Het uitschakelen in 1942 van Reinhard Heydrich, de Reichsprotektor van Bohemen en Moravië, door Tsjechische soldaten die de Britse Special Operations Executive met die opdracht had uitgezonden, was een daad van verzet tegen een meedogenloze bezetting. Maar stel dat een zogenaamde weerstander een willekeurige Duitse soldaat neerknalt bij het verlaten van een kroeg waar hij een biertje heeft gedronken, dan is er sprake van moord.
Het met een vrachtwagen verpletteren van vier Israëlische soldaten – drie vrouwen en een man – die een toeristische uitstap maakten in Jeruzalem, was eveneens moord. Geen ‘verzetsdaad’, zoals de bekende columnist van De Standaard Abou Jajah op facebook postte. De problematiek van de door Israël bezette gebieden is bovendien complex van aard en geenszins te vergelijken met de nazibezetting.
De Palestijnse moordenaar voerde de aanslag uit volgens het ondertussen bekende IS-scenario: met een vrachtwagen in volle vaart op mensen inrijden, net zoals in Nice en Berlijn gebeurde. Voor de terreurorganisatie maakt het trouwens niet uit of het om Fransen, Duitsers of Joden gaat. Allemaal zijn het ongelovigen die de dood verdienen.
Abou Jahjah probeerde nog op zijn website die terreurdaad met pompeuze retoriek als ‘een legitieme verzetsdaad’ af te schilderen. Maar het mocht niet meer baten. Zelfs voor De Standaard was haar columnist dit keer te ver gegaan.
Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak
Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak
de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de
Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.
Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.
Miel Swillens
Miel Swillens is een Vlaamse columnist en oud-medewerker van het weekblad Tertio. Hij screef ook liedjesteksten, o.a. voor Miek en Roel. Miel overleed in augustus 2017.
-
25-04-2017 De auteur van dit essay Jan-Werner Müller is hoogleraar politiek aan Princeton University, maar werkt momenteel als onderzoeker rond het thema populisme aan de universiteit van Wenen. Wat is populisme? is gebaseerd op lezingen die Müller gaf aan het Weense Institut für die Wissenschaften vom Menschen en draagt daar ook de sporen van. Een vlot leesbare tekst kan je het niet echt noemen. Daarvoor is de toon en de aanpak te academisch. Of wat dacht je van volgende zin?
-
04-04-2017 Zal De Standaard een conservatieve Belg die het homohuwelijk als westerse decadentie bestempelt ook een 'kritische autochtoon' noemen?
-
04-04-2017 De onbeholpen, maar wel ideologisch bepaalde taal van journalisten
-
22-03-2017 Wat als het cultuurrelativisme ook mensenrechtenorganisaties aantast, en de pers dat zonder vragen overneemt?
-
19-03-2017 Er komt geen therapie, we zijn niet eens aan de diagnose toe.