JavaScript is required for this website to work.
Binnenland

50 000 Catalanen op #7D in Brussel?

Pieter Bauwens6/12/2017Leestijd 4 minuten
De persconferentie van ANC en Omnium Cultural in Brussel. Met van links naar
recht, Christophe Bostyn, Marcel Mauri (OC) en Agustí Alcoberro (ANC)

De persconferentie van ANC en Omnium Cultural in Brussel. Met van links naar recht, Christophe Bostyn, Marcel Mauri (OC) en Agustí Alcoberro (ANC)

foto © Doorbraak

Op 7 december, #7D in Catalonië, komen duizenden Catalanen in Brussel betogen. Het zullen er veel zijn, dat is nu al in Brussel te zien.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

‘In Catalonië schendt de Spaanse staat de grondrechten die door de EU zijn vastgesteld en die Spanje officieel erkend heeft.’ Zegt Agusti Acoberro van ANC, daarom komen op 7 december Duizenden Catalanen betogen in Brussel.

Hoeveel?

25 000 Catalanen registreerden zich al als deelnemer aan de betoging op 7 december in Brussel. Maar de Catalaanse betogers mogen dan al een feestende en vredelievende reputatie hebben, de organisatie verwacht toch dat het merendeel van de betogers gewoon naar Brussel komt zonder zich in te schrijven. Stilletjes wordt dan 50 000 deelnemers gezegd, gehoopt of verwacht.

Er zijn groepen die overnachten in Frankrijk en Nederland en een daguitstap maken naar Brussel voor de betoging. Een groep zou zelfs vanuit Parijs met de TGV komen. Volk. Veel volk verwachten de organisatoren.

Het zou wel eens een chaos van jewelste kunnen worden bij de start van de betoging in Brussel. De NMBS legde geen speciale treinen in vanuit Barcelona en dus komen ze met eigen vervoer naar Brussel. Velen zijn vanuit Catalonië met de auto onderweg, maar daarnaast komen er minstens 500 bussen naar het Jubelpark, die brengen betogers van alle windstreken ook van Engeland, Nederland en Duitsland. Hoeveel bussen extra zullen opdagen is een groot vraagteken. Daarnaast zijn de vliegtuigen vol en waren er vijf volle chartervluchten. Ook de hotels in Brussel en wijde omgeving zijn volzet. Dan zijn er ook nog de duizend (en meer) betogers die bij particulieren in Vlaanderen slapen.

Politieke gevangenen

De organisatoren van de Brusselse betoging zijn ANC en Omnium Cultural, twee Catalaanse middenveldorganisaties die samen meer dan 150 000 leden tellen. In Brussel organiseerden ze The day before een persconferentie om de redenen van de betoging en de practica toe te lichten. Er was vooral Spaanse pers, wat persagentschappen en Doorbraak.

De persconferentie werd gehouden door de vicevoorzitters van ANC en Omnium Cultural, Agustí Alcoberro en Marcel Mauri. De voorzitters van die beide verenigingen zitten namelijk al meer dan een maand in de Spaanse cel. Dat is al een eerste reden voor de betoging: ‘vrijheid voor de politieke gevangenen’. ‘Zeker nu duidelijk is dat de Spaanse aanklachten voor een Belgische rechter niet overeind blijven’ wist Agustí Alcoberro de ondervoorzitter van ANC fijntjes verstaan. De Catalanen drukken hun eis voor de vrijlating van de politieke gevangenen uit door geel. ‘Geel is de kleur van onze verontwaardiging. De kleur geel is in Catalonië bijna verboden. Daaraan kan je zien hoe ver de Spaanse repressie gaat.’ De gele lintjes (in ons land bekend als een symbool van Kom op tegen Kanker) zijn wijd verspreid in Catalonië.

Opvallend was de pro Europese houding van de organisatoren. ‘Wij zijn Europese burgers en wij willen dat blijven. Wij willen de Europese wetten en verdragen toepassen.’ Een statement bedoelt voor de Spaanse pers die de betoging als Euro-sceptisch afschildert. Prominent op de tafel, naast het dozijn microfoons, staat dan ook een Catalaanse naast een Europese vlag.

