fbpx


Multicultuur & samenleven
Marrakesh

De Marrakesh mars
BRUSSEL—Er is een nieuwe marrakeshcoalitie in de maak, een anti-marrakeshcoalitie eigenlijk, ze willen betogen in Brussel tegen het ondertekenen van het Marrakeshpact. Het zijn allemaal Vlaamse verenigingen én bijna allemaal jongerenverenigingen, maar Franstaligen zijn hartelijk welkom in de ‘Mars tegen Marrakesh — Marche contre Marrakech’.

Facebook

Zondag tijdens het hoogtepunt van de regeringscrisis circuleert een evenement op Facebook, ‘Mars tegen Marrakesh in Brussel’. Vanuit of gesteund door Schild &n Vrienden, die hebben know how én een netwerk opgebouwd op de sociale media. Dat weet u wellicht. Het had iets tussen boosheid en frustratie, een proefballonnetje en een grap. Maar wel een met succes. Maandagmorgen stond in mijn meldingen dat het evenement was verwijderd. In de realiteit bleek het ‘gemerged’, samengevoegd voor wie het sociale-mediajargon niet beheerst. De ‘Mars tegen Marrakesh — Marche contre Marrakech’ (inderdaad in twee talen) is een ook op Facebook een organisatie van: ‘Make Vlaenderen Great Again (een iets minder subtiele FB-groep), Dries Van Langenhove, Schild & Vrienden, Bart Claes, ReAct, KVHV-Antwerpen, Voorpost, NSV!, Vlaams Belang Jongeren en KVHV-Gent.

In de mailbox van Doorbraak zat (zondag 16u) een persbericht van de Vlaams Belang Jongeren. ‘KVHV, NSV!, Schild & Vrienden, de Vlaams Belang Jongeren en Voorpost slaan de handen in elkaar om een protestmars te organiseren tegen het Marrakesh immigratiepact op zondag 16 december om 12u in Brussel‘ Verwijzend naar de verschillende peilingen in de media, is het volgens de organisatoren duidelijk dat de grote meerderheid – tot bijna 80% van de bevolking – ‘geen verdere migratiestromen naar ons land wenst en dus niet akkoord gaat met het ondertekenen van dit pact.’ Het partijpolitieke spel ontbreekt natuurlijk ook niet. De Vlaams Belang Jongeren laten weten dat ze ook de N-VA Jongeren uitgenodigd hebben om mee te betogen, maar die hadden nog geen beslissing genomen. Volgens Tomas Roggeman , N-VA Jongerenvoorzitter, valt die vanavond (11 december 2018). Terwijl enkele N-VA Jongeren als ‘aanwezig’ staan en actief de betoging delen, zijn er ook op sociale media tegenstanders. Freek Niesten bijvoorbeeld vindt het een slecht idee om deel te nemen als N-VA Jongeren.

Ook hier worden de grote woorden niet geschuwd: de minderheidsregering Michel II ‘legt de volkswil naast zich neer en gaat willens nillens het verdrag toch ondertekenen. Wij gaan ervan uit dat het de kerntaak is van een democratisch verkozen politicus om de stem van het volk te aanhoren, niet om deze te negeren. Deze mars is bijgevolg broodnodig om alsnog een krachtig signaal uit te zenden richting de Marrakesh-coalitie.’ En dus organiseren de jongeren een betoging.

 

Volgens Bart Claes, voorzitter van de Vlaams Belang Jongeren is het inderdaad heel concreet. Er is een aanvraag om te betogen, vertrekkende aan Brussel Noord, en er is overleg tussen de politiediensten en de betreffende gemeenten om toestemming te krijgen voor de betoging. Ondertussen werd er —uiteraard— ook al een tegenbetoging aangekondigd. Dat wordt, na gele hesjes-zaterdag een Marrakesh-zondag in Brussel. Bart Claes zegt zelf geschrokken te zijn van het succes van het Facebook evenement.

 

Op het moment dat we dit schrijven gaven 10.000 Facebookers aan dat ze zullen aanwezig zijn, 31.000 zijn ‘geïnteresseerd’. Er is natuurlijk een verschil tussen enthousiast klikken dat je dat leuk vindt of ‘gaat’ aanklikken en zondagmiddag effectief in Brussel aanwezig zijn. Maar het is toch wel veel en snel, zeker naar Vlaamse Facebooknormen.

Commentaar

En toch ook hier een bemerking. De verenigingen die dit organiseren zijn allemaal te situeren aan de rechtse kant van de Vlaamse Beweging. Je zou kunnen verwachten dat Vlaams Nationalisten deze politieke crisis, die duidelijke communautaire trekken heeft, aangrijpen om de tweeledigheid van België en al wat daarbij komt in de verf te zetten. Maar blijkbaar is het identitaire zo belangrijk dat die redenering over boord wordt gegooid en de betoging wordt opengetrokken naar Franstaligen. Wat ze daar op de FB van ‘Make Vlaenderen Great Again’ over schrijven ga ik hier niet herhalen, maar iets als ‘liever betogen met een Franstalige, dan meer vreemdelingen’ maar dan een beetje beeldrijker. De communautaire stilstand of het versoepelen van de taalwet in gerechtszaken, riep blijkbaar minder verontwaardiging op dan het niet goedkeuren van een VN verdrag dat eigenlijk toch niet tegen te houden is.

Vlaams Belang zal hoog inzetten op de betoging, er zal online ongetwijfeld veel reclame voor gemaakt worden. Hoe het ook zij, zondag zullen de koppen geteld worden, niet enkel door de politie.

 

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

[ARForms id=103]

Pieter Bauwens

Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak