Media

Zestig bakken voor veertig mannenJe dacht dat de radionieuwsdienst – ooit de trots van onze openbare omroep – niet nóg dieper zou vallen. Dat de redactie niet nóg verder kon wegzinken in irrelevantisering van de inhoud (meer aandacht voor onbenullige, vooral binnenlandse dan voor belangrijke, vooral buitenlandse onderwerpen) en infantilisering van de vorm van het nieuwsbulletin. (Katleen: ‘Ja, Liesbeth, weten we al iets meer?’; Liesbeth: ‘Wel, Katleen, we weten nog niets meer’.) Maar dan is er de dag waarop de Rode Duivels op het EK voetbal hun tweede wedstrijd spelen.

Uit en in het nieuwsbulletin van zaterdag 7 uur blijkt dat men aan de Reyerslaan bevallen is van het idee Sabine Vandeputte mee te sturen met een supportersclub uit Harelbeke, die met een bus naar Bordeaux reist om ‘onze jongens’ aan te moedigen. Al in haar eerste verslag over het vertrek op vrijdagavond heeft mevrouw Vandeputte een kanjer van een scoop: ‘60 bakken bier voor 40 mannen’. Een uur later, in het radionieuws van 8 uur, is de bus volgens het verslag al een heel eind in Frankrijk, alwaar – tweede scoop – de zon boven de velden staat. En zo moet het zowat de hele dag zijn doorgegaan,  we hebben, helaas, niet elke nieuwsuitzending kunnen horen.

In elk geval, zondagochtend om 8 uur was Sabine Vandeputte weer op post. De Duivels hadden gewonnen, de vreugde bij de supporters was groot en – andermaal een scoop – ‘den ilft van tbier is ip’ (vertaling: de helft van het bier is op). Of ook de laatste van de zestig bakken is leeg gedronken, weten we niet: we hebben niet elk nieuwsbulletin gehoord, en in deze die we hoorden, hoorden we de verslaggeefster niet meer. 

Geachte minister-president Bourgeois, geachte minister van Media Gatz, geachte minister van Begroting Tommelein: binnenkort maakt u, samen met de andere leden van de Vlaamse regering, de begroting voor 2017 op. Ongetwijfeld zal u weer op zoek moeten gaan naar besparingsmogelijkheden. Welnu: zolang de VRT het zich kan veroorloven een journalist mee te sturen met een bus bierdrinkers om aan compleet irrelevante verslaggeving te doen, is er van de dotatie aan de openbare omroep beslist nog wat af te romen.

 

P.S. Terwijl ik dit stukje schrijf: in het radiojournaal van zondag 17 uur een verslag van de laatste dag van de Sinksenfoor in Antwerpen… 

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Ik word vriend van Doorbraak.

Mark Deweerdt