Financieringswet drijft Wallonië in het nauw, maar creëert hefboom voor Vlaanderen
Een Serv-studie toont dat vanaf 2024 Franstalig België financieel in nog nauwere schoentjes komt.
Een Serv-studie toont dat vanaf 2024 Franstalig België financieel in nog nauwere schoentjes komt.
Het Franse Engie onderhandelt voor de verlenging van de kerncentrales in een sterke positie. Dit komt tot uiting in het zogenaamde akkoord.
Tijdens de lange onderhandelingen in 2020 vóór de huidige Vivaldi-regering wilde de Parti Socialiste de naam ‘België’ verkrijgen.
De anekdotes rond het Dynastiepaleis in Brussel en de nieuwe astronaut, tonen aan dat de PS weinig scrupules heeft om haar doel te bereiken.
De laatste maanden stond Bpost opnieuw in een negatief daglicht, en CEO Tirez werd ontslagen. Maar wie is de echte verantwoordelijke?
Door de verantwoordelijkheid voor de beperking van de werkloosheid door te schuiven naar de deelstaten, erkent De Croo dat België niet werkt
Het uiteenspatten van de zeepbel in de cryptomunten leidt tot een opeenvolging van faillissementen.
Iedere nieuwe regering in België steekt van wal met de intenties om de belastingstructuur te vereenvoudigen, maar de discussies verzanden.
De afgelopen weken en maanden werden we weer geconfronteerd met de spilzucht langs Franstalige zijde ondanks het feit dat de kas leeg is.
De val van Liz Truss toont duidelijk aan dat de financiële markten genereuze fiscale avonturen en uitgaven schuwen. België is gewaarschuwd.
Zowel de Nationale Bank als het IMF bevestigen dat er zwaar economisch onweer op komst is. De NBB is wel wat gematigder.
Met ‘Bodemloos’ krijgen we voor het eerst een alomvattende analyse van de Belgische financiële transfers, gestaafd door cijfers en studies.
Het boek Bodemloos toont dat 60 jaar transfers niets opbrachten. Vlaanderen moet, zoals het IMF, een strikt kader opleggen bij verdere steun.
Een trend die we de laatste jaren zien is dat bij problemen over alles en nog wat men direct naar de overheid kijkt voor hulp.
De gasprijzen vliegen door het dak, en we krijgen de indruk dat de ‘sky the limit’ is. Maar het is niet de eerste keer dat dit gebeurt.
Het pensioendossier stond in de actualiteit omdat de Vivaldi-regering een akkoord wilde. De grote uitdaging van de betaalbaarheid blijft.
Het energiebeleid staat voor uitdagende tijden: enerzijds stijgen de prijzen fors, anderzijds vreest men voor de bevoorrading.
De euro bereikt haar laagste niveau in 20 jaar. Op het eerste zicht vaart de export er wel bij, maar er zijn toch ook wat nadelen.
Vanuit Franstalige hoek kregen we diverse initiatieven te horen die wezen op veel hogere uitgaven, ook al is daar geen geld voor.
Met een inflatie die wereldwijd rond 9% schommelt, hebben al de centrale banken in de wereld de rente reeds fors opgetrokken, op de ECB na!
Terwijl de Belgische woningmarkt meer dan 30 jaar in de lift zat, daalde de rente. Maar nu deze stijgt komen er donderwolken aan de hemel.
Een enquête van het OVV, die recent uitkwam, ging ruim in op allerlei thema’s over de verhouding Vlamingen en Franstaligen.
Een recente studie wijst op de economische divergentie tussen de gewesten in België, die de politieke samenhang aantasten.
De inflatie scheert (meer dan tijdelijk) hoge toppen, en tast onze koopkracht aan. Maar er zijn er ook die winnen bij een hogere inflatie.
In tegenstelling tot de VS en China heeft de EU de big tech-trein gemist. Wel wapent ze zich tegen de misbruiken van deze machtsconglomeraten.
Covid-19 is nog niet helemaal weg, maar we kunnen toch enkele conclusies trekken over de structurele economische gevolgen van de pandemie.
Na de inval in Oekraïne verloor Rusland veel sympathie. Economisch is het land een reus op lemen voeten en dreigt het zijn hand te overspelen.
Praktisch ieder jaar is er reële economische groei. Onze materiële welvaart neemt dus toe, helaas ten koste van minder welzijn.
Vorige week publiceerde de Nationale Bank van België (NBB) haar Jaarverslag voor 2021. Het is een soort ‘state of the union’ voor België.
We weten allemaal dat de digitale economie disruptief is en zelfs leidt tot het verdwijnen van oude activiteiten, ook op sociaal vlak.