JavaScript is required for this website to work.
BINNENLAND

Waarom stoppen kandidaten tijd en moeite in de lokale politiek?

Zes portretten van lokale kandidaten in Doorbraak Magazine

NieuwsHans Brockmans13/10/2024Leestijd 2 minuten
Ilse van Dienderen – Gino Roesems – Eric Beunckens.

Ilse van Dienderen – Gino Roesems – Eric Beunckens.

Lokale kandidaten staan dicht bij de burger. Wat motiveert hen? Doorbraak Magazine toert door Vlaanderen.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Deze week ligt Doorbraak Magazine in de krantenwinkels. We zochten het kloppend hart op van politiek Vlaanderen, de lokale militanten die zich inzetten voor hun medeburgers, heel dikwijls zonder enig zicht op een mandaat. Waarom zoveel tijd en moeite stoppen in de lokale politiek?

Wie zijn de militanten die tijd en moeite vrijmaken om zich te engageren op de partijlijsten, zonder enig zicht op een bestuursmandaat? Voor het magazine van Doorbraak zocht de redactie die idealisten op. Het volledige artikel leest u in het magazine.

Kwalijke reputatie

Er heerst ook twijfel bij de lokale militanten. De opkomstplicht kan hen parten spelen. Gino Roesems (58 jaar) is nog bereid de nek uit te steken. Hij is actief voor Denk Dilbeek, een kartellijst van Groen en CD&V, de partij waarvoor hij al langer militeert. De motivatie van het gemeenteraadslid is eenvoudig: ‘Zich ten dienste stellen van de gemeenschap’. Hij maakt zich zorgen over de ‘kwalijke reputatie’ die ‘de politiek’ heeft gekregen.

Wat drijft de 76-jarige Roland Pannecoucke, de vijfde kandidaat op de lijst van Vlaams Belang in Sint-Niklaas en fractieleider in de gemeenteraad? Sociale bewogenheid. Zijn prioriteit: sociale woningen. De man was ooit actief als socialistisch vakbondsverantwoordelijke en SP-lid. Vandaag is hij op zijn leeftijd ‘fit genoeg’ om mensen te blijven helpen.

Op dezelfde politieke lijn, maar lokaal minder uitgesproken, is Luk Raekelboom (44), actief in Grimbergen. Na 17 jaar gemeenteraadslid te zijn geweest, kreeg hij geen nieuwe plaats meer op de lijst Vernieuwing. Als medewerker bij het Vlaams Belang kon dat niet meer.

Het vergeetputje van ‘t Stad

We spraken ook met Ilse van Dienderen (55) aan de andere kant van het politieke spectrum. Zij is in de weer met de problemen van de mensen van haar Antwerpse Seefhoek. Als hogere ambtenaar blijft ze verbonden met ‘het vergeetputje’ van ’t Stad, een drugswijk waar Vlaams Belang zijn wortels heeft. En neen, ook zij heeft als derde van de lijst geen zicht op een mandaat.

Stef Ryckmans (66) was wel 23 jaar schepen voor de liberale lijst UnieK Kortenberg en legde de basis voor het fietspadennetwerk van de Vlaams-Brabantse gemeente. Hij nam vorig jaar ontslag om familiale redenen, maar blijft kandidaat op de voorlaatste plaats van de lijst. Niet verkozen? Hij blijft bezig achter de schermen.

Erik Beunckens (63) zetelt al 11 jaar in de gemeenteraad van het Vlaams-Brabantse Asse, waar hij met de lijst B-A-Z (Burgers van Asbeek tot Zellik) vooral de genoemde deelgemeenten verdedigt. Hij is niet verbonden met andere partijen of ideologisch gemotiveerd? Hij staat op zijn onafhankelijkheid. Er werd hem al een voorakkoord voorgelegd door ettelijke partijen. Zijn reactie en die van de andere lokale militanten leest u deze week in Doorbraak Magazine.

Benieuwd naar de volledige reportage? Haast u naar de krantenwinkel en koop daar het nieuwe Doorbraak Magazine, of bestel hier online.

Hans Brockmans is jurist. Hij werkte van 1988 tot 2023 bij het economische magazine Trends. Hij was drie keer genomineerd en twee keer laureaat van de persprijs van het Gemeentekrediet/Dexia. Hij kreeg ook de Citi Journalistic Excellence Award voor de financiële en economische berichtgeving. Hij was lang actief in het bestuur van de beroepsvereniging VVJ.

Commentaren en reacties