fbpx


Multicultuur & samenleven

De Standaard neemt afscheid van Abou Jahjah
Het uitschakelen in 1942 van Reinhard Heydrich, de Reichsprotektor van Bohemen en Moravië, door Tsjechische soldaten die de Britse Special Operations Executive met die opdracht had uitgezonden, was een daad van verzet tegen een meedogenloze bezetting. Maar stel dat een zogenaamde weerstander een willekeurige Duitse soldaat neerknalt bij het verlaten van een kroeg waar hij een biertje heeft gedronken, dan is er sprake van moord.

Het met een vrachtwagen verpletteren van vier Israëlische soldaten – drie vrouwen en een man – die een toeristische uitstap maakten in Jeruzalem, was eveneens moord. Geen ‘verzetsdaad’, zoals de bekende columnist van De Standaard Abou Jajah op facebook postte. De problematiek van de door Israël bezette gebieden is bovendien complex van aard en geenszins te vergelijken met de nazibezetting.

De Palestijnse moordenaar voerde de aanslag uit volgens het ondertussen bekende IS-scenario: met een vrachtwagen in volle vaart op mensen inrijden, net zoals in Nice en Berlijn gebeurde. Voor de terreurorganisatie maakt het trouwens niet uit of het om Fransen, Duitsers of Joden gaat. Allemaal zijn het ongelovigen die de dood verdienen.

Abou Jahjah probeerde nog op zijn website die terreurdaad met pompeuze retoriek als ‘een legitieme verzetsdaad’ af te schilderen. Maar het mocht niet meer baten. Zelfs voor De Standaard was haar columnist dit keer te ver gegaan.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Miel Swillens

Miel Swillens is een Vlaamse columnist en oud-medewerker van het weekblad Tertio. Hij screef ook liedjesteksten, o.a. voor Miek en Roel. Miel overleed in augustus 2017.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.