JavaScript is required for this website to work.
post

EU expats stemmen ‘Yes’ in Schots referendum

Harry De Paepe7/9/2014Leestijd 2 minuten

‘The Mail on Sunday‘ onthulde gisteren (07/09/2014) dat EU burgers in Schotland het niet hebben voor het eurosceptische Verenigd Koninkrijk en daarom de Schotse onafhankelijkheid lijken te steunen.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Zo’n 80 000 EU expats (dat raakte bekend in december 2013) zullen effectief deelnemen aan het onafhankelijkheidsreferendum op 18 september. The Daily Mail lijstte op dat het gaat om 33 100 Polen, 13 400 Duitsers, 4 300 Fransen, 3 600 Italianen, 3 000 Spanjaarden, 2 700 Letten, 2 600 Litouwers en 17 300 komende uit 19 andere lidstaten. Aangezien de strijd om de wil van de kiezer een nek-aan-nekrace geworden is volgens de peilingen, kunnen de stemmen van deze EU burgers doorslaggevend zijn.

Het VK = eurosceptici

De campagne van het ‘Yes’-team heeft steeds de wens geuit lid te worden van de Europese Unie. Volgens Diego Palacios Cerezales, politicoloog aan de universiteit van Stirling, zien de Europese migranten Schotland meer als een pro-Europees land: ‘De kans bestaat dat er volgend jaar een referendum plaatsvindt over het EU-lidmaatschap van Groot-Brittannië, waarbij het VK de EU vaarwel zou kunnen zeggen.’ Dat Britse euroscepticisme werkt afstotend op de buitenlanders. Vooral Polen en Duitsers, de grootste groep, neigen daarom massaal naar een stem voor onafhankelijkheid. ‘Ze vormen de x-factor in de beslissing’, aldus historicus en professor Tom Devine. Intussen is het alle hens aan dek bij de campagne om de unie met Schotland te behouden.

Plan ‘Quebec’

In Westminster probeert men de Schotten te overtuigen met een zogenaamde ‘Quebecstrategie’. In 1995 stond de Franstalige provincie van Canada voor dezelfde keuze als de Schotten nu. Ook daar leek maandenlang de neen-stem het te halen van de keuze voor onafhankelijkheid. Toen toonden de laatste peilingen een omschakeling naar een ja-stem met 53 % tegen 47 % neen-stemmers. De Canadese overheid bood dan op de valreep nieuwe bevoegdheden aan de deelregering van Quebec aan. Uiteindelijk werd het resultaat een nipte overwinning voor het behoud van de Canadese situatie met 50,6 % tegen 49,4% voor afscheiding. In het politieke praatprogramma ‘The Andrew Marr Show’ van de BBC op zondagochtend kondigde de Minister van Financiën, George Osborne, aan dat Schotland weldegelijk een ruim pakket aan nieuwe bevoegdheden zou krijgen en dat dat pakket in de komende dagen bekend zou gemaakt worden. Daarbij stipuleerde hij nogmaals dat een onafhankelijk Schotland niet hoeft te rekenen op de Pond. Alex Salmond, de First Minister van Schotland en de kopman van de onafhankelijkheidscampagne, noemde dit een ‘paniekerige last minute maatregel’ in de hoop om de boel te redden. ‘Nu de bangmakerij bij het Schotse volk mislukte, probeert men het om te kopen’. Hij verklaarde dat er maar één nieuw radicaal akkoord voor het land bestaat: ‘it’s called independence’.

 

(c) Dailytimes

Harry De Paepe (1981) is auteur en leraar. Hij heeft een grote passie voor geschiedenis en Engeland.

Commentaren en reacties