JavaScript is required for this website to work.
GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN

Cordon gebroken in Ranst: ‘Dit is een historische dag voor de democratie’

NieuwsWinfried Matheeussen19/10/2024Leestijd 2 minuten
Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken.

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken.

foto © Belga

Het cordon sanitaire sneuvelt in Ranst. ‘Sinds vandaag bestaan er geen tweederangskiezers meer’, zegt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Het cordon sanitaire is gesneuveld. Vlaams Belang zal in de Antwerpse gemeente Ranst deelnemen aan het bestuur. De plaatselijke partij PIT — een lokale lijst met onafhankelijken en leden van Goesting! en CD&V — sluit een coalitie met Vlaams Belang en de lokale liberale lijst Vrij Ranst.

De lokale lijst PIT, wat staat voor Positief, Inspirerend en Toekomst, werd na de verkiezingen van 13 oktober de grootste en had daardoor het initiatiefrecht. ‘We hadden al snel een akkoord met Vrij Ranst’, zegt lijstrekker en kandidaat-burgemeester Bart Goris bij VTM. ‘We zijn dan nog op zoek gegaan naar een derde partner. Met Groen merkten we dat er inhoudelijk veel verschillen waren en N-VA deed al heel snel de deur dicht. Zo zijn we bij Vlaams Belang beland’, vervolgt hij.

Het is een heugelijke en historische dag. Niet alleen voor Vlaams Belang, maar ook voor de democratie

‘Inhoudelijk konden we ons wel vinden in de standpunten van de lokale afdeling. Het gaat hier over het landelijk houden van de gemeente. Dat wil niet zeggen dat we ons in alle standpunten van Vlaams Belang kunnen vinden, maar op lokaal niveau kunnen we zeker samenwerken.’

Bart Goris gaat de geschiedenis in als de politicus die het cordon doorbreekt, merkt VTM op. Hijzelf reageert laconiek dat het goed besturen van de gemeente belangrijker is dan het doorbreken van het cordon sanitaire.

CD&V-leden uit partij gezet

De lokale afdeling van Vlaams Belang zal onder een andere naam deelnemen aan het bestuur: Ons Ranst. Daardoor wordt het cordon eigenlijk niet doorbroken, omdat het enkel om een samenwerking tussen plaatselijke lijsten zou gaan. Maar dat is buiten de christendemocraten gerekend.

Bij De Standaard reageert CD&V kordaat: ‘PIT Ranst is een lokale partij die ontstaan is uit lokale politici van verschillende strekkingen. De lijst van PIT Ranst bevat echter drie verkozenen die nog een CD&V-lidkaart hebben. Onze partij zal hun lidmaatschap onmiddellijk intrekken. We zullen nooit aanvaarden dat CD&V-leden samenwerken met Vlaams Belang. Onze democratische principes zijn belangrijker dan enkele postjes’, klinkt het.

‘Historische dag’

Bij Tom Van Grieken, voorzitter van Vlaams Belang, bestaat er geen twijfel over de vraag of het cordon sanitaire vandaag sneuvelde. ‘Het is een heugelijke en historische dag. Niet alleen voor Vlaams Belang, maar ook voor de democratie: sinds 19 oktober 2024 bestaan er geen tweederangskiezers meer. Het is de dag dat Vlaams Belang zijn verantwoordelijkheid neemt.’

Maar is het cordon wel echt doorbroken? De fractie zal immers zetelen onder de naam ‘Ons Ranst’. ‘We hebben het bestuursakkoord getekend als Vlaams Belang’, weet Van Grieken. ‘We hebben de voordrachtsakte getekend als Vlaams Belang. De gemeenteraadsleden gaan zetelen als leden van Vlaams Belang en ze vertegenwoordigen dus de Vlaams Belang-kiezer. Alleen noemen ze hun fractie Ons Ranst, nota bene de slogan waarmee ze campagne hebben gevoerd. Maar het gaat zeker om Vlaams Belangers.’

Over de vraag of er nog doorbraken in zicht zijn, blijft Van Grieken op de vlakte. ‘We zijn nog op verschillende plaatsen in gesprek. Maar als ik onderhandel, dan blijf ik discreet en constructief. Laat ons hopen dat wat nu in Ranst bereikt is anderen moed kan geven. Daarom is het vandaag een historische dag.’

Winny Matheeussen (1973) noemt zichzelf misantroop, hondenvriend en bergzitter.

Commentaren en reacties