Vandaag 2000: Toon Hermans overleden
Toon Hermans (1916-2000) en zijn vrouw Rita Weijtboer (1925-1990)
Toon Hermans is vele jaren de populairste podiumartiest van Nederland en Vlaanderen. En een voorbeeldige echtgenoot.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementOp 22 april 2000 overlijdt in Nieuwegein (Utrecht) op de leeftijd van 83 de beroemde Toon Hermans, entertainer, zanger en schrijver. Met Wim Kan (1911-1983) en Wim Sonneveld (1917-1974) behoort hij tot ‘de grote drie van het Nederlandse cabaret na 1945’.
Hermans is geboren in Sittard (Nederlands-Limburg). Hij schrijft gedichten vanaf zijn zestiende en breekt door met de Bonte Dinsdagavondtrein op de AVRO-radio. Vanaf 1955 begint hij alleen op te treden en hij introduceert in 1955 de ‘one man show’ in Nederland en Vlaanderen. Wanneer zijn optredens worden uitgezonden door het (toen nieuwe) medium televisie komt zijn carrière in een stroomversnelling.
Zijn bekendste dichtbundels zijn Alles is heimwee en Ik heb het leven lief. We hoorden hem zingen Sien laat eens zien, Marie, Mien waar is mijn feestneus, Ballonnetje, Mediterrannée, enz. Hij is vele jaren de populairste podiumartiest van Nederland en Vlaanderen.
Toon Hermans trouwt in 1946 met Rita Weijtboer (1925-1990), een schoonheidsspecialiste. Het paar krijgt drie zonen: Michael (°1947), Maurice (1949-2023) en Gaby (1955-2020). Toon schrijft veel liedjes voor zijn vrouw en als zij kanker krijgt, zegt hij geregeld zijn tournees af om bij haar te kunnen zijn. Nadat zij in november 1990 is overleden, heeft hij moeite met het brengen van zijn liefdesliedjes en barst soms in tranen uit bij het zingen van Lente me. Toon en Rita liggen samen in Sittard begraven in eenzelfde graf.
In 2022 verschijnt Helemaal Toon. Bloemlezing uit het complete werk van Toon Hermans (Lannoo), waarin we lezen:
‘Op zondagmorgen neem ik weleens de tijd om wat te mediteren: wie ben ik?
Wat doe ik hier? Wat is leven?
Vaak kom ik tot dezelfde gedachte.
Wie leven wil, moet beginnen met erin te geloven.
Wat moet je met een leven waar je niet in gelooft?
Iedere morgen begint met het geloof in de komende dag,
En met het gevoel dat je die dag hebt gekregen.
Hij wordt je geschonken door het leven,
En het is goed hem bewust als een geschenk te beleven’.
Luc Pauwels is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.
Frans Daels wordt Vlaamsgezind als militair arts aan het IJzerfront. Hij zet de IJzerbedevaarten mee op, daarnaast is hij een veelvuldig gelauwerd arts vanwege zijn medisch onderzoek.
Amerikakenners Roan Asselman en David Neyskens bespreken de actualiteit aan de overkant van de oceaan.