fbpx


Buitenland

Aanval over zee op Odessa lijkt zeer nabij
Al enige tijd vreest de bevolking van Odessa een landing van Russische troepen op haar stranden. Satellietbeelden van dinsdag 11:47 tonen een vlootconcentratie van minstens veertien schepen. De beelden komen van de Sentinel-2 satelliet. Damien Symon, een onafhankelijke defensieanalist ontdekte de mogelijke invasievloot net buiten de territoriale wateren voor Odessa, een belangrijke Oekraïense haven aan de Zwarte Zee. Drie groepen met landingsschepen en korvetten   De potentiële invasievloot bestaat uit drie groepen. (Bron: hier) Aan het hoofd van de meest…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Al enige tijd vreest de bevolking van Odessa een landing van Russische troepen op haar stranden. Satellietbeelden van dinsdag 11:47 tonen een vlootconcentratie van minstens veertien schepen. De beelden komen van de Sentinel-2 satelliet. Damien Symon, een onafhankelijke defensieanalist ontdekte de mogelijke invasievloot net buiten de territoriale wateren voor Odessa, een belangrijke Oekraïense haven aan de Zwarte Zee.

Drie groepen met landingsschepen en korvetten

 

De potentiële invasievloot bestaat uit drie groepen. (Bron: hier) Aan het hoofd van de meest noordelijke groep, die in lijn optrekt, lijkt een mijnenveger te varen. Minstens drie landingsschepen van de Ropucha-klasse volgen. Een tweede groep bestaat uit in caré-formatie varende korvetten. Die zijn mogelijk bewapend met raketten die bij een landing ingezet worden om de stranden leeg te vegen.

Een cruiser van de Slava-klasse voert de derde groep aan. Die zou geïdentificeerd zijn als de Moskva. Verder bestaat de groep, die zich het meest zuidelijk bevindt, uit twee landingsschepen van de Alligator-klasse en de geïdentificeerde Pyotr Morgunov, een landingsschip van de Ivan Gren-klasse.

 

Invasie al enige tijd verwacht

De schepen werden op 8 maart al voor de kust van de Krim gespot. Het lijkt er op dat een invasie vanuit zee nu nakend is. Op 1 maart lichtte Wit-Russisch president Loekasjenko in een korte video – mogelijk onbedoeld – al een tipje van de sluier op. In de video is een kaart te zien met de Russische aanvalsplannen, waaronder een aanval vanuit zee op Odessa.

Winny Matheeussen

Enige tijd geleden geboren, in de herfst. Momenteel levend.