JavaScript is required for this website to work.
Lokale mediarel

UPDATE: Column over Queen Nikkolah met vertraging dan toch verschenen bij HLN regio Gent.

NieuwsStef Durnez30/11/2023Leestijd 4 minuten

foto © Gentse Feesten/Facebook

Eerst was er heisa over ‘Queen Nikkolah’ op 6 december in het Gentse stadhuis. En nu weigert de lokale editie van HLN een column daarover.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Update, 30 november, 19:00. Na het verschijnen van dit artikel en naar verluidt ook na enige interne onenigheid bij Het Laatste Nieuws besloot de krant, regio editie Gent om de bewuste column alsnog toch te publiceren. Wij juichen dat uiteraard toe en wensen Burgelman alle verdere succes. Wie wil weten wat er aan de publicatie voorafging kan het artikel van deze middag hieronder nog lezen. 

 

Al meer dan vijf jaar schrijft Kurt Burgelman voor de Gentse editie van Het Laatste Nieuws. Deze week weigerde de redactie zijn stukje over ‘Queen Nikkolah’, het alternatieve feestje dat ‘de raciale- en gendergrenzen van Sinterklaas ter discussie stelt’. Onduidelijk blijft wat het probleem was met de column, die u hier met instemming van de auteur ook integraal kan lezen.

Begin deze week ontstond enige heisa toen bleek dat het project ‘Queen Nikkolah’, van de ‘artiviste’ (samentrekking van artiest en activist) Laura Nsengiyumva, uitgenodigd was op 6 december op het Gentse stadhuis.

Dat een performer een alternatief Sinterklaasfeestje bouwt met een woke verhaallijn, is uiteraard haar goed recht. Dat het net op sinterklaasdag geofficialiseerd leek te worden door de stad Gent, was nogal misplaatst. Dat bleek een solo-slim van Groen-schepen Hafsa El Bazioui en het evenement werd snel verplaatst naar ‘Kunstencentrum 404’ (het voormalige ‘De Vooruit’).

Blijkbaar moet er over het incident nu vooral gezwegen worden, als het aan Het Laatste Nieuws ligt. Provinciechef Thomas Meuleman weigerde een column van Kurt Burgelman. Die kan je kennen als zanger van ‘Biezebaaze’ (met de grote hit: ‘Loetsebolleke’). Hallo, meneer de provinciechef? Waarom die weigering?

Thomas Meuleman (HLN): ‘Dat is interne keuken, daar ga ik geen uitleg over geven.’

– Maar het lijkt toch een vrij onschuldige column? Wat was er mis mee?

‘Dat heb ik aan de telefoon uitgebreid uitgelegd aan Kurt Burgelman.’

Ik heb mijn column zeker twintig keer nagelezen en ik zie het probleem echt niet.

– Hallo, meneer Burgelman? Waarom werd die column geweigerd?

Kurt Burgelman: ‘Ze vonden dat ik schepen El-Baizoui aanval, zelfs onder de gordel. Ik heb daarop de column zeker twintig keer nagelezen en ik zie het probleem echt niet.’

Je schrijft wel dat je haar kan verdenken van haat tegen onze tradities maar niet van consequentie.

‘Omdat zij door het dragen van haar hoofddoek vasthoudt aan haar eigen tradities en dat niemand daar problemen mee heeft. En dan vind ik het weinig consequent dat ze wel problemen maakt van Vlaamse tradities. Meer echt niet.’

– Je besloot meteen te stoppen als columnist bij de krant? 

‘Hadden ze gevraagd om iets te schrappen, ik zou het herschreven hebben. Als ze mij hadden laten weten op voorhand: blijf even van dat onderwerp af, ik zou het ook nog respecteren. Maar dit? Als men mij zegt: ‘Kurt, je mening doet er niet meer toe’, het zij zo. Maar ik ga geen columns schrijven als ik elk woord zes keer moet wikken en wegen. Ik ben trouwens een keurig opgevoede jongen. Ik heb nog nooit scheldwoorden gebruikt en ik ga nooit onder de gordel.’

–  Heb je in die vijf jaar ooit eerder problemen gekregen met een column?

‘Ironisch genoeg ben ik ermee begonnen na een gevalletje censuur. Ik was te gast bij de Oost-Vlaamse televisie AVS voor een programma over de Gentse Feesten en ik zong een grappig maar scherp liedje over het Gentse circulatieplan. Toenmalig burgemeester Daniël Termont was daar ook en hij was niet blij. ’s Avonds kijk ik AVS en ik zie dat ze het liedje na mijn beginakkoorden wegfaden met een pancarte over “geen politieke onderwerpen in het programma”. Iemand van HLN gaf me toen de kans het te proberen als columnist.’

‘De keren dat ik reacties kreeg, kwamen ze altijd van Groen. Ik geef toe: ik jen ze graag, maar dat komt omdat zij ook het zwaarst wegen op beslissingen die de Gentenaars bezighouden. Watteeuw (Mobiliteit) of Van Braeckevelt (Feestelijkheden) zeggen mij steevast dat ik het niet heb begrepen. En ik antwoord dan: “Jawel, maar ik ben gewoon niet akkoord”. Fijne mensen hoor, maar ze lijken niet te snappen dat je ook een andere mening kan hebben.’

Integraal: de column die niet in de krant mocht

Net als je denkt dat we alles al gezien hebben… 

Het is overduidelijk, onze tradities moeten eraan. Een minuscuul percentage van onze bevolking heeft een enorme hekel aan hoe we leven.

Dat bleek deze week alweer toen we vernamen dat op zes december niet Sinterklaas op het stadhuis zou worden uitgenodigd, maar wel Queen Nikkolah.

Queen Nikkolah, ik help u even op weg, is een nieuw in het leven geroepen ‘hulpsint’ die ‘raciale en gendergrenzen ter discussie stelt.’

Zonder dat we het weten, werden we als kind dus ondergedompeld in racisme en seksisme. Daar lijken de bedenkers toch vanuit te gaan. Daar lijkt ook schepen Hafsa El Bazioui vanuit te gaan, want zij nodigde die Queen uit. Van haat tegen onze tradities mag je deze groep doorgeslagen wokers verdenken, van consequentie niet.

Zwarte Piet, in het Gents Sint Nikodemus, moest verdwijnen om plaats te maken voor… een zwarte dame met ongeveer dezelfde naam. Als u het nog snapt, mag u het me uitleggen. Persoonlijk heb ik niets tegen een extra feest. Ik stuur mijn moslimvrienden een berichtje als ze hun suikerfeest vieren en ik mocht al Diwali meevieren met mijn Hindu maat Sunil. Ik zou echter nooit een extra personage bedenken om al hun verhalen en tradities politiek correct te maken. Door de nieuwe hulpsint precies op Sinterklaasdag uit te nodigen, schiet schepen El Bazioui recht in het hart van onze tradities. Aan haar eigen tradities houdt onze eerste-schepen-met-een-hoofddoek nochtans wel vast, en daar heeft niemand problemen mee.

In Gent moest de kerstmarkt al plaats ruimen voor een Winterfeest en nu dit.

Voor we het weten, mogen we geen Europese spar meer versieren met ballen, maar moeten we een cactus behangen met plastieken eierstokken.

Waar stopt die idiotie? Zoiets moet ook burgemeester De Clercq gedacht hebben want hij maakte de uitnodiging ongedaan. Gezond verstand in het stadhuis, het kan.

Stef Durnez werkte in allerlei hoedanigheden achter de schermen bij radio, tv en reclame en is nu eindredacteur/coördinator bij Doorbraak.

Commentaren en reacties