JavaScript is required for this website to work.
post

Apostelen van de klimaatreligie

Jan Jacobs18/11/2018Leestijd 6 minuten
Windmolens, de totems van de Klimaatkerk.

Windmolens, de totems van de Klimaatkerk.

foto © Reporters

Hoe is de jonge religie van het klimaat kunnen ontstaan? Wie en wat is ‘manbearpig’? Jan Jacobs zocht het uit.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Mensen in het Westen geloven niet meer wat priesters ons vertellen over hun goden. Maar ze willen desondanks toch een soort van houvast, iets waar ze in kunnen geloven. Voor groenen is hun god… ‘de aarde’. Het is al ‘earth hour’ en ‘save the planet’ wat de klok slaat, en dat is niet toevallig. Het woord en de waarheid over wat de aarde wil, daar hebben de groenen hun persoonlijke slimme wetenschappers voor. Die hebben grote computers die de toekomst kunnen voorspellen. Die theologen programmeren eerst die slimme computers zelf, zodat de uitkomst in lijn ligt met wat de theologen voorspellen. Die uitkomst en voorspelling is dus eigenaardig genoeg altijd doem en het einde der tijden. Stel u voor dat er geen verdoemenis was. Dan zouden 97% van die theologen plots zonder inkomsten, zonder werk, zonder doel en vooral zonder aanzien verder moeten met hun leven.

Het is werkelijk verbazingwekkend dat die immer falende computervoorspellingen niet naast de horoscoop staan in de boekskes, maar als ernstige wetenschap worden gezien.

Manbearpig

De duivel is menselijk CO2. Dat duivelse gas wordt gemaakt wanneer mensen trachten een beter leven voor zichzelf en hun kinderen op te bouwen. Dat noemen groene theologen dan ‘the carbon footprint’; uw ‘ecologische voetafdruk’  Vroeger lachten we ‘luchtverkopers’ vierkant uit. Maar de nieuwe theologen verkopen nu 3,2% van die 0,04% CO2  in onze lucht voor miljarden en worden gerespecteerd. Geniaal!

 

Klimaatreligie

Menselijke CO2 bijdrage is slechts 0,12% in onze atmosfeer. Dat is niet de knop om het klimaat te regelen. 

Het inspireerde de makers van Southpark tot een hilarische aflevering, waarin ze Al Gore opvoeren als een gebuisde, eenzame, vergeten en zielige politicus zonder vrienden. Gore doet er alles aan om serieus genomen te worden en verzint manbearpig een mythisch (en onbestaand) wezen, dat hij zal uitroeien, vooraleer het de mensheid zal vernietigen, en iedereen zal zeggen, dank u Al Gore. ‘Manbearpig’ is de metafoor voor CO2.

Hemel en hel

De hel is de apocalyps die komt als de mens niet doet wat de theologen zeggen. Er was een tijd dat de theologen die hel als ‘de nieuwe kleine ijstijd’ voorspelden. Toen werd het ‘gevaarlijke opwarming’, toen de aarde stopte met opwarmen was het ‘klimaatverandering’ en nu zijn we bij ‘klimaatdisruptie’ aangekomen. Altijd nieuwe namen die de slimme groene theologen geven aan de hel. Dat beslissen ze op jaarlijkse conclaven.

Er blijkt dan ook een miraculeus ideale temperatuur- en ideaal CO2-gehalte te zijn voor onze planeet. Wanneer die er was is echter een mysterie. Want blijkbaar was de vroegere, huidige en toekomstige toestand niet de ideale, aldus nog de theologen.

 

Klimaatreligie

We leven in een koude tijd met weinig CO2 in onze atmosfeer. Indien CO2 de knop is van ongecrontroleerde opwarming, dan zou de temperatuur nooit kunnen dalen in het verleden toen er veel meer CO2 in de atmosfeer zat dan nu. 

 

 

Schuld en boete

De theologen houden een echte kruisvaart tegen dat gas van de duivel. Ze zetten ook enorme geleerde woorden en onbegrijpelijke zinnen op papier, en noemen het ‘summary for policymakers’. Toverformules op papier om het klimaat doen te luisteren. Daarin zeggen de theologen aan de politieke leiders hoeveel ze van uw geld nodig hebben om de apocalyps af te wenden. Voor een jaarlijks offer van 2400 miljard dollar  regelen de theologen tegenwoordig uw aflaten.

