fbpx


Buitenland, Politiek

BLM-activisten: minder politie maar wél dure privé beveiliging

Woke ook in ons land steeds invloedrijkerIn de VS weerklinkt sinds de dood van George Floyd de roep om de politie op te heffen. Onder de slogan 'Defund the police' trekken sindsdien groepen activisten, voornamelijk onder de vlag van Black Lives Matter (BLM) en Antifa, door de straten. Hierbij wordt geweld en plundering niet geschuwd.< CRT en Woke In verschillende Amerikaanse grootsteden is de - door de Democratische partij gedomineerde - overheid ondertussen op de eisen van de activisten ingegaan. Budgetten voor de politie werden drastisch…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


In de VS weerklinkt sinds de dood van George Floyd de roep om de politie op te heffen. Onder de slogan ‘Defund the police’ trekken sindsdien groepen activisten, voornamelijk onder de vlag van Black Lives Matter (BLM) en Antifa, door de straten. Hierbij wordt geweld en plundering niet geschuwd.<

CRT en Woke

In verschillende Amerikaanse grootsteden is de – door de Democratische partij gedomineerde – overheid ondertussen op de eisen van de activisten ingegaan. Budgetten voor de politie werden drastisch teruggeschroefd. Dit gebeurde onder meer in Minneapolis (MN), Portland (OR), San Francisco (CA), Los Angeles (CA), New York City (NY), Philadelphia (PA), maar ook in Austin (TX). Overal heeft dit geleid tot een enorme toename van geweld en chaos, op Austin na. Texanen blijven namelijk Texanen, zelfs wanneer ze in een door Democraten bestuurde stad wonen.

>Het doel van de Defund the Police-beweging is – op het eerste gezicht – geld weghalen bij de politiemacht om te investeren in zachtere sociale maatregelen, zoals het inzetten van sociale werkers en het opvoeren van financiële ondersteuning voor moeilijke wijken. De achterliggende redenering is echter dat de politie enkel ongeoorloofd geweld pleegt en op racistische manier omgaat met minderheden.

Dit past in een activistische en extreem-linkse agenda waarbij de nadruk ligt op identiteitspolitiek en waarbij elk probleem wordt geracialiseerd. Bewegingen als Antifa zijn radicaal links-anarchistisch. BLM is geworteld in de marxistische traditie. Beiden hebben tot doel de maatschappij te ontwrichten om met een eigen links-radicaal en autoritair alternatief op de proppen te komen. Ideologieën zoals Critical Race Theory (CRT) en het Woke-gebeuren staan hierbij centraal.

Straatgeweld en chaos

De gevolgen van het toegeven van Democratische stedelijke overheden aan de eisen van de radicale protestbewegingen, zijn nu stilaan overal duidelijk. In de grote steden van de VS neemt het geweld op straat als maar meer toe. In New York City is het aantal schietpartijen spectaculair gestegen. San Francisco en Los Angeles kampen al langer met problemen. Daar was men al gestart met hervormingen voor het George Floyd-incident. Niet-gewelddadige criminaliteit zoals winkeldiefstal wordt niet meer vervolgd. De politie mag niet meer optreden bij oproepen voor problemen met psychiatrische patiënten. Die zijn in de Californische grootsteden massaal aanwezig onder de alsmaar toenemende groep daklozen.

In Portland en Seattle worden wijken geterroriseerd door straatterreur uitgeoefend door Antifa en BLM-rellers. Tot voor kort rapporteerden de media dit als mostly peacefull protests – hoofdzakelijk vredelievende protesten – ook al stond de verslaggever zijn job te doen met brandende gebouwen op de achtergrond.

Het gevolg is dat hoe langer hoe meer agenten het politiekorps verlaten. Zij zijn de desinvesteringen en beschuldigingen meer dan beu. De grootsteden kampen nu dus met enorme stijgingen van onbeteugelde gewelddadige criminaliteit. De slachtoffers vallen daarbij – oh ironie – vooral in de wijken waar de POC (People Of Color, woke newspeak voor niet-blanke onderdrukten) wonen. Zij worden met het terugtrekken van de politie aan hun lot over gelaten.

