JavaScript is required for this website to work.
POLITIEK

De Duitstalige Belgen kiezen voor ProDG, de lokale N-VA

VerkiezingenHerman Matthijs14/6/2024Leestijd 2 minuten
Minister-president Oliver Paasch van de Duitstalige Gemeenschap.

Minister-president Oliver Paasch van de Duitstalige Gemeenschap.

foto © Twitter - Oliver Paasch

De verkiezingsuitslag toont aan dat de Duitstalige Gemeenschap een volwaardige deelstaat wil worden.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Afgelopen zondag hebben ook de Duitstalige landgenoten hun 25-koppig parlement verkozen. De grote winnaar is daar de lokale N-VA: de ProDG van minister-president Paasch. Hij leidt een coalitie met de liberalen (PFF) en de socialisten (SP).

De uitslag ziet er als volgt uit:

  • ProDG: 29,1 procent (+ 5,7 procent) en 8 zetels (plus 2),
  • CSP: 19,7 procent (- 3,3 procent)  en 5 zetels (-1),
  • Vivant: 14,2 procent  (sq) en 4 zetels (+ 1),
  • SP: 13,6 procent (-1,1 procent) en 3 zetels (-1),
  • PFF: 12 procent (sq) en 3 zetels (sq),
  • Ecolo: 9,1 procent (-3,4 procent) en 2 zetels (-1).

In feite is ProDG de enige winnaar in stemmen. Ook in de Duitstalige Gemeenschap is het electoraal verlies te situeren bij de traditionele en vooral linkse partijen: bij de christendemocraten, de socialisten en bij Ecolo.

Donderdag 13 juni in de namiddag was er al een coalitieakkoord in Eupen tussen ProDG, de CSP en de PFF. Samen hebben deze drie partijen 16 zetels op 25. Daarmee volgt men daar de MR-Les Engagés-strategie voor een centrumrechtse regering. Sinds 1999 komt de CSP terug binnen in de Duitstalige Gemeenschap en de SP verdwijnt voor het eerst sinds 1990 uit deze regering.

ProDG-leider Paasch volgt zichzelf op als regeringsleider alsook met de bevoegdheid Financiën/Begroting. Daarnaast behoudt ProDG een tweede Minister en krijgt ze de senator. De CSP bekomt één Minister en de parlementsvoorzitter. De liberalen behouden één minister in de Duitstalige regering. Maar de PFF is wel mathematisch in overtal in deze coalitie.

De senator is het enige lid van dit parlement met parlementaire wedde. De andere 24 leden hebben geen wedde zoals in de andere parlementen. De vergoeding van de voorzitter is bijna een parlementaire wedde.

Afgelopen zondag zijn er ook drie Duitstaligen (één Ecolo, één PFF/MR en één PS/SP) verkozen voor het Waalse Parlement.

Bevoegdheden

De meeste partijen zijn er voorstander van om  alle gewestbevoegdheden aan Eupen te geven en dus een volwaardige deelstaat te worden. Maar daarvoor moet de wetten over de financiering van de Duitstalige Gemeenschap aangepast worden.

Ook Eupen vraagt dus een staathervorming…

Herman Matthijs doceert publieke en openbare financiën aan de UGent en de VUB. Hij volgt o.m. overheidsadministratie en -begrotingen op, maar evenzeer de politiek van de VS.

Commentaren en reacties