Experten verliezen de verkiezingen in de VS
Het terrein waar Harris haar verkiezingsbijeenkomst hield, in de Howard Universiteit in Washington, liep snel leeg.
foto © Belga Image
Pijnlijke nieuwsuitzendingen in Vlaanderen deze ochtend. ‘Harris haalt het niet.’ De favoriet van de Vlaamse journalisten en experts verliest de verkiezingen.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnement‘Heeft u het nu beter dan vier jaar geleden?’ Dat was de vraag die Donald Trump stelde op zijn verkiezingsbijeenkomsten. Het antwoord blijkt uit de verkiezingsresultaten. Trump wint onbetwist de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. Niet op het einde van de week na precieze hertellingen. Hij wint in de verkiezingsnacht zelf, met een groot verschil in kiesmannen en heeft ook de meeste stemmen in het land. Dat achtte zowat elke ‘kenner’ in de Vlaamse grote media tot gisteren nog onmogelijk.
Trump bleek ook deze keer onderpeild. Hij haalde de strijdstaten die hij moest binnenhalen makkelijk binnen. Onbegrijpelijk voor Europeanen en hun pers. Hoe komt het dat in Europa hele horden experts zich niet kunnen voorstellen dat Amerikanen Trump verkiezen? Hebben onze media en de experts geen zichzelf versterkende framing van wat in de VS gebeurt? Zeker als je in de eerste analyses leest dat Trump echt niet alleen verkozen is door de ‘blanke cismannen’ in de VS.
Slimme sociologen
Kijkt u maar eens op X naar rechtse politici in Vlaanderen die een overwinning van Trump voorspelden. Ze werden uitgelachen en tegengesproken door dezelfde experts die in de loop van de ochtend meenden dat ze de overwinning van Trump eigenlijk verwacht hadden. Mooie televisie.
Nog niet zo lang geleden waren er sociologen die het einde van de Republikeinse Partij aankondigden. De demografie weet je wel. Het bleek niet de demografie maar de denkfout. De denkfout dat Amerikanen met een migratieachtergrond vast voor de Democraten stemmen. Nu blijkt dat de Democraten die stemmen moeten verdienen. Met beleid, niet met woorden. Politici vergeten te vaak dat de kiezer slimmer is dan ze denken. De volkse wijsheid bestaat echt. Die volkse wijsheid gelooft Harris niet. En dat geldt niet enkel voor de VS. Rechts kan winnen met de stemmen van migranten en moslims.
Economie en migratie
Economie en migratie. Dat heeft Trump zijn verkiezing opgeleverd. ‘Make America Great Again’ is een positieve droom die hij zijn kiezers voorhoudt. De ‘Amerikaanse droom’, zoals vice-president Vance, die geboren werd in een armtierig gezin maar zichzelf uit het moeras trok. Iets om in te geloven en aan te werken. Een vrij Amerika, minder staatsbemoeienis, de burger die de staat controleert, niet andersom, dat leeft in de VS. Dat heeft Trump kunnen aanboren. Dat verstaan ze in Europa niet.
Trump past perfect in wat wereldwijd gebeurt. Inflatie en migratie maakt onze samenlevingen instabiel. Kiezers zoeken houvast, een leider die hen laat geloven dat het anders en beter kan. In de VS is dat Trump. Of hij zijn ambitie en de hoge verwachtingen die hij oproept zal kunnen waarmaken, zal de volgende vier jaar blijken. Hij kan de eerste twee jaar vol gas regeren met een Republikeinse meerderheid in de beide kamers, dus excuses zijn er niet.
Categorieën |
---|
Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak. Journalistiek heeft hij oog voor communautaire politiek, Vlaamse beweging, vervolgde christenen en religie.
Politici die zelf niet weten waar ze voor staan: ze kunnen mooi vertellen, maar regeren gaat moeilijk.
‘Afgrond’ verhaalt de waargebeurde verhouding tussen Venetia Stanley en de veel oudere Britse premier Henry Asquith, die leidde tot een kabinetscrisis.