JavaScript is required for this website to work.

31 augustus. Net binnen: Was Jack the Ripper in werkelijkheid Jacqueline the Ripper?

VandaagLuc Pauwels31/8/2022Leestijd 4 minuten
Ontdekking van een verminkt vrouwenlijk.

Ontdekking van een verminkt vrouwenlijk.

foto ©

En verder: Maria Schellinck, Eldridge Cleaver en Emiel ver Hees…

Elk jaar   In Moldavië Dag van de Taal (Limba Noastră = Onze Taal). Jaarlijks op 31 augustus een nationale feestdag in Moldavië die in het teken staat van de ‘Moldavische taal’. Moldavisch was tot 2013 de officiële benaming van de Roemeense taal in de republiek Moldavië.

Doorgaans worden Roemeens en Moldavisch door taalkundigen in het algemeen als één en dezelfde taal beschouwd, maar om politieke redenen werd de taal in Moldavië toch als een aparte taal aangemerkt. In december 2013 bepaalde het Moldavische Grondwettelijk Hof dat de officiële naam van de taal Roemeens is, zoals in de onafhankelijkheidsverklaring staat, en niet Moldavisch, zoals in de grondwet staat. Ieder zijn taalproblemen.

2021   De natste zomer in België sinds het begin van de metingen (1833).

1994   De laatste Sovjetmilitairen verlaten de voormalige DDR.

1994   Het Iers Republikeins Leger (IRA) beëindigt de 25-jarige oorlog tegen het Britse gezag in Noord-Ierland en verklaart zich bereid tot onderhandelingen.

1970   Uit protest tegen een staatsbezoek van de Indonesische president Soeharto overvallen 33 Zuid-Molukse jongeren de residentie van de Indonesische ambassade in Wassenaar. Een bewaker wordt doodgeschoten. Ambassadeur Tasman Natadiningrat weet onder een regen van kogels te vluchten. Zijn gezin en enkele huisgenoten worden urenlang gegijzeld. De daders komen er nadien vanaf met een jaar celstraf.

Mireille Bekooij (°1947)

1947   Geboorte in Utrecht van Mireille Bekooij, een van de betere Nederlandse televisiepresentatrices. Ze verzorgde op de radio de TROS nieuws show, met Wim Bosboom, op televisie Lunch TV, TROS uit kompas, Kieskeurig, 2 Vandaag, Koken met sterren, Triviant. Ze werkte van 1994 tot 2000 voor RTL4: Koffietijd (met Hans van Willigenburg), Koken met sterren (met Cas Spijkers). Ze begon haar loopbaan bij de jongerenomroep Minjon (AVRO).

1935   Geboorte in Wabbaseka (Arkansas) van de zwarte activist en auteur Eldridge Cleaver, leider van de radicale Black Power Movement. Hij was in de jaren 1960 ‘minister of Information’ (woordvoerder) van The Black Panthers. Nadat hij afstand had genomen van zijn radicale opvattingen, wordt hij in de jaren 1970 evangelist en republikein. Eind jaren 1980 raakt hij verslaafd aan cocaïne en komt hij in geldproblemen. Hij overlijdt in 1998 aan kanker, 62 jaar oud.

1911   Luchtvaartpionier Anthony Fokker geeft boven Haarlem een demonstratie met zijn eerste vliegtuig, de Spin. Met dit toestel vliegt de zelfzekere Fokker onder meer over het oude centrum van de stad en de Sint-Bavokathedraal.

Anthony Fokker (1890-1939)

1888   De legendarische Engelse seriemoordenaar Jack the Ripper pleegt zijn eerste moord: hij steekt prostituee Polly Nichols (1845-1888) dood, in Buck’s Row in Whitechapel, Londen. Nog minstens vier moorden in Londen zouden in de maanden daarna volgen, steeds op prostituees die ook worden verminkt.

Het wegnemen van lichaamsdelen van de slachtoffers werd vakkundig uitgevoerd, daarom werd gedacht dat de dader wellicht chirurg of slager was. De identiteit van Jack the Ripper is nooit achterhaald.

Later DNA-onderzoek wees uit dat ‘hij’ mogelijk geen man, maar een vrouw was. In 2012 komt John Morris met de naam van een andere vrouw als verdachte: Lizzie Williams, echtgenote van sir John Williams. In zijn Jack the Ripper: The Hand of a Woman gaat hij onder meer in op het feit dat bij drie slachtoffers de baarmoeder was verwijderd – Lizzie Williams kon geen kinderen krijgen. Geen van de vrouwen was seksueel misbruikt. Haar man, arts in een abortuskliniek, had een affaire met Mary Kelly, een van de slachtoffers.

