fbpx


Actualiteit, Economie

Bel, surf, kijk NetflixDominique Leroy

Geachte mevrouw Leroy, ik spreek u expliciet met uw achternaam aan, en zeker niet als ‘het meisje Dominique’. Er vallen al genoeg klappen in de Sprekershoek van Doorbraak. Nadat ik deze week al de toorn van de pastoors van de linkse kerk moest verdragen omdat ik op dezelfde website publiceer als Johan Sanctorum, wil ik niet ook nog eens hommeles met mijn ombudsvrouw. Een columnist moet op zijn tellen passen tegenwoordig. Het puikje van de natie Maar goed, terzake: u…

Premium Artikel

Dit artikel is een premium-artikel dat alleen leesbaar is voor Doorbraak-lezers die ingelogd zijn op doorbraak.be. Registreren is gratis en geeft toegang tot alle premium artikels. Het is mogelijk dat u al de nieuwsbrief ontvangt of dat u al een steuner bent bij Doorbraak, maar dat u nog geen inlogaccount (met wachtwoord) heeft aangemaakt. Als u via sociale media inlogt of hieronder een nieuwe account aanmaakt, dan wordt die account automatisch aangemaakt en aan uw nieuwsbrief gekoppeld.

Al geregistreerd bij Doorbraak of bij een sociaal netwerk? Log dan hieronder in op Doorbraak.beWachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder je email adres en je naam en we maken een nieuw wachtwoord (als je een account hebt) of we maken automatisch een account aan.

Geachte mevrouw Leroy, ik spreek u expliciet met uw achternaam aan, en zeker niet als ‘het meisje Dominique’. Er vallen al genoeg klappen in de Sprekershoek van Doorbraak. Nadat ik deze week al de toorn van de pastoors van de linkse kerk moest verdragen omdat ik op dezelfde website publiceer als Johan Sanctorum, wil ik niet ook nog eens hommeles met mijn ombudsvrouw. Een columnist moet op zijn tellen passen tegenwoordig.

Het puikje van de natie

Maar goed, terzake: u hebt een geldprobleem. Eerst rap-rap een pakketje aandelen verkopen, en dan holderdebolder naar een beter betalende werkgever, want die 650.000 euro per jaar die u toegeschoven krijgt van Proximus, plus die 335.000 euro aan uitkeringen en tegemoetkomingen uit de liefdadigheid volstaan voor u niet om het hoofd boven water te houden. Met alle respect, het leven is duur tegenwoordig.

Maar het gaat hier toch niet over afpersing, of een gokverslaving hoop ik ? Zoek dan alstublieft professionele hulp. Identitaire troebelen zullen het alvast niet zijn. Een telefoon is voor u een telefoon, of het nu een Belgische of een Nederlandse is. Een Belgische of een Nederlandse vod, of desnoods een collaboratievlag, voor de CEO maakt het niet uit, als het maar schuift. In elk geval zullen die arrogante Nederlanders nu snel ondervinden hoeveel het opvangen van economische vluchtelingen uit het zuiden hen kost.

Er is al goed gelachen met uw overstap. U behoorde tot het puikje van de natie, een van onze rolmodellen, een toonbeeld van succes. Maar dat puikje stuurt nogal tegenstrijdige berichten uit. Onze lonen zijn te hoog, en dat noemt men dan onze ‘loonhandicap’. Uw ‘loonhandicap’ is duidelijk van een andere aard.

Langer werken in het verval

We moeten langer werken om onze pensioenen betaalbaar te houden, maar onze regering presteert het ondertussen wel om al 270 dagen in lopende zaken te vertoeven, wat haar niet verhindert om haar coryfeeën op Europees niveau onder dak te brengen alvorens ook zij hun rekeningen niet meer kunnen betalen. Vergeet de brexit, de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China, of de klimaatopwarming. Belangrijke zaken eerst.

Ondertussen slaat men ons om de oren met astronomisch hoge begrotingstekorten op alle bestuursniveaus. Na het land gedurende decennia kapot te hebben hervormd tot er werkelijk niets meer functioneert, slaagt men er ondanks die veel te hoge overheidsuitgaven niet eens in om onze studerende jongeren in behoorlijke schoolgebouwen onder te brengen, de wachtlijsten in de zorg op te lossen of zelfs maar de tram op tijd te laten rijden.

Kwatta en het genie van Kortrijk

Het morele deficit dat de elite van dit land veroorzaakt heeft is echter nog vele malen groter dan het financiële. Of denken jullie werkelijk dat de gewone man en vrouw in de straat jullie nog ernstig nemen ? Jullie mogen van geluk spreken dat er voldoende politici, media en twitterhufters zijn die alle ogen gericht houden op Kwatta, zijnde de migratie, en dat er genoeg mensen zijn die zich suf surfen, bellen en tegelijk naar Netflix kijken zoals de reclamejongens van Proximus het graag zien. Anders was er al lang niet meer gelachen, maar zou er een regenboogformatie van hesjes naar Brussel getogen zijn om een grondige hervorming van de staat door te voeren van onderuit.

Geen wonder dat Jan er stilaan met zijn pet naar slaat. Dat de verkeersagressie, het absenteïsme, de burnouts, de jeugdige zelfmutilatie, de depressies en het drugsmisbruik hand over hand toenemen.

Beste Stefaan De Clerck, genie van Kortrijk, stop met onnozelheden te debiteren over het doorbreken van het loonplafond. De marktwaarde van Proximus ligt in haar uitstekende medewerkers. Van haar bekwame en klantvriendelijke technici over de administratieve bedienden en de commerciële vertegenwoordigers tot en met de ingenieurs, de ICT-ers, de afdelingshoofden en de directeuren. Ik steek er mijn hand voor in het vuur dat er in die gelederen een bekwaam iemand gevonden kan worden die het roer wil overnemen, zelfs al is het aan een schamel loon van 650.000 euro plus bonussen.

Erik De Bruyn

Erik De Bruyn (1959) is actief in de Antwerpse sp.a.