Het grote geld heeft de stripwereld gevonden
Regelmatig horen we de spectaculaire bedragen die originele stripplaten op veilingen opbrengen. De strip is een beleggingsobject geworden.
Regelmatig horen we de spectaculaire bedragen die originele stripplaten op veilingen opbrengen. De strip is een beleggingsobject geworden.
2020 is bijna voorbij: tijd voor een terugblik en een eerste opsomming van de winnaars en verliezers van een jaar coronacrisis.
In zijn nieuw boek over de overheid analyseert Ivan Van de Cloot de werking van de Belgische overheid — die moet dringend veranderen.
Ivan Van de Cloot streeft naar een prudentiële economie, waarin markt en overheid zich met elkaar verbinden en elkaar respecteren.
De eindejaarsperiode zou voor Bpost een bevestiging moeten zijn van een goed nieuw businessmodel. Maar we zien voorlopig enkel chaos.
Ondanks de recessie blijven de faillissementen tegen alle logica in verder dalen in België. We moeten ons echter geen illusies maken.
In de jaren ’70 van vorige eeuw piekte de inflatie op 13 % door de stijgende olieprijzen. Nu flirten we met deflatie, en dat is niet goed.
De facturen voor water, elektriciteit en gas bevatten altijd allerlei kosten en taksen. Die middelen leiden echter niet tot goed beleid.
Een van de grote verliezers van de coronaschok is de oliesector. Maar zijn zwanenzang was in feite reeds een tijdje geleden begonnen.
Regelmatig worden er ranglijsten gepubliceerd over diverse economische indicatoren. We slaan een pover figuur tegenover onze buurlanden.
Big Tech neemt het over van Big Oil. Maar voor nieuwe bedrijven is het moeilijk in te breken in die markt van technogiganten.
De laatste tijd horen we met verbazing uit Franstalige hoek steeds meer alarmkreten met betrekking tot Wallonië. Wat is er toch aan de hand?
Afgelopen jaar kwam het verschil in politieke cultuur in ons land scherp tot uiting. Ook de bedrijfswereld ontsnapt er niet aan.
De lamentabele aanpak van de crisis is niet enkel te wijten aan onze staatsstructuur, maar ook aan onbekwame, politiek benoemde ambtenaren.
De snelle val van het Belgische mode-concern FNG (met o.a. Brantano), en de niet fraaie managementpraktijken die aan het licht kwamen, brengen de bestuurdersaansprakelijkheid opnieuw op het voorplan. Deze werd recent hervormd.
In veel landen van de Derde Wereld is corona nog in opmars. Zij zullen economisch het meest lijden onder deze crisis.
De lockdown is nog maar net opgeheven of daar zijn de eerste analyses al! ‘Coronashock’ kijkt hoe covid-19 een ‘game-changer’ kan zijn.
Het geleidelijk opheffen van de lockdownmaatregelen brengt de beurs in euforie. Maar blijf waakzaam: de ergste economische schade komt nog.
België ondersteunt de kredietverzekeringssector. Deze is voor de meesten een nobele onbekende, maar heeft een grote invloed op de economie.
We waren al een tijdje gewend aan negatieve rentes, maar sinds kort komen daar ook de negatieve prijzen voor olie en elektriciteit bij.
Op korte termijn is geldcreatie via kwantitatieve versoepeling (QE) nodig, maar op middellange termijn kan het nefaste gevolgen hebben.
De Coronacrisis plaatst de wereldeconomie voor onverwachte uitdagingen. Daarbij worden vraagtekens geplaatst bij de verregaande globalisering.
We zitten reeds 15 maand in lopende zaken, en ondanks een sterk oplopend begrotingstekort lijkt niemand er echt wakker van te liggen.
David Geens en Paul Becue spraken met professor Johan Lambrecht, hoogleraar macro-economie aan de Brusselse campus van de KU Leuven, over zijn nieuw boek Economie: de essentie zonder formules.
Het coronavirus heeft de beurzen flink in het rood doen gaan, maar eigenlijk zat er al een correctie aan te komen op de sterke stijgingen.
België doet het op korte termijn vrij goed, maar op langere termijn dringen beleidsveranderingen zich op in deze snel veranderende wereld
Zombiebedrijven leggen beslag op kapitaal dat beter kan worden gebruikt voor bedrijven met potentieel. Maak er dus beter komaf mee.
‘Faillissement’ heeft een te negatieve bijklank en is net nuttig. Het houdt de economie gezond en dient als leerschool voor jonge ondernemers.
Onze sociale zekerheid is gebaat bij economische groei. Daarom moeten we inzetten op een ondernemingsvriendelijk landschap
Het einde van het jaar, het begin van jaaroverzichten. Paul Becue blikt terug op economisch 2019, het jaar van globale handelsoorlog.