fbpx


Buitenland, Cultuur
AIVD

Wel-niet-wel-niet…

Waarom ik toch naar Kazachstan ga op de motorAmper twee maanden voor mijn vertrek was ik nog druk bezig met het voorbereiden van een motorreis naar Engeland, Schotland en Ierland omdat ik Kazachstan na maandenlang wel-niet-wel-niet uit mijn hoofd had gezet. Het werd uiteindelijk toch wél Kazachstan omdat ik één maand voor vertrek op het internet een geniaal stroomloos koelingssysteem vond om mijn vitamine B12-ampullen (ik moet mezelf tweemaal per week injecteren) tussen de 18 en 25 graden Celsius in te bewaren.

Reizen en regels

Veel mensen – collega’s/vrienden/bekenden/etc. – begrijpen er niets van dat ik naar een land als Kazachstan ga. Diezelfde mensen kunnen dan ook in de meeste gevallen totaal niet met de onzekerheid van deze manier van reizen omgaan. Veel mensen hebben al megastress van hun jaarlijkse zomervakantie naar bijvoorbeeld Zuid-Frankrijk die van A tot Z gepland en volledig dicht gespijkerd is qua zekerheden. Ik denk dat de meeste mensen er niet eens meer bij stilstaan hoe weinig onzekerheden hun levens bevatten. Alles is geregeld van de wieg tot het graf. Iets dat je ook in de politiek terugziet. Regeltjes, regeltjes en nog eens regeltjes zodat de ambtenaren en politici zeker weten dat alle onzekerheden uit de weg geruimd zijn. Hoe dom en naïef kun je in hemelsnaam zijn?

Het liefst zou ik in 2019 tijdens mijn volgende verre motorreis elke week iemand anders (een politicus, een burger, een BN-er, etc.) mee achterop de motor nemen, gewoon om te laten zien dat deze wereld totaal anders in elkaar zit dan zij denken. Hoeveel mensen hebben alles wat ze weten over de uithoeken van Europa, Rusland, etc. uit de kranten en van tv en zijn zelf nog nooit in een land – waarover ze wel alles denken te weten – geweest? En als ze er al wel geweest zijn dan zijn ze vaak naar het land gereisd maar niet door het land heen gereisd.

De planning

Ik reis liever door een land met de motor dan naar een land met het vliegtuig. Dan hoor en zie je dingen die je nergens in de kranten leest of op tv ziet. Het meest verrassende aan mijn motorreis naar Kazachstan is dat ik in tegenstelling tot vroeger vrijwel geen visa meer nodig heb behalve voor Rusland. Dat scheelt mij honderden euro’s en is toch mooi meegenomen naast de lage hotel- en benzineprijzen.

De geplande route van mijn heenreis naar Kazachstan bleek een heel stuk lastiger dan ik gedacht had. De Krim oprijden vanuit Oekraïne bleek na het nodige speurwerk onmogelijk te zijn. Alleen Oekraïners met familieleden op de Krim kunnen met een ‘special permit’ vanuit Oekraïne naar de Krim reizen. Volgens de Oekraïense ambassade in Nederland moet ik ook zo’n ‘special permit’ kunnen krijgen maar daar heb ik domweg de tijd niet voor.

Vanuit Odessa via Mariupol naar Rostov-aan-de-Don leek in eerste instantie ongevaarlijk. Ook hier weer bleek na het nodige speurwerk dat het rebellengebied geen scherp afgebakend gebied is. Ja hoor, daar is nog steeds een oorlog aan de gang! Omdat ik al eens op mijn motor van het ene op het andere moment een oorlog binnen gereden ben die net was begonnen heb ik daar maar vanaf gezien. Het is domweg het risico niet waard.

Vinger gekruist

Zodoende heb ik de route dus bovenlangs het rebellengebied verlegd en wel via Kiev naar Charkov richting Rusland. Ik kan dan op de terugweg alsnog via de nieuwe brug naar de Krim rijden. Vanuit Rusland kan ik gek genoeg wel de Oekraïne in. Heerlijk toch al die onzekerheden! Dat is nou het ongelofelijk mooie aan deze manier van reizen. Donderdag 12 juli staat als vertrekdatum gepland. Toch als ik niet weer expres van mijn motor wordt gereden door een bestuurder van een wit busje. Ter info: witte busjes staan nummer 1 in de top 3 van verkeershufters.

Voor de ongeruste lezer: ik ben bijna volledig hersteld van dat uitermate krankzinnige motorongeluk dus dat was een geluk bij een ongeluk. Ik had namelijk met een beetje pech zomaar voor de rest van mijn leven invalide kunnen zijn als hij over mij heen gereden was. De bestuurder van het witte busje reed na het ongeluk overigens door. Ik had dan ook ongelofelijke mazzel dat hij werd klem gereden door een oplettende automobilist met heel veel lef! En nadat de politie was gearriveerd is de bestuurder gearresteerd en is zijn rijbewijs ingenomen. Toch een moment waarop zekerheden wél leuk zijn.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Daan van der Keur

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.