JavaScript is required for this website to work.
post

4 augustus. Net binnen: Jean Baptist Verlooij start de Vlaamse Beweging… in 1785

VandaagLuc Pauwels4/8/2022Leestijd 4 minuten
De verhandeling van Verlooij.

De verhandeling van Verlooij.

foto ©

En verder: Hans Christian Andersen, Hendrik Borginon en de Chinese Valentijnsdag…

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Elk jaar   De Chinese Valentijnsdag Qixi Jie valt jaarlijks op de zevende dag van de zevende Chinese maanmaand, meestal in augustus. Traditioneel gingen vroeger jonge meisjes op deze dag hun huishoudelijke vaardigheden demonstreren. Vooral meloenbewerken was in trek. De meisjes wensten zich op deze dag dat ze ooit een goede echtgenoot zouden kunnen vinden.

Tegenwoordig gaan zowel ongehuwde vrouwen, als mannen op deze dag naar een Chinese tempel om aan de taoïstische godin Zhinü (Zevende zuster) te offeren en te bidden voor een toekomstig goed huwelijk. De oorsprong van het feest gaat terug naar het liefdesverhaal van Niulang en Zhinü. Die twee geliefden werden op een dag gescheiden en mochten jaarlijks maar één keer bij elkaar komen door middel van een brug, die eksters voor hen vormden.

2007   De Nederlandse, socialistische politicus Ehsan Jami, geboren in Iran, oprichter van het Centraal Comité voor Ex-moslims, wordt vanwege zijn kritiek op de islam in zijn woonplaats Voorburg (Zuid-Holland) aangevallen door drie mannen. Hij wordt samen met een vrouwelijke metgezel tot twee keer toe tegen de grond geslagen en loopt daarbij een aantal ernstige bloedingen en verwondingen op. De Nationale Coördinator Terrorismebestrijding Tjibbe Joustra zorgt voor continue persoonsbeveiliging. Na nieuwe bedreigingen, werd Jami anderhalve week later in een beveiligde woning ondergebracht.

Op 12 januari 2008 wordt hij in Den Haag op straat opnieuw aangevallen door een groep allochtone jongeren. Hij wordt met de dood bedreigd en uitgescholden voor ‘kankerjood’. De veiligheidsagenten kunnen voorkomen dat hij wordt mishandeld. Het Centraal Comité voor Ex-moslims werd op 11 september 2007, zes jaar na de aanslagen op de Twin Towers in New York, officieel opgericht. Op dezelfde dag presenteerde Jami zijn boek Het recht om ex-moslim te zijn.

1949   De Vlaams-nationale politicus en gewezen parlementair van het Vlaams Nationaal Verbond (VNV) Hendrik Borginon (1890-1985) wordt in vrijheid gesteld. Zijn vrijlating veroorzaakte een regeringscrisis, omdat het partijbestuur van de Belgische Socialistische Partij (BSP) het ontslag van zijn ministers eist. Enkele jaren later wordt Borginon gerehabiliteerd en opgenomen in de balie van Antwerpen, waar hij zijn advocatenpraktijk hervat.

Borginon was tijdens de oorlog Rijkcommissaris voor de grote agglomeraties, een administratieve functie binnen het ministerie voor Binnenlandse zaken. Na de bevrijding vlucht hij niet en wordt hij ook niet onmiddellijk gearresteerd. In november 1944 wordt hij ontheven van zijn parlementaire onschendbaarheid. Op zijn proces komen de socialistische politici Kamiel Huysmans en Eugène Soudan in zijn voordeel getuigen. Het Krijgshof van Brussel veroordeelde hem op 8 februari 1946 tot twintig jaar buitengewone hechtenis en tien miljoen frank schadevergoeding. Na drie en een half jaar cel komt hij nu vrij.

Hans Christian Andersen (1805-1875)

1934   Geboorte in Goor (Overijssel) van de psychiater, dichter en schrijver Rutger Kopland, auteursnaam van Rutger van den Hoofdakker (1934-2012). Hij behoort tot de belangrijkste dichters van zijn generatie. Bekende dichtbundels van hem zijn onder meer Tot het ons loslaat, Dankzij de dingen, Geluk is gevaarlijk. Proza: Jonge sla in het oosten, Ik ben een moeilijk geval (met Driek van Wissen). Hij krijgt de PC Hooftprijs in 1988. Hij was hoogleraar biologische psychiatrie aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 2005 krijgt hij een hartstilstand, waarvan hij nooit helemaal herstelt. Hij overlijdt in 2012.

