Brusselse Vlamingen worden best niet ziek in het weekend
Het unieke samenlevingsmodel in BXL aan de hand van de nieuwe eengemaakte wachtdienst. Pour les Néerlandophones la même chose!
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementU herinnert zich ongetwijfeld het hele gedoe over de al-dan-niet stopzetting van de hippe radiozender FM Brussel. Na de mededeling van de CEO dat het geld op was en de vzw Brusselse media zich zo’n radiozender niet meer kon permitteren. Hoewel de mededeling van de baas gedekt was door de politici keerden die hun kar onder druk van de hippe Brusselaars. De kranten en webstekken spraken schande van de afschaffing, en dat die arme Vlaamse Brusselaars hun radio werd afgenomen! Zelfde liedje op radio en tv.
Een schril contrast met het lot van Terranova. Terranova? U kent het niet? Best mogelijk, want een snelle zoektocht op Google nieuws leert dat er geen enkel nieuwsmedium dat via dit platform raadpleegbaar is, er over gerept heeft. Terranova is de wachtpost van de Vlaamse huisartsenkring in Brussel. Nederlandstaligen kunnen daar de dokter van wacht vinden die – met zekerheid – hun taal spreekt.
Samenwerken
Het verhaal sleept al enkele jaren aan en begint met de Franstalige huisartsenkring FAMGB (Fédération des Associations des Médecins Généralistes de Bruxelles) die droomt van één tweetalige wachtdienst voor Brussel. Toen de FAMGB aan het RIZIV financiering vroeg voor een groot hervormingsproject voor de wachtdienst, stelde dit als voorwaarde dat de wachtdienst tweetalig zou worden. Daarvoor had de FAMBG de Vlaamse huisartsen nodig, de BHAK (De Nederlandstalige Brusselse Huisartsenkring) De Nederlandstalige kring telt 100 leden en een hoge werkdruk, de Franstalige kring telt 1.700 leden. Een deel van de Nederlandstalige artsen had wel oren naar de sirenenzang van hun Franstalige collegae. In de wandelgangen luidt het dat het vooral ging om jongere artsen, die ‘Brusselser’ denken (u begrijpt dat wel) en daarnaast ook hoopten op een vermindering van het aantal wachten door die samenwerking. Anderen vreesden echter dat de tweetaligheid niet gegarandeerd zou zijn.
In november werd er een samenwerkingsvoorstel onderhandeld. Het voorstel vond geen genade want iets minder dan de helft van de BHAK-leden oordeelde dat het akkoord te weinig garanties bevatte dat Nederlandstalige patiënten in hun eigen taal behandeld zouden worden. Het RIZIV bepaalt dat een reorganisatie van een wachtdienst 70% van de stemmen moet krijgen.
RIZIV
In zo’n situatie leer je België op z’n best kennen. In plaats van over een nieuw voorstel te onderhandelen kwam er in maart 2015 een nieuwe stemming over hetzelfde voorstel en plots bleek die 70%-norm niet meer nodig. De bezorgde Vlaamse huisartsen werden geminoriseerd en de eengemaakte wachtdienst was een feit. In het Federale Parlement stelde Yoleen Van Camp (N-VA) vragen bij die eigenaardige manier van werken aan de verantwoordelijke minister Maggie De Block (Open VLD). ‘Het antwoord luidde dat het onderwerp van beide stemmingen anders was. Iedereen weet dat het onderwerp hetzelfde was, en dat er dus ook bij de tweede stemming onvoldoende taalgaranties waren. We begrijpen niet dat de minister deze inmenging van het RIZIV zomaar laat passeren. Ze zegt dat ze dit dossier serieus zal nemen en dat ze zal toekijken op het naleven van de afspraken, dus ook de taalvereisten’, aldus Van Camp. Ondertussen lekte een brief uit van de minister aan BHAK; daarin schrijft De Block dat de hervormde wachtdienst te weinig garanties biedt op een kwaliteitsvolle verzorging in de eigen taal voor de Nederlandstalige patiënten in Brussel. Maar tegelijk schrijft ze dat de beslissingen hierover de verantwoordelijkheid zijn van de huisartsenkring. Met andere woorden: trek uw plan.
