fbpx


Klimaat

3000 aanwezigen op klimaatbetoging in AntwerpenOp de eerste grote klimaatbetoging in Antwerpen waren 3000 personen aanwezig. Ook waren Anuna De Wever en Greta Thunberg present.  De jongeren blijven politici oproepen om een ambitieus klimaatbeleid uit te werken.

Vandaag verzamelden 3000 personen waaronder vooral jongeren op het Operaplein om dan naar de Groenplaats via de Antwerpse binnenstad te stappen. Op de Groenplaats werden korte speeches gehouden waarin werd opgeroepen om een ambitieus klimaatbeleid uit te werken. Totdat dat klimaatbeleid er is hebben de jongeren gezegd dat ze zullen blijven betogen oftewel ‘Wij doen gewoon door’ klonk het.

Stewards

Om de betoging in goede banen te leiden besloot de organisatie genoeg stewards in te zetten die mee de straten afzette. Daarnaast schermden ze samen met de politie De Wever en Thunberg af van de journalisten naar aanleiding van de gebeurtenissen vorige week in Brussel waar Thunberg werd overrompeld door journalisten. Zelf reageerden de vrijwilligers van de betoging positief ‘We maakten veel reclame voor de betoging en ik verwachte maar hoopte ook op een grote opkomst’ zegt een tevreden Mariyam Safi die steward was op de betoging.

Folders uitdelen

extreemlinkseDoorbraak

Actief Linkse Studenten op de Antwerpse klimaatmars.

Tussen de vele betogers waren ook een paar organisaties aanwezig. Zo deelden er ‘Red Fox’ en ‘Comac’ (beiden jongerenorganisaties van de PVDA) die folders uitdelen om reclame te maken voor hun activiteiten maar zamelden ook handtekeningen in voor een petitie om gratis openbaar

vervoer mogelijk te maken. Daarnaast was er ook de ALS (Actief Linkse Studenten) die leden probeerde te ronselen en hun krant De Linkse Socialistverkocht. ‘We zijn hier vooral om jongeren te engageren om op 15 maart mee te gaan betogen voor een beter klimaat. We willen namelijk de scholen leegkrijgen’ zegt Geert Cool, woordvoerder van Blockbuster en ALS-sympathisant

‘Doe mee’

Tijdens de speech op de Groenplaats riep ‘Students For Climate’ studenten op om mee te doen ‘we kunnen iedereen gebruiken om ons te helpen’ klonk het. Een opvallende aanwezige tussen de betogers was Peter Mertens Partijvoorzitter van de PVDA/PTB, die samen met zijn zoon meeliep in de betoging. ‘Er wordt wel gezegd dat deze generatie egoïstisch is maar hier betogen ze voor hun toekomst, het omgekeerde van egoïsme. Ik vind het echt ongelooflijk wat deze jongeren kunnen’ gaf Mertens nog mee.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Ruben Van Miegroet