Gelovigen moeten volgens die toverformules vooral boete doen door te kiezen voor minder welvaart en voor meer saaie, minder interessante en minder leuke dingen te doen. Dan gaat uw ecologische voetafdruk kleiner worden. Vliegreizen schrappen, autorijden schrappen, vlees eten schrappen, buiten de stad wonen schrappen… en ga zo maar door.  Kortom, alles wat leuk is… moet geschrapt worden. Maar die levensstijl geldt gek genoeg niet voor de theologen en hun apostelen zelf.

In tegenstelling met de vroegere religies is er echter geen vergiffenis of verlossing voor klimaatgelovigen. Alleen eeuwigdurende boetedoening.

Ongelovige ketters

Maar dat gas van de duivel heeft ook fans, die geen angst hebben van vooruitgang.  Ze weten dat planten dat duivels gas leuk vindenen de aarde er opmerkelijk groener is door geworden de voorbije honderd jaar. Die mensen worden door de theologen van het klimaat ‘ontkenners’ genoemd. Klimaatontkenners mag je vervolgen, uitschelden, censureren, beledigen en broodroven en figuurlijk aan de schandpaal nagelen. Groene theologen weigeren ook elk gesprek met die ketters. Volgens hun zijn ze niet meer te redden.

Die gesprekken weigeren de theologen omdat ze er slechte ervaringen mee hebben. Immers, na die gesprekken zijn er meer afvalligen die nog weigeren om de theologen op hun woord te geloven. Dat is hoogst nadelig voor de inkomsten van de klimaatkerk. Want zo bleek in 2007, na een twee uur durende radioshow in New York Radio City Hall, waarin de theologen het opnamen tegen de ketters,  was de 57,3% tegen 29,9% omgeslagen naar 46,2% tegen 42,2% in het voordeel van de ketters. Op twee uur tijd hadden de ketters 11,1% meer afvalligen uit de klimaatkerk gedreven en steeg het aantal ketters met 12,3%. In een ‘links’ en democratisch bastion New York nog wel.

Sindsdien lopen theologen heel hard weg wanneer ze met ketters worden geconfronteerd.  Zo ging de huidige grote baas van NASA-GISS Gavin Schmidt lopen voor de klimatoloog Roy Spencer, een ketter die vroeger voor NASA werkte. Roy kreeg plots steun van49 afvalligen bij dezelfde organisatie. Ook  Dan Weiss — ‘director of climate strategy at the liberal Center for American Progress’ — liep weg toen hij met ketter Marc Morano moest debatteren. Ook klimaatactivist en regisseur James Cameron, die met ketters Morano en Ann McElhinney debatteerde in 2010, haakte af.

Bedreigingen

Er is echter hoop: er zijn hervormers in de Klimaatkerk. Afvallige theologen die de zonden en de schuld en boete cultuur willen doorbreken. Die noemen we ‘ecomodernisten’. Maar de bewakers van de orthodoxe leer hebben hun ook al als de ‘nieuwe ontkenners’ gebrandmerkt. De echte reden is natuurlijk dat die ecomodernisten hun oplossingen werken en dat zou de theologen werkloos maken.

Klimaatreligie wil in niets onderdoen voor die andere vervlogen religie uit Vaticaanstad. Twijfelen aan het woord van de theologen is al doodzonde. Maar zoals het een echte religie past, excommuniceren de huidige theologen ook afvallige ketters. Zo mocht klimaatwetenschapster Judith Curry ondervinden, toen zij de heilige klimaatgeschriften in twijfel trok. Of Professor Pielke, ook hij mocht zich gebroodroofd zien, na een religieuze hetze van de theologen. Of de Zweedse geleerde Lennart Bengtsson. De bejaarde man ging aan de heilige hetze bijna ten onder.

In 2003 had Chris de Freitas, redacteur van het tijdschrift Climate Research, de euvele moed om een peer reviewed artikel te publiceren dat de politiek incorrecte, maar feitelijk correcte conclusie trok dat de recente opwarming niet ongebruikelijk is in de context van klimaatveranderingen van de afgelopen duizend jaar. Het internationale opwarmingsestablishment begon onmiddellijk een campagne om De Freitas zijn redacteurschap te ontnemen en hem als universiteitsmedewerker te laten ontslaan. Gelukkig behield De Freitas zijn baan aan de universiteit.

De lijst met bedreigingen, aanvallen, broodroof en intimidatie doorde klimaattheologen is werkelijk eindeloos.

