fbpx


Niet gecategoriseerd

Duurder aardgas, opnieuw duur cadeau van Vlaamse regering

Na de elektriciteit- en waterfactuurHet lijstje prijsstijgingen van de elektriciteitsfactuur is indrukwekkend en ongezien in eender welk beschaafd land. Voor een gemiddeld gezin van vier personen met bijvoorbeeld een verbruik van 3500 kWh steeg de factuur met bijna 400 euro. Sinds 2015 ging de energiefactuur van de gezinnen zeven keer omhoog, waardoor ze vanaf 2016 maar liefst 40% meer betalen. Ook de gezinnen die zonnepanelen hebben geplaatst, waardoor hun verbruik lager is, ontsnappen door een achtste prijsstijging niet langer aan de prijsstijgingen. En intussen roept de Vlaamse regering de Vlamingen massaal op zonnepanelen te plaatsen! 

Drinkwater

Drinkwater, een andere basisbehoefte kost onder het beleid van de huidige Vlaamse regering sinds begin 2016 alweer fors meer. Via de waterfactuur betaalt elke burger voor de productie en levering van drinkwater en de afvoer en zuivering van afvalwater. De nieuwe berekening sinds 1 januari 2016 geldt voor deze delen van de waterfactuur en bestaat uit een vastrecht met een korting per gedomicilieerde, een basistarief voor het basisverbruik en een comforttarief voor het comfortverbruik. Vóór 1 januari 2016 kreeg elke gedomicilieerde nog 15 m³ water gratis. De Vlaamse regering verkocht deze nieuwe waterfactuur in 2015 nog als een maatregel waarbij de kleine verbruikers minder zouden betalen dan de grote verbruikers. Toch moeten alleenstaanden in de praktijk meer betalen, terwijl ze nochtans minder verbruiken dan een groot gezin.

Aardgas

De elektriciteit- en waterfacturen werden hierdoor een tweede aanslagbiljet voor alle Vlamingen. Intussen heeft de Vlaamse regering door dat men hier intussen het maximum heeft uitgehaald. Men moest dus op zoek naar iets nieuw om vers geld binnen te halen om de bodemloze put van de staatskas te dempen. En ja hoor, men heeft al snel een nieuwe basisbehoefte als inkomstenbron gevonden waarbij de Vlamingen opnieuw extra geld mogen ophoesten: de aardgasaansluiting! Want wie in de toekomst bouwplannen heeft waar nog geen aardgas ligt zal veel meer mogen gaan betalen voor een aansluiting, omdat de Vlaamse regering het ineens niet meer nodig acht om heel Vlaanderen aan te sluiten op aardgas. De drogreden die hiervoor gegeven wordt is de klimaatopwarming. Gas wordt namelijk meer en meer geproduceerd uit hernieuwbare energiebronnen en alle gasleveranciers in Vlaanderen bieden duurzaam of groen gas aan. Denkt de Vlaamse regering nu echt dat de Vlamingen nu echt allemaal dommeriken zijn? De klimaatopwarming pak je als overheid aan door duurzaam en groen gas te stimuleren, dus al helemaal niet door te stoppen met de uitbreiding van het aardgasnetwerk. Nog lachwekkender wordt deze regeringsbeslissing als je weet dat diezelfde Vlaamse regering vandaag stimuli geeft als je investeert in een nieuw voertuig dat rijdt op onder andere aardgas! De motivatie hierbij is dat een voertuig op aardgas op korte termijn zorgt voor een betere luchtkwaliteit en minder CO2-uitstoot.

De voorbije jaren werden er door Infrax en Eandis miljoenen euro’s geïnvesteerd om in heel Vlaanderen gasnetten aan te leggen, het energiedecreet van 2009 legde hen dit namelijk op. De Vlaamse regering werkt momenteel aan een decreet dat deze verplichting opheft. In de praktijk betekent het dat wie in een woning woont of een huis wil bouwen in een straat die nog niet is aangesloten op het aardgasnet fors meer zal moeten gaan betalen voor een aansluiting als men nog aardgas in huis wil. Tegen een hogere aansluitingsprijs op aardgas is de klimaatopwarming voor deze Vlaamse regering dan ineens niet meer van tel? Aardgas is volgens de Vlaamse regering bovendien ook niet meer de eerste keuze van de Vlamingen. Zeer bizar, als je weet dat de jongste jaren het aantal gasaansluitingen bleef stijgen met maar liefst 35.000 euro per jaar. Ik krijg als burgemeester nog elke week vragen van inwoners in straten waar geen aardgasnet aanwezig is, namelijk wanneer dit er eindelijk zal komen. Het antwoord is nu heel eenvoudig: nooit als het van de huidige Vlaamse regering afhangt. Of je moet bereid zijn om zwaar te betalen voor een aansluiting op dit basisproduct.

In dit land noemen ze in de Wetstraat zulke maatregelen ‘doordachte structurele maatregelen, inspanningen voor het klimaat en besparingen van de regering’. Voor de man/vrouw in de Dorpstraat met een beetje gezond verstand is dit gewoon alweer ‘een factuur doorschuiven’ naar de gewone Vlaming. Elektriciteit, water en aardgas zijn in elke normaal land basisproducten. Voor alle basisproducten in onze samenleving geldt de gebruikelijke 6% btw, maar in Vlaanderen dus niet voor een basisproduct als energie. Daarvoor heft men in Vlaanderen 21% btw alsof het om echte luxeproducten gaat. Als de Vlaamse regering op deze manier de facturen voor deze basisproducten blijft opkloppen zijn energie en water niet langer basisproducten maar inderdaad luxeproducten.

 

De auteur van deze opinie is Peter Reekmans, burgemeester van Glabbeek, nationaal LDD-ondervoorzitter en gewezen fractievoorzitter in het Vlaams Parlement.

 

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Peter Reekmans

Peter Reekmans is burgemeester van Glabbeek en nationaal ondervoorzitter van LDD.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.