1884   In Gent verschijnt het eerste socialistische dagblad van België, de Vooruit.

1867   Overlijden in Parijs van de Franse dichter Charles Baudelaire. Hij sterft – verlamd – in een kliniek voor zenuwpatiënten. Deze bohémien, verdiepte zich in sadisme en satanisme, in vreemdsoortige erotiek, alcohol en verdovende middelen. Al in 1860 publiceerde hij essays over hasjiesj en opium, onder de titel Les paradis artificiels (kunstmatige paradijzen). Hij werd 46.

1864   Geboorte in Leuven van Emiel ver Hees, advocaat, manager en Vlaams-nationalist. In 1889 is hij een van de stichters van de Vlaamse Katholieke Landsbond. Ver Hees begon een loopbaan als ambtenaar en werd directeur van het Arbeidsambt bij het ministerie van Nijverheid en Arbeid.

Onder zijn impuls ontstond in 1908 een Nationale Vereniging van Leiders van de Sociale Werken. Tijdens de Eerste Wereldoorlog zet hij zich in voor het activisme en wordt te Brussel ondervoorzitter van het radicale Vrij Vlaanderen, de katholieke tegenhanger van het vrijzinnige Jong-Vlaanderen. Ver Hees maakt ook deel uit van de delegatie van de Raad van Vlaanderen die op 3 maart 1917 naar Berlijn reist.

Na de bestuurlijke scheiding (21 maart 1917) wordt hij secretaris-generaal van het Vlaams ministerie van Nijverheid en Arbeid en lid van de nieuw opgerichte Vlaamse Mijnraad. Hij krijgt voor elkaar dat de Duitsers een wet op de sociale zekerheid uitvaardigden die reeds voor de oorlog klaar was, maar niet gepubliceerd. In 1919 wordt hij afgezet als ambtenaar bij het ministerie en veroordeeld tot de doodstraf. Ver Hees was toen al geëmigreerd naar Berlijn, waar hij professor in de sociale politiek werd. Hij overlijdt er in 1928 op zijn 63e.

1840   Overlijden in Menen van Maria Schellinck (83), Gentse vrouwelijke soldaat. Ze had als jonge deerne achter de tapkast gestaan van cabaret Het Haasken aan het Koophandelsplein in Gent. Daar kwam ze in contact met de Franse bezetter en stapte in de collaboratie, de militaire nog wel. Als ze in 1792 toetreedt tot het leger van Napoleon is dat noodgedwongen verkleed als man. Haar staat van dienst is indrukwekkend. Ze brengt het tot onderluitenant.

Maria Schellinck (1757-1840)

Schellinck wordt pas ontmaskerd als ze bij de slag van Austerlitz gewond raakt aan de dij en een geneesheer haar ware geslacht ontdekt. Napoleon is onder de indruk. Hij speldt haar eigenhandig de medaille van het Erelegioen op de borst.

Ze mag ook tegen alle voorschriften in bij het leger blijven. In 2001 werd in Gent een straat naar haar genoemd. Het is de tweede collaborateur die in Gent met een straatnaam wordt geëerd. De eerste is Lieven Bauwens. Zie Vandaag van 14 juni.

Paus Adrianus VI (1459-1529)

1522   Adriaan Floriszoon Boeyens uit Utrecht wordt gekroond tot paus Adrianus VI. Hij is tot heden de enige Nederlandse paus. Hij studeert theologie aan de Universiteit van Leuven. Zijn studie werd betaald door Jan van Marselaer uit Malderen.

Hij wordt er in 1489 hoogleraar en tweemaal rector. Omwille van zijn kennis,  gepaard aan een sobere en vrome levensstijl, benoemt keizer Maximiliaan I hem in 1507 tot opvoeder en een van de leermeesters van zijn toen 7-jarige kleinzoon prins Karel, de latere keizer Karel V.

1710   De Frans-Vlaamse stad Betun komt even in Nederlandse handen.

Luc Pauwels (1940) is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.

Commentaren en reacties
Gerelateerde artikelen

‘Niet de geestelijke werd veroordeeld en gestraft, wel Eva zelf’, schrijft Devillé in zijn boek over misbruik in de Kerk. Een ode aan een slachtoffer dat haar hele leven naar gerechtigheid streefde.