1901   In het Zuid-Afrikaanse Witwatersrand (Transvaal)) wordt goud ontdekt.

1875   Overlijden in Kopenhagen van de Deense auteur Hans Christian Andersen (70). Hij raakte in 1872 al gewond bij een val uit zijn bed en herstelde nooit meer volledig. Zoon van een schoenmaker en een wasvrouw.

Hij staat als ‘sprookjesschrijver’ bekend, maar schreef ook romans, drama’s en libretto’s voor opera’s. Bekende sprookjes van hem zijn onder meer De keizer’s nieuwe kleren, De prinses op de erwt, Het lelijke eendje, De rode schoentjes, Duimelijntje, De wilde zwanen. Andersen werd in 1860 door de Deense koning Christian IX ontvangen als een familielid en werd de vaste sprookjesverteller van zijn kinderen.

Knut Hamsun (1859-1952)

1859   Geboorte in Vågå (Oppland) van Knut Hamsun, met zijn echte naam Knut Pedersen, Noorse romanschrijver en Nobelprijswinnaar voor Literatuur (1920). Hij overlijdt in 1952 op zijn 92e.

1817   Geboorte in Hussum (Schleswig-Holstein) van Theodor Storm, Duits advocaat, rechter, schrijver en dichter uit Noord-Friesland. Hij schreef 58 novelles in realistische stijl en vele bekende gedichten. Zijn meesterwerk Der Schimmelreiter schreef hij in zijn laatste levensjaar, 1888.

De Nederlandse regisseur en scriptschrijver Jos Thie bewerkte dit verhaal in 2018 tot een toneelstuk De Stormruiter, waarbij ruim honderd acteurs, zangers, figuranten, musici en ruiters samen met meer dan honderd Friese paarden, ganzen en honden optraden.

Theodor Storm is een van weinige Duitsers die herdacht werd met een postzegel van de Bondsrepubliek én van de DDR

1853   Oprichting van het Comité Flamand de France door de Frans-Vlaamse rechter Edmond de Coussemaker (1805-1876), ook befaamd als etnoloog en musicoloog.

1853   August Heinrich Hoffmann von Fallersleben wordt verkozen tot corresponderend lid van het Comité Flamand de France. In september 1837 had hij in de stadsbibliotheek van Valencijn in de Liber Pilosis het handschrift ontdekt van het Ludwigslied.

Theodor Storm

1785   De Kempische jurist Jan Baptist Verlooij (1746-1797) publiceert zogenaamd in Maastricht (om de Oostenrijkse censuur te ontlopen), maar in werkelijkheid in Brussel zijn Verhandeling op d’onmacht der moederlijke tael in de Nederlanden.

Dit goed gedocumenteerde en stevig onderbouwde werk gaat door als ‘het eerste essay over de Vlaamse en algemeen-Nederlandse gedachte’ (Dr. Jozef Smeyers) en inspireerde de hele stichtersgeneratie van de Vlaamse Beweging, waaronder Jan Frans Willems, (1793-1846), Jacob Lodewijk Kesteloot (1778-1852) en vele anderen.

In Houtvenne, nu een deelgemeente van Hulshout (provincie Antwerpen), is het geboortehuis van Verlooij bewaard gebleven. Noteer dat hij zijn naam zelf altijd met ‘ij’ schreef, niet met ‘y’.

1782   In de Stephansdom te Wenen trouwt Constanze Weber met Wolfgang Amadeus Mozart.

Constanze Weber (1762-1842)

1704   Tijdens de Spaanse Successieoorlog veroveren Brits-Nederlandse troepen Gibraltar op Spanje. Het gebied werd vervolgens in 1713 bij de Vrede van Utrecht ‘voor eeuwig’ overgedragen aan het Koninkrijk Groot-Brittannië.

1347   De Engelsen komen in het bezit van Kales (Frans-Vlaanderen) nadat zes burgers van de stad zich aan Edward III overleveren. Het beroemd standbeeld van de hand van Auguste Rodin (1888) voor het stadhuis herinnert nog aan dit feit.

Kales/Calais werd in 1347 al elf maanden belegerd door de Engelsen en leed onder grote hongersnood. Zes vooraanstaande burgers hadden het plan opgevat hun leven te schenken aan de Engelse koning, in ruil voor het sparen van de stad.

Met niets anders gekleed dan een hemd en met de strop reeds rond hun nek trokken ze naar Edward III om hem de sleutel van de stad te bezorgen. Ontroerd door de zelfopoffering van deze burgers, wierp Eduards vrouw Filippa van Henegouwen zich aan de voeten van haar man en smeekte hem hun leven te sparen, wat dan ook gebeurde.

Luc Pauwels (1940) is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.

Commentaren en reacties