Een miljoen handtekeningen en mars op Brussel
De Vlaamse Volksbeweging wil samen met enkele Europese partnerorganisaties één miljoen handtekeningen verzamelen in de Europese Unie voor ‘het recht op zelfbeschikking van de Europese volkeren’. De actie is de aanloop naar een Europese betoging in Brussel.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementDeze Europese actie is een uitloper van de verhoogde Europese contacten die de Vlaamse Volksbeweging (VVB) onderhoudt. De VVB richtte samen met Catalaanse, Baskische en Schotse, onafhankelijkheidsverenigingen EPI op, European Partnership for Independence. Binnen EPI groeide het idee voor een Europees Burgerinitiatief. Als zo’n Europees burgerinitiatief wordt erkend en de gehandtekende steun kan krijgen van een miljoen EU-burgers kan het een hoorzitting over de gestelde vraag afdwingen en moet de commissie een initiatief nemen. Daartoe werd ICEC (International Comission of European Citizens) opgericht. Die vereniging is bedoeld als een verzameling van vertegenwoordigers uit socio-culturele –economische en politieke middens uit alle Europese hoeken: academici, zakenmensen, kunstenaars, politiek actieve organisaties. Lees ook mensen uit andere landen kunnen aansluiten ook als ze geen onafhankelijkheid van hun regio naastreven.
Op 30 november 2012 werd de aanvraag voor een burgerinitiatief ingediend. De officiële vraag is: ‘Ik ondersteun het initiatief dat het zelfbeschikkingsrecht van de Europese volkeren binnen de Europese Unie erkend wil zien als een fundamenteel mensenrecht en wens dat de Europese instellingen alle Europese burgers en hun naties ondersteunt als ze dit recht wensen toe te passen.’ Eind januari kwam het antwoord van de Europese Commissie: de vraag werd afgewezen. Volgens ICEC onder druk van Spanje, de Europese Commissie acht zich niet bevoegd een antwoord te geven. De indieners kregen van de commissie de raad om met hun vraag naar het Europees hof voor justitie te trekken. Volgens Steven Vergauwen, directeur van de VVB en betrokken bij EPI en ICEC was dat ook het antwoord dat ze voorzien hadden. Door de vraag toch in te dienen wilden ze aantonen dat de EU niet openstaat voor het zelfbeschikkingsrecht van de volkeren.
De afwijzing van het Europees Burgerinitiatief is dus geen eindpunt. Volgens Steven Vergauwen is de bedoeling van de actie ‘Het aankaarten van een lacune in de Europese Verdragen. Op het ogenblik dat een land uit de EU besluit om onafhankelijk te worden, heeft de EU geen mogelijkheid om daarop te reageren want het is niet in hun regelgeving voorzien.’ Daar willen de initiatiefnemers iets aan doen. Ze willen de Europese leiders met hun neus op de feiten drukken. Steven Vergauwen: ‘Als straks Schotland of Catalonië voor onafhankelijkheid kiezen, dan moet Europa klaar zijn en niet de andere kant opkijken. De Europese Unie moet het recht op zelfbeschikkingsrecht aanvaarden, in haar wetgeving opnemen en burgers en landen die het recht willen uitoefenen, ondersteunen. Mensenrechten zijn immers universeel en kan je niet negeren (omdat het een lokaal land zoals bijvoorbeeld Spanje nu eenmaal beter uitkomt). De mensen in Vlaanderen, in Catalonië, in Schotland, in Baskenland maar ook in Zuid-Tirol, Corsica, Wales of Sardinië…. en waarom ook niet Wallonië kunnen uitdrukken dat ze het recht hebben om hun toekomst zelf te kiezen.’
De handtekeningenactie zal een klein jaar lopen. De Vlaamse start wordt in april 2013 gegeven met enkele campagnevergaderingen. Het slot is voorzien in maart 2014. De VVB wil in Vlaanderen minimum 16.500 handtekeningen verzamelen, het minimum dat zou moeten gehaald worden voor een Europees Burgerinitiatief. Tegelijkertijd starten ook in Catalonië, Veneto, Süd Tirol en Schotland grote acties om handtekeningen te verzamelen. ‘De bedoeling is dat uit heel Europa handtekeningen worden verzameld om die op zondag 30 maart 2014 in een grootse Europese manifestatie naar de Europese leiders in Brussel brengen. Een Europese mars op Brussel dus.’ Het cijfer van een miljoen handtekeningen is niet toevallig gekozen.
De petitie tekenen kan via de webstek, voorlopig in 12 talen, waaronder het Nederlands.
<Vindt u dit artikel informatief? Misschien is het dan ook een goed idee om ons te steunen. Klik hier.>
Categorieën |
---|
Personen |
---|
Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak. Journalistiek heeft hij oog voor communautaire politiek, Vlaamse beweging, vervolgde christenen en religie.
Politici die zelf niet weten waar ze voor staan: ze kunnen mooi vertellen, maar regeren gaat moeilijk.
Evolueren we naar een politiek model zoals in een communistische eenpartijstaat? Ontdek het in ‘Ondernemen in Achterland 1.0’.