fbpx


Niet gecategoriseerd

‘Wij zullen doorgaan’

Motto van het 75ste Zangfeest 

Volgens het Algemeens Nederlands Zangverbond (ANZ) beleven we cruciale tijden. ‘Wat vandaag voorligt voldoet niet voor de Vlaamse beweging’ stelt voorzitter Erik Stoffelen. ‘het beleid is tegenovergesteld aan wat de Vlamingen willen. Het Belgisch immobilisme staat lijnrecht tegenover de verandering die Vlamingen vragen. België mag de Vlaamse toekomst niet blijven hypothekeren. De roep voor meer Vlaamse onafhankelijkheid van vijfduizend Vlaamse bewegers zal dan ook luid weerklinken. Wij gaan niet bij de pakken neerzitten, wij zullen doorgaan. Tot we ons lot in eigen handen hebben.’

Kern van het jaarlijkse zangfeest blijft: samen zingen, op 11 ma              art 2012 staan er 41 liederen voor samenzang op het programma. Dat zijn zowel klassiekers als ‘Groeninge’ of ‘Lied van mijn land’ maar ook kleinkunstliederen die zich volgens de organisatoren lenen tot samenzang zoals ‘We zullen doorgaan’ van Ramses Shaffy of ‘houden van’ van Miel Cools. Traditioneel wordt de samenzang onderbroken door optredens, in deze editie zijn dat Jan Bervoets (ex-Voice Male), Bart Vandekerkhove (bekend van het programma Gezelle gezongen) en volksmuziekgroep Tantris. Wilfried Haesen presenteert op tekst van Anton Aldi en en Paul Cordy.

Ook andere klassieke elementen staan op het programma: een groot koor ondersteunt de samenzang en de muziek wordt gespeeld door de Brassband Scaldis. Ook de muziekkapellen van verschillende jeugdbewegingen tekenen weer present. Het VNJ haalt voor de gelegenheid ook een muziekkapel met oud-gedienden van onder het stof. Ook de 75ste verjaardag van het ANZ zal deel uitmaken van het programma, maar het wordt geen terugblik. Het ANZ kiest voor een verjaardagsfeest met blik op de toekomst, zonder meer details vrij te geven. Er wordt wel gewerkt aan een lijvig boek over de geschiedenis van het Vlaams Nationaal Zangfeest.

Sinds enkele jaren is het de traditie om tijdens het zangfeest een moment voor kinderen te voorzien, het kinderzangfeest. Dat is nu niet anders, maar het ANZ verandert het concept. Sinds een aantal jaren is er een kinderopvang, maar meer en meer (groot)ouders kiezen ervoor om samen met hun (klein)kinderen het zangfeest te volgen. Om daaraan tegemoet te komen komt er een familietribune. Die zal vlakbij de kinderopvang gelegen zijn zodat kinderen toch nog, en op elk moment, het programma kunnen verlaten en naar de opvang gaan, maar ook op elk moment terug kunnen komen. Ouders worden zo niet voor het dilemma geplaats of ze hun kinderen nu meenemen of naar de kinderopvang sturen. De kaarten voor de familietribune moeten specifiek aangevraagd worden.

www.anz.be

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

[ARForms id=103]

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Commentaar open
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.