fbpx


Buitenland
Asia Bibi

Asia Bibi definitief vrijgesproken van godslastering
Het Pakistaanse hooggerechtshof heeft het beroep tegen de vrijlating van de christelijke vrouw Asia Bibi verworpen. Volgens de hoogste rechtbank kon de aanklager geen fouten in het vonnis aantonen. Dat betekent dat Asia Bibi definitief is vrijgesproken van godslastering. Asia Bibi leeft sinds haar vrijlating ondergedoken, verwacht wordt dat ze nu het land zal mogen verlaten. Haar dochters zouden al in Canada zijn.

Jaren in de dodencel

Asia Bibi werd op 31 oktober, acht jaar na haar ter dood veroordeling wegens blasfemie in 2010, vrijgesproken door het hooggerechtshof in Pakistan. De beschuldigingen die tot haar veroordeling hadden geleid leken de rechters van het hooggerechtshof te betwistbaar. Maar straatprotest, aangewakkerd door de radicaal-islamitische partij Tereek-e-Labbaik, dreigde de rechtsstaat in Pakistan tussen haakjes te zetten. De rechters van het hooggerechtshof werden met de dood bedreigd en in menig betoging werd een opgeknoopte pop meegedragen die Asia Bibi moest voorstellen.

De sfeer was zo vijandig dat de advocaat van Bibi, Saif Ul Malook, naar Nederland vluchtte. Asia Bibi moest onderduiken, een lot dat ook haar man en hun gezin al acht jaar ondergaan. Pakistan staat ook in 2019 op de vijfde plaats op de Ranglijst christenvervolging van de NGO Open Doors, die de christenvervolging monitort.

Immuun voor intimidatie

Ook nu liet het hooggerechtshof zich niet intimideren. Bij hun uitspraak in oktober 2018 namen de rechters toen al positie in tegen de blasfemiewetten. Die zijn volgens hen niet in overeenstemming met de islam. Bij de afwijzing van het beroep zei de rechter dat de vrijspraak illustreert dat tolerantie een basisprincipe is van de islam. Voor de veiligheid waren op de dag van de uitspraak duizenden politieagenten paraat om eventuele nieuwe rellen en protesten onder controle te houden. Na de uitspraken waren er hier en daar al protesten, maar de radicaal-islamitische partij heeft ondertussen wel aan invloed verloren.

Canada

Asia Bibi (Bibi is een koosnaam haar eigenlijke naam is Asia Noreen) leeft sinds de uitspraak met haar gezin ondergedoken. Verschillende landen hebben expliciet hulp en asiel aangeboden. Het is duidelijk dat Asia Bibi in Pakistan geen normaal leven kan opbouwen. Er zijn te veel Pakistani’s kandidaat om voor rechter te spelen.

Er zijn hardnekkige geruchten dat Bibi naar Canada zou kunnen emigreren. Canada bood onlangs ook onderdak Rahaf Mohammed al-Qunun. De jonge vrouw die uit Saoedi-Arabië moest vluchten omdat ze openlijk zei dat ze ongelovig was, nadat ze de familiale behandeling was ontvlucht. Volgens de De stichting Hulp Vervolgde Christenen hebben diverse bronnen bevestigd dat twee dochters van Asia Bibi al in Canada zijn aangekomen en in veiligheid zijn gebracht. Pakistan noch Canada wilden dat officieel bevestigen.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Pieter Bauwens

Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.