JavaScript is required for this website to work.
post

B Plus in de Brusselse Gewestregering

Katrien Wolfs21/7/2014Leestijd 2 minuten

Brigitte Grouwels werd bedankt voor bewezen diensten als minister in de Brusselse gewestregering. De nieuwe staatssecretaris voor CD&V is Bianca Debaets. Gek van de grootstad. En gewezen lid van de belgicistische club B Plus.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Of ze te flamingant werd bevonden door PS of het nog steeds Fransdolle FDF van Olivier Maingain, is maar de vraag. Bij de vorming van de nieuwe – net ingezworen – Brusselse gewestregering, was ze er alvast niet meer bij. Christendemocratisch minister Brigitte Grouwels mag haar ministriële carrière vergeten. Exit Grouwels, welkom Bianca Debaets, oud-Brussels parlementslid en oud-gemeenteraadslid voor CD&V in Elsene, voortaan staatssecretaris voor – houd u vast – Informaticabeleid, Digitalisering, Gelijke Kansen, Verkeersveiligheid, Dierenwelzijn en Ontwikkelingssamenwerking.

Een opmerkelijk verschil toch. Brigitte Grouwels was allicht de laatst overgebleven flamingante in de Brusselse Gewestregering, of dan toch de laatste minister met een Vlaamsgezinde reflex. In de jaren 1990 was Guy Vanhengel dat ook – hij was zelfs lid van de separatistische Vlaamse Volksbeweging. Maar dat is lang geleden. Ondertussen spreken de dieren niet meer.

Maarten Goethals legde Bianca Debaets in De Standaard op 14 juli volgende vraag voor:

‘Uw voorganger ontwikkelde een stevige flamingantische reflex. En u?’

Debaets: ‘Natuurlijk blijf ik gevoelig voor het Vlaamse karakter van de hoofdstad. En ik zal het Nederlands verdedigen. Maar ik ben tegelijk Vlaming én Brusselaar én een fiere Belg, én ik geloof in een sterk Europa. Ik wil me niet opsluiten in één identiteit.’

Dan mag het niemand verbazen dat mevrouw Debaets jaren lid was van B Plus. Ooit een unitair-belgicistische organisatie. Maar omdat die verf niet pakte, plaatst de vereniging nu ‘verdraagzaamheid en solidariteit’ naar voren, en ijvert de club voor een federale kieskring en een ‘gezond statuut voor Brussel’. Debaets werd een tijd terug gedwongen een stap terug te zetten uit B Plus, wat ze ook deed. 

Of Bianca dat statuut gezond kan invullen, zullen we volgende jaren wel zien. B Plus heeft alvast een acoliet extra in een van de vele regeringen van de bewonderde Belgische federatie. En het FDF is blij Brigitte Grouwels te hebben gelost.

Katrien Wolfs (1976) is het pseudoniem van een historica, docente geschiedenis, militant atheïste en femme fatale, niet noodzakelijk in die volgorde.

Commentaren en reacties