BMR = paard van Troje
Een vijftigtal leden van de VVB (Vlaamse Volksbeweging), van T.A.K. (Taal Aktie Komitee) en enkele politici van het Vlaams Belang, de NVA en een oud-VLDBurgemeester hebben zaterdagvoormiddag 14 april in Gooik een optocht gehouden tegen de BMR-plannen van de regering Di Rupo. Aan het gemeentehuis van Gooik werden ze even toegesproken door burgemeester Michel Doomst, die het regeerakkoord verdedigde, fel van repliek gediend door oud-burgemeester van Lennik Willy De Waele.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementDe actie begon, TAK-getrouw met een korte wandeling naar het gemeentehuis van Gooik. Daarbij tokken enkele ‘Vlaamse slaven’ (de partijvoorzitters Beke, De Croo, Tobback en Van Besien) een houten paard van Troje voort. Zij werden opgejaagd door ‘slavendrijver’ Elio Di Rupo. Rond het paard liep een drietal Griekse soldaten met maskers van Franstalige Brusselse politici: Picqué (Brussels minister-president), Laurette Onckelinx en Didier Reynders. Een van die Griekse krijgers rolt ook een olievat voort met daarop de tekst: ‘uitbreiding van de Brusselse olievlek’.
Gooik werd uitgekozen als terrein voor deze actie omdat CD&V-kamerlid Michel Doomst er burgemeester is. Uitgerekend Doomst steunde jarenlang prominent samen met een hele reeks andere burgemeesters uit Halle-Vilvoorde (onder wie Willy De Waele) de oude en gerechtvaardigde eis tot splitsing van BHV zonder prijs. De manifestanten nemen het Doomst erg kwalijk dat hij nu de ‘schijnsplitsing’ van de regering-Di Rupo I manifest verdedigt en propageert. Niet enkel de ‘schijnsplitsing’ maar ook de hierboven vermelde plannen rond de oprichting van BMR werken een daadwerkelijke uitbreiding van de Brusselse olievlek sterk in de hand. Daarom roepen de manifestanten van VVB en T.A.K. de Vlaamse coalitiepartners van de regering-Di Rupo op om hoe dan ook tegen deze splitsing van BHV, van het gerechtelijk arrondissement en tegen het BMR-scenario te stemmen.
Voor het gemeentehuis van Gooik werd het paard van Troje plechtig ingehaald met toespraak door oud-burgemeester van Lennik, Willy De Waele. Burgemeester Michel Doomst, die pas kort voordien vernam dat ere een actie plaats vond, sprak de groep toe. Hij verdedigde het regeerakkoord omdat er volgens hem na lang onderhandelen ook moet gehandeld worden. Hij beseft ook dat er nog veel zal moeten gestreden worden om de verfransing tegen te gaan.
De manifestanten van VVB en T.A.K. delen de kritiek tegenover de BMR-plannen zoals die onder meer werd geformuleerd eind augustus van vorig jaar door oud-Groen!-politicus Geert Lambert in Het Laatste Nieuws: ‘Buiten de zes faciliteitengemeenten kan er dan inderdaad niet meer op Brusselse kandidaten worden gestemd en verkleint in theorie de Franstalige invloed in de Rand, maar de sleutel om dat te omzeilen zit al in de nota Di Rupo: de oprichting van “een grootstedelijke gemeenschap”. Het zou wel eens een paard van Troje kunnen zijn, het perfecte alibi om de Franstalige greep op Vlaams-Brabant nog te verstevigen.’
In dezelfde periode had de CDH-politica en huidig minister van Binnenlandse Zaken, Joëlle Milquet, het over ‘désenclavement de Bruxelles’, wat vrij vertaald neerkomt op: het uitbreken van Brussel uit de Vlaamse omsingeling.
Sommige CD&V-kopstukken bestempelen het BMR-scenario in de regeringsnota als ‘een lege doos’ om de Franstaligen te paaien. De uitlatingen en de intenties van Franstalige politici zoals een mevrouw Milquet en van bepaalde Franstalige politieke commentatoren wijzen echter in een totaal andere richting dan een louter sociaaleconomische samenwerking tussen Brussel, Vlaanderen en Wallonië (een gebied dat overeenkomt met de vroegere provincie Brabant en waarvoor wordt gepleit om die omschrijving opnieuw op te richten als de Brusselse Hoofdstedelijke Gemeenschap of de Brusselse Metropolitane Regio).
Zowel VVB als T.A.K. pleiten ervoor dat VOKA, dat mee de krijtlijnen van BMR uittekende, niet blind zou blijven voor dit francofone expansionisme en publiek dit politiek misbruik zou veroordelen.
Via deze actie wordt ook de focus gericht op de meeting op zondagvoormiddag 22 april in 10.30 uur in cc Westrand in Dilbeek onder het motto: ‘Voor een Vlaamse staatsvorming. Laat je stem horen!’. Deze meeting is een initiatief van VVB in samenwerking met het OVV (Overlegcentrum van Vlaamse Verenigingen) en gericht tegen de Di Rupo-akkoorden.
Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak. Journalistiek heeft hij oog voor communautaire politiek, Vlaamse beweging, vervolgde christenen en religie.
Politici die zelf niet weten waar ze voor staan: ze kunnen mooi vertellen, maar regeren gaat moeilijk.
Bij de samenstelling van de nieuwe Europese Commissie heeft de EVP de meeste winst behaald. Zij zal vlot akkoorden kunnen afsluiten op rechts.