Brussel, de toestand is ernstig, maar niet hopeloos
Het Brussels parlement.
foto © Belga Image
Luckas Vander Taelen benadrukt de complexiteit en dynamiek van de Brusselse politiek, maar ook de uitdagingen en kansen voor de stad en haar inwoners.
‘De situatie van de Vlamingen in Brussel is nog nooit zo goed geweest als nu’. Zo eindigt Luckas Vander Taelen de podcast over Brussel. Een beetje provocerend misschien, maar toch. De podcast begon over de complexe politieke situatie in Brussel na de recente verkiezingen. Waar volgens Vander Taelen aan Vlaamse kant een samenwerking N-VA/CD&V in de maak zou zijn.
Ingewikkeld
In Brussel is de regeringsvorming ingewikkelder dan in Wallonië of Vlaanderen, omdat er per taalgroep (Nederlands en Frans) een meerderheid moet worden gevonden binnen het Brussels Parlement. Dit parlement heeft 89 zetels, waarvan er 17 zijn voorbehouden voor Vlamingen. Later in de podcast zal Luckas zeggen dat dit de helft te veel is. Wat overigens ook voor andere parlementen geldt.
Bij die verkiezingen is er een opvallende toename van het aantal stemmen voor Vlaamse partijen. Zo’n 10.000 meer dan bij de vorige verkiezingen. Dat komt vooral doordat meer Franstalige Brusselaars gestemd hebben voor Vlaamse lijsten. Ze stemden strategisch om het Vlaams Belang en de N-VA tegen te houden. En dat leidde tot de overwinning van Groen, en de opkomst van Fouad Ahidar. Die heeft met zijn nieuwe partij significant succes geboekt, met drie zetels in het Brussels Parlement en bijna een zetel in het federale parlement.
De mogelijke coalities in Brussel zijn complex, vooral omdat er een samenwerking moet worden gevonden tussen meerdere partijen. Er wordt gespeculeerd over een mogelijke Nederlandstalige meerderheid gevormd door Groen, N-VA, en CD&V.
Geld tekort
Brussel staat voor enorme financiële uitdagingen, waaronder een aanzienlijk begrotingstekort en schulden. De kosten voor infrastructurele projecten zoals de metro zijn hoog en slecht gepland, wat bijdraagt aan de financiële druk. Het [mobiliteitsplan Good Move is controversieel en wordt door verschillende partijen ondersteund én bekritiseerd. Volgens Luckas zal het plan herzien en beter geïmplementeerd moeten worden na de gemeenteraadsverkiezingen. Goed beleid is er altijd net na de verkiezingen, zegt de ex-politicus. .
Ook opvallend, bij de jongste kiezersgroep (16-20 jaar) heeft de PTB meer dan 30% van de stemmen gehaald, wat een belangrijke verschuiving laat zien in de politieke voorkeur van de jongere generatie in Brussel.
Nog ingewikkelder
Uiteraard kan ook het debat over de Brusselse institutionele situatie niet ontbreken. Er is discussie over de efficiëntie van de 19 Brusselse gemeenten en de mogelijkheid van fusies of hervormingen om de bestuursstructuur te verbeteren.
Het behoud van de Vlaamse aanwezigheid in Brussel blijft een belangrijk onderwerp, ondanks de taalkundige en demografische verschuivingen. De jonge generatie lijkt minder last te hebben van de historische taalbarrières, en schakelt vaak over op Engels als lingua franca. Maar dat wil niet zeggen dat de bescherming van de Nederlandstaligen zomaar opgegeven kan worden.
Zoals gezegd: de toekomst is ernstig, maar niet hopeloos!
Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak. Journalistiek heeft hij oog voor communautaire politiek, Vlaamse beweging, vervolgde christenen en religie.
Politici die zelf niet weten waar ze voor staan: ze kunnen mooi vertellen, maar regeren gaat moeilijk.