Van je ex-vrienden moet je het hebben
De peiling vertelde het al: Vivaldi is niet echt populair. Zelfs de media beginnen zich vragen te stellen.
De peiling vertelde het al: Vivaldi is niet echt populair. Zelfs de media beginnen zich vragen te stellen.
Er was iets rottigs in Denemarken. Via een welgekende uitspraak van de Franse koningin gaf een Waalse krant een keiharde sneer richting Laken.
Ook bij ons kent men wat van het organiseren van een ‘raar’ referendum om grondgebied in te lijven. De ‘Laatste Belgen’ weten er alles van.
Zelfs de crisis binnen de Vlaamse regering kreeg geen aandacht in de Franstalige media. Destrée had gelijk: ‘sire, er is geen nationale pers’.
De Académie Française spaart zijn steunbetuigingen niet om het Frans in Quebec te redden, maar vergeet om de regionale talen te beschermen.
Ook in 1914 worstelde Rusland met ‘mobiliseren’. Nicolaas II aarzelde, mobiliseerde toch, en het was oorlog. Kent Poetin zijn geschiedenis?
De Walen zien hun toekomst niet echt rooskleurig in. Gelukkig zijn er experten die een en ander relativeren.
Onze Vlaamse pers zoekt graag schuldigen en kijkt vrij dikwijls naar dezelfde partijen (en mensen).
Als het niet goed gaat met de federale regering, is er nog altijd wel een Vlaamse om op te schimpen en de aandacht af te leiden.
Vier politieke partijen beleefden een moeilijke juni-maand, ook in perscommentaren. En Sarah Schlitz wil dat je partner een formulier invult.
De nationale pers bestaat niet. Belangrijke onderwerpen raakten nauwelijks de taalgrens over. Toch kreeg De Croo kritiek langs beide kanten.
Over Molenbeek, Rousseau, Bouchez, Fabre en woke. De perscommentatoren hadden ook de voorbije maand een pleiade aan onderwerpen klaar…
Ook 100 jaar geleden was het moeilijk om oorlogsmisdaden en -misdadigers voor de rechter te krijgen. Dat is nog steeds een probleem.
Niet afstellen, wel uitstellen, geen ontslag geven, dat net wel doen: de opiniemakers hadden het in maart weer druk.
Het pas in de laatste week van februari dat die oorlog persaandacht naar zich toe trok. Daarvoor kreeg Vivaldi steeds meer kritiek te lezen.
Tweeling Jean en Franco zijn allang geen nachtrechters meer wanneer ze elkaar na jaren weer treffen. Denken ze, hopen ze, vrezen ze van niet…
Onze media-experten geven goede lessen aan betogers en aan liefhebbers van splitsen.
Frankrijk onderneemt een poging om de gefusilleerden van de Grote Oorlog te rehabiliteren. Bij ons lijken de jongens voor eeuwig begraven.
Corona beheerste de media in een maand waarin Vivaldi steeds meer pluimen verloor en ‘vier kazen met gaten’ werd.
Er zijn politici die bij naam de volle laag krijgen, andere worden een beetje milder behandeld. Het lijkt afhankelijk van welke regering men lid is.
Neen, oktober was geen gezellige maand. Onze opiniemakers peperden ons in dat het leven echt geen lachtertje is, vooral niet in Vlaanderen.
Ontmoetingen… Er zijn er die verglijden richting verleden, er zijn er die hun schaduw vooruitwerpen en een leven lang bepalen.
Het persoverzicht van september. Heeft de premier voldoende energie over om die zware facturen te betalen?
Met Afghanistan beheerste een buitenlands onderwerp de perscommentaren van de voorbije maand. Al was het ‘binnenland’ ook nadrukkelijk aanwezig.
‘De problemen zijn te ernstig om politieke spelletjes te spelen.’, wisten de media ons in juli te vertellen. Maar zelf speelden ze wat graag mee.
De 30 juni-dagen van 2021 werd er weer kwistig rondgestrooid met het woord ‘historisch’.
Mei 2021 zal niet de geschiedenisboeken ingaan zoals mei 1968. Veel waan van de dag, en twee vonnissen met potentieel grote gevolgen.
Het Waals gewest pakt uit met het zoveelste groots relanceplan. Het “Get up, Wallonia” idee wordt daarin handig gerecupereerd.
Cijfers zijn aantrekkelijk en worden dus gemakkelijk overgenomen, maar ze weerspiegelen niet noodzakelijk de realiteit.
Stilstand op alle vlakken. Is dat illustratief voor de Belgische politieke april maand? Of was er toch meer aan de hand?