijk minder zwaar belast zullen worden dan dieselwagens. Een elektrische wagen weegt al snel meer dan een op brandstof. Met massa als belangrijkste factor kan zo het gebruik van een dieselwagen veel goedkoper uitvallen dan dat van een elektrische wagen. Doorbraak legde dat toen uitgebreid uit.
“Reële mobiliteitsbehoeften”
De materie is complex. Maar met het voorstel lijkt Henry vooral realistisch te willen zijn: Wallonië is een regio met een groot privé-autobezit, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Vlaanderen, waar meer leasewagens rijden. In Vlaanderen elektrificeert het wagenpark daardoor sneller. Maar in een minder dicht bevolkte regio als Wallonië, met minder openbaar vervoer, is het economisch niet wenselijk om de gemiddelde burger kapot te belasten op de doodgewone auto die hij/zij dagdagelijks nodig heeft.
Henry’s voorstel is daarom echter niet minder ideologisch. De minister baseert zich bijna letterlijk op advies van IEW – de Waalse Bond Beter Leefmilieu. Die wil vooral dat de Waal in de toekomst met kleinere auto’s rijdt omdat ‘dat dichter aanleunt bij de reële mobiliteitsbehoeften’. En dat is voer voor conflict.
Henry’s coalitiepartners PS en MR houden de lippen stijf op elkaar en willen niet in verband worden gebracht met het voorstel. Zij benadrukken steevast dat het maar een aanzet is van Henry om met zoveel mogelijk belangengroeperingen te gaan praten vooraleer er in 2026 – misschien – een nieuwe autofiscaliteit komt. Zij hebben Henry vooral het veld ingestuurd om de temperatuur te meten.
Geen commentaar
En die temperatuur wordt nu heet. Zonder dat er natuurlijk een directe link is, voorspelden we vorige maand al dat de voorzichtige houding van PS en MR te verklaren is vanuit het feit dat de volkswoede van de Gele Hesjes in Frankrijk ook begon nadat de brandstofprijzen verhoogden. Ook al is het niet Henry’s bedoeling om rechtstreeks te raken aan fossiele brandstoffen, de perceptie zit al meteen slecht.