 

The Squad: anarcho-kapitalisten?

De grootste propagandisten van dit hele verhaal zijn terug te vinden bij The Squad, een groep van zes zichzelf sociaal-democratisch noemende leden van de Democratische partij. Naast het opdoeken van de politie, staat ook het ondermijnen van het Second Amendement op hun agenda. Door burgers het recht op wapenbezit te ontzeggen, stellen zij het in de VS als heilig beschouwde recht op zelfverdediging

Cori Bush, Democratisch volksvertegenwoordigster uit Missouri, is lid van The Squad en een hevig e bestrijdster van wat zij White Supremacy noemt. Zij is verpleegster en predikant en voorvechtster van de Defund the Police-beweging. Dat ze daarmee de doelgroep die haar zo na aan het hart ligt in een precaire situatie brengt, lijkt ze niet te beseffen.

Wat ze maar al te goed beseft, is dat ze zelf bescherming nodig heeft door het steeds maar toenemende geweld. In een interview laat ze het volgende optekenen: ‘Als ik $ 200.000 moet uitgeven voor mijn eigen beveiliging, dan ga ik dat doen. Want de mensen hebben mij nodig om er voor te zorgen dat Defunding the police er door komt. Dat moet gebeuren.’ Bush, die zichzelf dus een sociaal-democraat noemt, ontpopt zich hier tot een anarcho-kapitalist.

Terwijl de gewone bevolking steeds meer te maken heeft met geweld, zonder op de politie te kunnen rekenen of zichzelf te mogen verdedigen, gaat zij fortuinen uitgeven aan gewapende persoonlijke bewaking. Deze clip geeft de verontwaardiging bij haar eigen gemeenschap over haar hypocrisie mooi weer.

In de VS is de situatie en de polarisatie hoe langer hoe meer uit de hand aan het lopen. Sommigen vrezen dat dit gaat eindigen in een burgeroorlog. Anderen beweren dat die eigenlijk al gaande is in de straten van de grootsteden.

Gent en Brussel

Waarom moeten wij nu wakker liggen van deze Amerikaanse absurditeiten? Ook bij ons begint de Woke-ideologie ingang te vinden. Gent blijkt het politieke epicentrum te zijn van die beweging. Met het rapport ‘Dekoloniseer mijn Stad‘ zette het stadsbestuur de toon. Laatst werd nog € 140.000 uitgetrokken voor een onderzoek naar etnisch profileren bij de Gentse politie.

Ook in Brussel ligt de politie steeds onder vuur. Steeds vaker hoor je verwijten over ongeoorloofd en racistisch optreden door de arm der wet. De linkerzijde werkt in dit land aan plannen die geïnspireerd zijn door de Amerikaanse Woke- en BLM-beweging. Na jaren links bestuur en een politiek correct discour ligt ordehandhaving alsmaar moeilijker en complexer. De politie van Brussel vindt geen mensen meer en moet met lede ogen aanschouwen hoe hun politieke meesters hen messen in de rug steken en hen het werk onmogelijk maken. Een laks vervolgingsbeleid door een magistratuur die -vooral langs Franstalige kant- ervoor kiest om als zachte heelmeesters stinkende wonden achter te laten, zorgt er voor dat bepaalde wijken meer en meer kenmerken vertonen van Amerikaanse grootstedelijke getto’s.

Bij de politie stelt de onafhankelijke vakbond NSPV al langer de vraag waar de politiek naar toe wil, wat voor maatschappij zij wensen. Willen we leven in een rechtstaat waarbij de politie voor handhaving zorgt en kan optreden tegen ordeverstoring en misdaad? Of willen we een dystopie waarin uiteindelijk ieder zijn zin doet en de sterkste en stoutste de regels op straat bepaalt? Want dat is het eindpunt van het implementeren van de Woke waanzin. Dat de politieke elite uiteindelijk wel zal zorgt voor de eigen veiligheid en bescherming, mag blijken uit de houding van Cori Bush. De overlast en chaos, daar mag het plebs van genieten.

[ARForms id=103]

Winny Matheeussen

Enige tijd geleden geboren, in de herfst. Momenteel levend.