Wat een dreun
Versoepelen, vaccins en schandalen. Dat was februari in een notendop.
Boerenkrijg, Napoleon, onafhankelijkheidsstrijd. De Kempen en de Kempenaars ontsnappen er niet aan.
Trump was de meest geciteerde man in de media in januari 2021. Maar toch waren de vaccins hèt onderwerp, geslingerd tussen hoop en wanhoop.
Wat Frankrijk logisch vindt ter bescherming van zijn taal, vindt het niet de moeite om consequent door te trekken in de eigen zeshoek.
De regering-Di Rupo bereidt haar relanceplan ‘Get up Wallonia’ voor. Een tussentijds rapport reflecteert rond ‘de toestand van het gewest’.
3 keer in 17 jaar tijd. 3 keer met oud-strijders. 3 keer de ‘groote oorlog’ als oorzaak. Ook ons parlement heeft zo zijn bestormingen gekend.
Corona overheerst de perscommentaren. Niet verrassend, maar de opiniemakers zijn het niet met elkaar altijd eens.
De Midden-Europese adel verloor de voorbije eeuw zowat alles. Pauline Terreehorst beschrijft dit aan de hand van documenten die ze terugvond in een Gucci-koffer.
Twee onderwerpen beheersten de commentaren in de pers van november. Niet toevallig waren dat de Amerikaanse verkiezingen en het coronavirus.
Er werden meer soldaten ziek tijdens de Grote Oorlog dan dat er zich kwetsten. Ziektes zorgden voor dezelfde problemen als vandaag.
Half jaren 30, in de meest donkere jaren van Spanje, wordt de Vuelta boven de doopvont gehouden. Een Wase wielrenner wint de eerste edities.
De Standaard gebruikt factchecks partijpolitiek eenzijdig. Zelfs wanneer een minister van Volksgezondheid blufpoker speelt.
De ‘Kinders van den Yzer’ is een prachtig boek over de evacuatie van kinderen uit de Westhoek bij het begin van de Eerste Wereldoorlog.
Tot 1914 speelde de Duitse kolonie een cruciale rol in het economisch leven van Antwerpen. Vier jaar later bleef er niets meer van over.
De moordpartij van 1944 in het Franse Oradour-sur-Glane zorgde in de jaren 50 voor een verdeeld Frankrijk. Het verhaal van de ‘malgré nous’.
‘Dankzij’ corona is de Spaanse griep uit de vergetelheid geraakt. Spinney schreef 3 jaar geleden al een boek met verrassende voorspellingen.
De nieuwe Franse eerste minister werd de eerste dagen na zijn ambtsaanvaarding vooral beoordeeld op zijn accent.
Er is discriminatie en er is discriminatie. In Frankrijk is het accent een bron van…
Het Frans won als minderheidstaal het pleit tegen de vele regionale talen. Nu vreest het een nieuwe minorisatie.
Welke burgemeester had tijdens de eerste wereldoorlog zijn ambt waardig vervuld. Heel veel: slechts 26 werden er ontslagen. Onder hen amper drie om ‘activistische motieven’.
Steden en gemeenten waren tijdens WO I het belangrijkste politieke niveau. Maar activistische burgemeesters waren niet echt welkom.
Honderd jaar geleden werd Europa ook al geteisterd door een pandemie, de Spaanse Griep. Hoe werd daar toen mee omgegaan?
Tijdens WOI werden een groot aantal soldaten gefusilleerd voor minieme vergrijpen. Toch blijft amnestie voor sommige landen moeilijk liggen.
Bij het ontstaan van België had Frankrijk zijn oog al laten vallen op de bufferstaat. Toch belandde België uiteindelijk in Frans vaarwater. Johan van Duyse onderzoekt hoe dit gebeurde.
Na de Eerste Wereldoorlog wou België zijn grondgebied vergroten, om een nieuwe aanval uit het oosten af te wenden. In Luxemburg viel die eis op een koude steen.
Na de Eerste Wereldoorlog probeerde België in Versailles zijn grondgebied te verruimen, vooral ten koste van de Nederlanders.