Europese waarden

Agustí Alcoberro van ANC wijst er op dat het doel van de betoging het verdedigen van de Europese waarden is. En hij geeft een kort visie op de feiten in Catalonië: ‘Al jaren waren wij vragende partij voor meer autonomie en de aanpassing van het statuut van Catalonië. Wij hebben nooit geweigerd om te onderhandelen. Het Spaanse antwoord was het onnodige geweld tegen het referendum. Onze regio wordt op dit moment geüsurpeerd door Spanje. Wij willen Spanje vragen of dat hun idee is van democratie.’

‘Wij komen in Brussel betogen om aan de EU te laten weten dat wat in Catalonië gebeurt geen interne Spaanse kwestie is. Gaf Marcel Mauri van Omnium Cultural mee. ‘Onze vereniging werd opgericht om de burgerrechten en culturele rechten van de Catalanen te beschermen en promoten. We zijn al eerder vervolgd onder het regime van Franco. Vandaag doet Spanje wat Franco nooit durfde of deed: onze voorzitter opsluiten. Wij zijn samen met ANC de organisator van een van de grootste vreedzame betogingen die Europa ooit heeft gezien (21- 21 september 2017 in Barcelona). Voor de organisatie van die betoging riskeren onze voorzitters 15 jaar cel.’

De betoging wil in de Europese wijk in Brussel aanklagen dat Europa wegkijkt nu er in de 21ste eeuw politieke gevangenen zijn in Spanje. ‘In Spanje is op dit moment de vrijheid van mening, vrijheid van vergaderen en vrijheid van demonstreren in het gedrag. Basiswaarden van onze Europese democratie. Als die basiswaarden in het gedrag zijn in Catalonië, in Spanje, dan zijn ze dat ook in heel Europa. Daarvoor komen wij vreedzaam op straat. ‘Heel Europa heeft het onnodig en bruut geweld van Spanje gezien tijdens het referendum. Zei Marcel Mauri van Omnium Cultural.

Concreet

Er wordt vanaf 10u30 verzameld aan de triomfboog in het Jubelpark in Brussel. Volgens de organisatoren moeten we ons verwachten aan een ‘folkloristische Catalaanse betoging’ met muziek menselijke torens en fanfares. ‘Wij organiseren niet alles zelf, veel komt spontaan van de mensen. Het wordt een sympathieke betoging.’

Pieter Bauwens | Doorbraak.be

Om 11u30 vertrekt de manifestatie, met vooral de Europese prominente, zoals EU-parlementsleden en andere politici en ‘bekenden’. Daarna komen de Catalaanse politieke partijen. Ook Puigdemont en de ministers die in Brussel zijn zullen aan de betoging deelnemen.

Volk

Ondertussen is de Catalaanse aanwezigheid in Brussel al duidelijk zichtbaar. Op de kunstberg zag ik, op weg naar de persconferentie een gezin met twee kinderen (die heel herkenbaar een ‘Estelada’-rugzakje droegen) een groepsportret nemen. Een beetje verder zes oudere mensen met gele sjaal en het gele lintje op de jas.

In het terugkomen stond ik aan de lichten naast een koppel, met dezelfde herkenbare gele lintjes op de jas. Op de kunstberg stonde drie grote groepen die een rondgang deden met gids. In de en groep met een Catalaanse vlag, in de andere met een SI-rugzakje van het referendum, gele sjaals en lintjes… Een mens zou moeten geloven dat de hotels vol zitten.

Pieter Bauwens | Doorbraak.be

Catalaanse familie op de trappen op de Kunstberg. Let op de rugzakjes.

Cultura per la Llibertad

Wie er voor of na de betoging nog niet genoeg van heeft. Nu de Catalanen hier toch zijn en omdat Omnium Cultural een cultuurorganisatie is, zijn er verschillende Evenementen in en om Brussel. Vaak zijn het Catalaanse en andere muziekgroepen die (samen) spelen. Een overzicht van de activiteiten kan je vinden via Cultura per la Llibertad/Cultuur voor de vrijheid.

We kunnen nog veel leren van die Catalanen.

Pieter Bauwens

Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak. Journalistiek heeft hij oog voor communautaire politiek, Vlaamse beweging, vervolgde christenen en religie.

Commentaren en reacties