Vandaag 1913: Sigrid Hunke belicht de negatieve invloed van het christendom op de man-vrouw verhouding
Verering van de zonsopgang. Een werk uit 1869 van de Russische schilder Fjodor Bronnikov
Sigrid Hunke ging op zoek naar de oorsprong van de verzuring van de man-vrouw relatie. Die heeft een religieuze dimensie die zelden wordt belicht.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementOp 25 april 1913 wordt in Kiel (Schleswig-Holstein) Sigrid Hunke geboren, godsdienstwetenschapper en nog veel meer. Hunke studeert systematische en vergelijkende godsdienstwetenschap, filosofie, psychologie en journalistiek in Kiel, Freiburg en Berlijn, onder meer bij Martin Heidegger, Nicolai Hartmann en Eduard Spranger, bij wie ze in 1940 doctoreert.
Sigrid Hunke publiceert voornamelijk over drie thema’s: de polariteit van de geslachten en de negatieve invloed van het christendom op de man-vrouw verhouding (Am Anfang waren Mann und Frau. Vorbilder und Wandlungen der Geslechterbeziehungen, 1955 en 1987). Verder over de grondslagen van Europa, als synthese van het zelfbeschikkingsrecht der volkeren en de traditionele Rijksgedachte: Das Reich und das werdende Europa. Eine europäische Ethik (1965), maar ook Vom Untergang des Abendlandes zum Anfang Europas (1989). En ten slotte over filosofie en religie, onder meer: Europas andere Religion. Die Überwindung der religiösen Krise (1969) en Glauben und Wissen. Die Einheit europäischer Religion und Naturwissenschaft (1979 en 1987).
Sigrid Hunke spreekt niet over ‘discriminatie’, een moderne term, maar over de verzuring van de relaties tussen man en vrouw onder invloed van het christendom. Eén voorbeeld: in IJsland, waar het christendom pas in de late middeleeuwen de maatschappij gaat domineren, werd een lid van de Thing, het IJslandse parlement bij afwezigheid en ook na overlijden, automatisch vervangen door zijn vrouw. Dat gebruik werd onmiddellijk afgeschaft toen het christendom de overheersende religie werd.
In 1985 ontvangt Hunke de Schillerpreis des Deutschen Volkes. Ze heeft ook in Vlaanderen meerdere lezingen gehouden, maar geen enkele van haar werken is in het Nederlands vertaald. Sigrid Hunke overlijdt in 1999 op de leeftijd van 86. Ze was de moeder van de bekende historicus Hagen Schulze (1943-2014).
Luc Pauwels is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.
Frans Daels wordt Vlaamsgezind als militair arts aan het IJzerfront. Hij zet de IJzerbedevaarten mee op, daarnaast is hij een veelvuldig gelauwerd arts vanwege zijn medisch onderzoek.
Amerikakenners Roan Asselman en David Neyskens bespreken de actualiteit aan de overkant van de oceaan.