JavaScript is required for this website to work.
BUITENLAND

De groene overloopster

De Duits-Turkse Melis Sekmen zegt de Grünen vaarwel

NieuwsDirk Rochtus4/7/2024Leestijd 2 minuten
Melis Sekmen.

Melis Sekmen.

foto © Belga Image

De overstap van Melis Sekmen van de Grünen naar de CDU is symbolisch een zware klap voor de regeringscoalitie van bondskanselier Scholz.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Het gaat niet goed met de Duitse regering. De verkeerslichtcoalitie, de ‘Ampel’ van sociaaldemocraten (SPD), liberalen (FDP en groenen (Bündnis90/Die Grünen) haalt in opiniepeilingen met moeite 30%. Met zijn drieën samen is dat ongeveer evenveel als de christendemocraten (CDU/CSU), die op de oppositiebanken zitten. Sommige liberale politici dreigen er naar aanleiding van moeilijke begrotingsonderhandelingen zelfs mee de regeringscoalitie op te blazen.

Sociale ladder

In tijden waar de zenuwen binnen de regering bloot liggen, kan de minste onenigheid of het kleinste meningsverschil de spanning nog opdrijven. Een teken aan de wand is de overstap van een groen parlementslid naar de CDU. Wat Melis Sekmen, een 30-jarige groene politica met Turkse wortels, deze week deed, haalde zelfs het nationale nieuws. Sekmen uit het kiesdistrict Mannheim (in de deelstaat Baden-Württemberg) gold bij haar verkiezing bij de Bondsdagverkiezingen van september 2021 als een aanwinst voor de Grünen. De partij pakte maar wat graag uit met iemand die als kind uit een arbeiders- en migrantengezin de sociale ladder was opgeklommen. Dat is nu eensklaps voorbij.

Strijd tegen islamisme

Sekmen slaat de deur van de groene partij achter zich dicht. Letterlijk zegt ze dat we ‘een debatcultuur (nodig hebben) die ook ongemakkelijke realiteiten kan benoemen en waarbij mensen omwille van hun mening of hun zorgen niet in een bepaald vakje worden gestoken’.

Het vertrek van Sekmen komt dus helemaal niet zo onverwacht als het lijkt. Wat economie en migratie betreft, bleek ze al geruime tijd af te wijken van de groene partijlijn. Toen de FDP in april met een twaalf-punten-nota een ommekeer voor de Duitse economie bepleitte, was Sekmen de enige groene die onderdelen ervan openlijk toejuichte, zoals de hervorming van het ‘Bürgergeld’ (leefloon). Ook zij vindt dat werken moet lonen. Dat leverde haar heel wat kritiek op binnen de eigen Bondsdagfractie. Recent was er dan nog de moord in Mannheim op een politieman door een Afghaanse asielzoeker. Toen Friedrich Merz, voorzitter van de CDU en leider van de christendemocratische fractie in het federale parlement, opriep tot meer strijd tegen islamisme en het migratiebeleid van de regering, was het weer Sekmen die als enige groene voor hem applaudisseerde.

De regeringspartijen hadden de aanslag in Mannheim ook veroordeeld, maar Sekmen onthield zich bij de stemming over wat zij als een veel te zwakke resolutie beschouwde. En vorig jaar nog, toen Christian Specht (CDU) de eerste ronde in de burgemeestersverkiezingen van Mannheim had gewonnen, brak ze een lans voor een stadsbestuur van christendemocraten en groenen.

Afbrokkelend vertrouwen

Er waren dus al heel wat signalen die duidden op de vervreemding van Sekmen en de Grünen. Die trappen nu heel verbitterd na. Sekmen zou in het parlement op haar lauweren gerust hebben en daarom vrezen bij de volgende Bondsdagverkiezingen, in september 2025, niet meer opnieuw gekozen te worden.

Overlopen komt niet veel voor in Duitsland. Het is intussen alweer zestien jaar geleden dat ene Oswald Metzger ook van de Grünen naar de christendemocraten overliep. Het verschil met Sekmen is dat de CDU toen aan het regeringsroer zat. Dat een lid van een regeringspartij nu naar de oppositie overloopt, betekent dat het vertrouwen in de regering afbrokkelt. Dat het bovendien gaat om een Deutsch-Türkin, een Duitse van Turkse herkomst, is des te meer een blamage voor de Groenen die er prat op gaan de belangen van allochtone mensen te behartigen. Melis Sekmen stelt met haar overstap ook een beleid aan de kaak dat in haar nieuwe politieke heimat als gevaarlijk voor de economie en de veiligheid in de maatschappij wordt bestempeld.

Dirk Rochtus (1961) is hoofddocent internationale politiek en Duitse geschiedenis aan de KU Leuven/Campus Antwerpen. Hij is voorzitter van het Archief en Documentatiecentrum voor het Vlaams-nationalisme (ADVN). Zijn onderzoek gaat vooral over Duitsland, Turkije, en vraagstukken van nationalisme.

Commentaren en reacties