JavaScript is required for this website to work.
post

Catalonië gaat internationaal

Karl Drabbe5/4/2016Leestijd 2 minuten

In het kader van het onafhankelijkheidsproces, besliste Catalonië meer in te zetten op internationale vertegenwoordiging.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Nog tijdens de huidige regeertermijn van de deelstaat Catalonië, zal hij drie nieuwe delegaties openen in het buitenland: in Vaticaanstad, Marokko en Portugal. Momenteel beschikt Catalonië al over vertegenwoordigingen in Brussel (voor België en de EU), Londen (voor het VK en Ierland), Berlijn, Rome, Wenen en Parijs (voor Frankrijk en Zwitersland). Ook in de States is Catalonië aanwezig met een vertegenwoordiging voor de VS, Canada en Mexico.

Na de bekendmaking hiervan reageerde het Spaanse Grondwettelijk Hof al snel. Zulke buitenlandse vertegenwoordigingen zijn in strijd met Cataloniës bevoegdheden. Daarmee vervalt het grondwettelijk hof in een jarenlange obstructiepolitiek: elke stap om de Catalaanse autonomie verder in te vullen, stoot op een nunca van Madrid.

Jordi Solé, secretaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken, liet natuurlijk niet na om te benadrukken dat de nieuwe internationale vertegenwoordigingen een sleutelrol (zullen) spelen in de buitenlandstrategie van een naar onafhankelijkheid strevend Catalonië.

Naast de introductie van de drie nieuwe vertegenwoordigingen, zet Catalonië ook in op een versterking van de bestaande delegaties. Reden te meer voor Madrid om erop te wijzen dat de inspanningen van het Catalaanse buitenlandministerie ronduit illegaal zijn, want de eigen bevoegdheden ruim overschrijden, en op het terrein komen van de exclusieve bevoegdheden van de Spaanse staat.

Recent schorste het Spaanse Grondwettelijk Hof het departement Buitenlandse Zaken van Catalonië. Maar Catalonië volhardt, en met het populaire onafhankelijkheidskopstuk Raül Romeva – een voormalig groen EU-parlementslid – heeft Madrid er een harde noot om te kraken. Hij kondigde al aan om zijn departement een andere naam te geven en zo aan de schorsing te ontkomen. Die andere naam verandert, volgens de Buitenlandminister niets aan ‘de functies noch aan de  verantwoordelijkheden’ van het departement Buitenlandse Zaken. Daarin gesteund door minister-president Carles Puigdemont, die stelde dat ‘niemand in staat is om Cataloniës internationale plannen te dwarsbomen, want Cataloniës wereld is dé wereld.’

Het is nu uitkijken naar de volgende stap in het continue pestgedrag van Madrid tegen Barcelona.

 

Foto: Raül Romeva, minister van Buitenlandse Zaken van Catalonië. (c) ara.cat

Karl Drabbe is uitgever van ERTSBERG. Hij is historicus en wereldreiziger en werkt al sinds 1993 mee aan Doorbraak.

Commentaren en reacties