Ook via uw onderwijs zullen de klimaatappostelen argeloze jongere indoctrineren. Een beproefd concept van vrijwel alle religies is de jonge geesten kneden tot willoze gelovigen. Tot Jordan Peterson hen in Cambridge even uitlegt dat het nonsens is. De theologen hebben echter veel gelovige fans onder academici en die voeren de kwetsbare en erg beïnvloedbare kindjes wel naar safe spaces, waar ze gespaard blijven van andere ideeën dan die van de theologen.

Loyauteit

Religieuze loyauteit is ook heel erg sterk aanwezig bij zelfverklaarde objectieve media. Het is niet mogelijk om de andere mening te verkondigen, dan die van de theologen van het klimaat. Zo beweerden ze bij de BBC dat een team van 28 onafhankelijke experten deze aanbeveling had gedaan. Jarenlang bevocht de BBC met religieuze hardnekkigheid een vraag om ‘Freedom of Information’ tot in de rechtbank. Toen de waarheid aan het licht kwam, bleek dat 25 van de 28 experten groene activisten en journalisten waren, de drie wetenschappers kwamen uit de club der klimaat-theologen. Bij onze Vlaamse pers is die houding niet anders.

Inquisitie

De moderne inquisiteur Torquemada van vandaag is wellicht Myles Allen. Als er een conclaaf is, is Myles erbij. Zo ook het laatste special report. Vorig jaar maakte de man al deel uit van een studie die de CO2 impact op het klimaat gevoelig verhoogde van 70 miljard ton naar 240 miljard ton. Mijn artikel daarover ‘De aarde weigert halsstarrig gevaarlijk op te warmen’  lanceerde mij bij onze Vlaamse pers definitief als ‘klimaatnegationist’. Myles weerde zich als een duivel in en wijwatervat om de juiste interpretaties van de kritische ketters als fout te bestempelen. Nee, zei hij, het wou alleen maar zeggen dat we meer tijd hadden om de planeet te redden van de ondergang. Als we maar de magische toverformules volgen, die op 32 pagina’s door Myles en zijn theologen in 2015 in Parijs werden opgeschreven.

Myles Allens kruistocht tegen Big Oil is legendarisch. Daar schuilt de duivel volgens hem. Hun producten, die ongekende welvaart en rijkdom schonken aan de mensheid, veroorzaken gevaarlijke klimaatveranderingen. Aldus Myles Allen. Onlangs mochten predikant Allen en enkele theologen het uitleggen voor een rechter in San Francisco. Enkele steden hadden een rechtszaak aangespannen tegen ‘Big Oil’. Volgens hun was er een samenzwering om de gevolgen van hun producten op het klimaat te verdoezelen. Daar moesten dringend meer aflaten worden afgedragen.

Dat ging niet zoals geplandRechter Alsup, een door Bill Clinton benoemde rechter, is een voormalig ingenieur en die wou Myles Allen wel eens ondervragen. Hij veegde Myles en zijn theologen hun argumenten van tafel en oordeelde dat er geen samenzwering te vinden was. Myles Allen gebruikte opzettelijk misleidende grafieken en modellen, zo stelde de rechter vast. Einde rechtszaak.

Zieltjes winnen

Door hun agressieve onverzettelijke gedrag van het grote gelijk, zijn de nieuwe theologen en hun apostelen van deze nieuwe klimaatreligie, er echter wel in geslaagd om heel veel politieke leiders en hun eigen groene politieke opportunisten te overtuigen om hun een aanzienlijk stuk van uw belastinggeld te overhandigen. Politci verkopen dat dan aan hun kiezers als echt noodzakelijk om de wereld en de planeet te reddenOok al weten ze dat die 2400 miljard dollar per jaar niets aan het klimaat zal veranderen. Maar de weg van de minste weerstand kiezen en er zelfs nog wat aanzien mee kopen bij je nietsvermoedende bedrogen electoraat, je moet al een moderne politicus zijn om met die kennis toch nog goed te kunnen slapen.

Jan Jacobs is journalist, generalist en serieel ondernemer. Kortom 'Jack of all trades, master of none'. Bezeten om alles te weten over klimaat- en energiepolitiek, omdat dit het belangrijkste politiek feit van de voorbije 15 jaar is en dat voor de volgende generaties welvaart bepalend zal blijken.

Commentaren en reacties