Volgens Brussels Parlementslid Liesbet Dhaene is de Vlaamse Brusselaar de dupe van dit hallucinante verhaal. En Dhaene wijst daarbij op een oud Brussels zeer. ‘Hoewel strijdig met de taalwetgeving, kunnen Vlaamse Brusselaars nu al vaak niet in hun eigen taal terecht in de IRIS- en OCMW-ziekenhuizen. Dit leidt tot schrijnende toestanden en risico op verregaande medische gevolgen. En nu is het Nederlands in de wachtdienst ook niet langer gegarandeerd. De samenwerking heeft bovendien tot gevolg dat de enige Nederlandstalige wachtpost, Terranova, ten dode opgeschreven is. Dit is onaanvaardbaar.’
Dit is Belgisch
Om het verhaal helemaal Belgisch te maken … De centrale wachtpost Athéna, van de Garde Bruxelloise-Brusselse Wachtdienst (GBBW), ligt op amper 200 meter van Terranova vandaan en het RIZIV zou het daarom niet zien zitten om Terranova verder te ondersteunen. De komst van de nieuwe – op z’n Brussels, dus niet-, tweetalige – Garde Bruxelloise-Brusselse Wachtdienst, heeft tot gevolg dat Terranova financieel moeilijk nog kan overleven. Ook de Vlaamse Gemeenschapscommissie (die de gemeenschapsbevoegdheden in Brussel voor de Vlamingen organiseert, volgt u nog?) wil Terranova niet ondersteunen. Met andere woorden, CD&V, Open VLD en sp.a spelen het Franstalige spelletje gewoon mee, dat van de kosmopolitische Brusselaar die Vlaams mag zijn als hij maar andere talen kent.
Want ja, als Terranova ophoudt te bestaan, is er geen garantie meer voor Nederlandstalige eerstelijnszorg in Brussel. En voor wie denkt dat die Vlaamse eerstelijnshulp er enkel voor Vlamingen is … Terranova verleent in de praktijk een drietalige dienstverlening. De eengemaakte wachtdienst kan geen tweetalige dienst verzekeren. Niet alleen de Vlamingen, alle Brusselaars gaan er dus op achteruit. En dus wil Terranova openblijven tot op het moment dat wachtpost Athéna volledig tweetalig werkt.
Conclusie
Even samenvatten. Eerst hebben de Franstaligen, met medewerking van minister De Block (Open VLD) en het RIZIV een wachtdienst georganiseerd die niet gegarandeerd tweetalig is. Daarna zorgen de Vlaamse partijen in de Brusselse meerderheid (CD&V, sp.a en Open VLD) ervoor dat de Nederlandstalige wachtdienst op droog zaad komt te zitten. Vraagt u zich ook af voor welke kiezers ze dat doen? Misschien voor die jongere kiezers die ‘Brusselser denken’, de hoogopgeleide tweeverdieners die vinden dat iedereen maar drietalig moet zijn in Brussel, zoals zij en er dus geen graten in zien dat de dokter geen Nederlands spreekt. Nous sommes à BXL hein.
Voor de rest is België een uniek samenlevingsmodel dat we in de wereld moeten uitdragen. En Brussel is het voorbeeld van de stad die weet om te gaan met de superdiversiteit.
En ja, dankzij de Brussels-Vlaamse politici kunnen ze wel nog naar FM Brussel luisteren. Oef.
Foto (c) Reporters
Categorieën |
---|
Personen |
---|
Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak. Journalistiek heeft hij oog voor communautaire politiek, Vlaamse beweging, vervolgde christenen en religie.
Politici die zelf niet weten waar ze voor staan: ze kunnen mooi vertellen, maar regeren gaat moeilijk.
Evolueren we naar een politiek model zoals in een communistische eenpartijstaat? Ontdek het in ‘Ondernemen in Achterland 1.0’.