Familieleden Catalaanse politieke gevangenen aan het woord
Famieleden van Catalaanse politieke gevangenen en ballingen, persconferentie in het Europees Parlement.
foto © Doorbraak
Familie van de Catalaanse politieke gevangenen werden ontvangen in het Europees Parlement om hun verhaal te doen voor een Europees-Catalaans dialoogforum.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementEen half uur kregen de initiatiefnemers voor de persconferentie in het Europees Parlement. Een half uur om familieleden van de Catalaanse politieke gevangenen en ballingen aan het woord te laten, waaronder de echtgenote van Puigdemont. ‘Ze zien ons hier niet graag,’ zegt Mark Demesmaeker, EU-parlementslid voor N-VA. Nochtans leggen de familieleden de vinger op de etterende Europese wonde: ‘de founding fathers zouden zich in dít Europa niet meer herkennen.’
Het EU-Catalonia Dialogue Platform telt meer dan 40 EU-parlementsleden, uit vijf fracties. Geen leden van de Europese Volkspartij echter, die Oost-Indisch doof blijft voor Catalonië. Op uitnodiging van de groep kwamen familieleden van de Catalaanse politieke gevangenen de zaak van die laatste aanhanging maken in Europa, met een persconferentie als slot.
Mark Demesmaeker (N-VA/ECR) verwelkomde met een zoveelste oproep tot dialoog. ‘Politieke problemen los je op via politieke dialoog, via de stembus, en niet via bedreigingen en gevangenisstraffen.’ Met even duidelijke woorden veroordeelde hij, namens het Dialoogplatform, de hechtenis en het politieke asiel van ondertussen zeventien Catalanen, met Puigdemont als kers op de Spaanse taart.
https://twitter.com/Karl_Drabbe/status/978307897498185729
Founding Fathers
Hij werd daarin bijgetreden door drie andere EP-leden: Bernd Lucke (Liberal Konservative Reformer/ERC), Ramon Tremosa (PDeCat/ALDE) en Jordi Solé (links-republikeinse ERC/EVA-Groen). De eerste roept zijn Duitse regering en rechters op om met veel zorg te kijken naar de feiten en een verstandige beslissing te nemen. Solé was iets radicaler toen hij zich tot de Spaanse regering richtte: ‘Denken jullie nu echt dat mensen laten stemmen in de 21ste eeuw is een zaak van gerechtszaken en veroordelingen of van fundamentele rechten en politiek?’
Hij richtte zich ook tot Juncker, Tusk en de Europese Commissie: ‘Europa, we missen u, waar bent u, Mr. Juncker, Mr. Tusk, staatshoofden van de lidstaten, waar zijn jullie? Dit is niet het Europa dat de founding fathers wilden,’ daarmee de Europese fundamentele waarden nog eens in herinnering brengend.
Vrede
De familieleden getuigden over de afstand die ze telkens moeten afleggen als ze hun gevangen vader, zoon, broer, zus, dochter of moeder willen opzoeken. Zes- tot zevenhonderd kilometer heen, en dan opnieuw terug. Niet zeker wetende of ze hun familielid wel kunnen zien. Ook parlementsleden wordt niet makkelijk de toegang gegeven tot de gevangenen. Overal in Europa krijgen parlementsleden de mogelijkheid om politieke gevangenen op te zoeken, zo niet in Spanje. ‘Het duurt maanden om een aanvraag erkend te krijgen. En zelfs als je dan voor de deur van de gevangenis staat, wordt nog beslist geen toelating te geven.’
Ze richtten zich ook tot de Catalaanse bevolking: ‘we hebben vele redenen om kwaad te zijn, vooral de laatste paar dagen en uren. Maar ons politiek proces is altijd vredevol geweest en democratisch. En dat moet zo blijven. Anders zullen “ze” – en u weet wie – ons wegzetten als ondemocratisch. Blijf vredevol, want dat is eigen aan ons doel: vredevol en democratisch beslissingen nemen.’
60%
Kersvers EP-lid uit Galicië, Ana Miranda, schreef ondertussen een brief naar de voorzitter van het Europees Parlement met de vraag om solidariteit te betogen met twee gewezen EP-leden uit Catalonië, Raul Romeva (Groen) en Oriol Junqueras (ERC). Daarnaar gevraagd bevestigde Mark Demesmaeker dat hij zich achter die oproep schaart.
Ramon Tremosa verwees in een gesprek achteraf naar een stuk in de krant El País, waarin de gewezen socialistische premier Felipe Gonzalez kritiek gaf op de beslissing om Catalaanse politici op te sluiten. ‘Binnen vijf jaar zal niet 50, maar 60 procent voor de onafhankelijkheid zijn, en dan is het probleem nog groter.’ Naarmate Rajoy en zijn regering, gesteund door de rechts-nationalistische opbodpartij Ciudadanos, zulke beslissingen blijft nemen, zal de Spanjekritische massa alleen maar groter worden, en niet enkel in Catalonië.
Karl Drabbe is uitgever van ERTSBERG. Hij is historicus en wereldreiziger en werkt al sinds 1993 mee aan Doorbraak.
Naar goede traditie vindt vandaag voor de tiende keer een grote manifestatie voor meer autonomie plaats in Catalonië. Wat zal de impact zijn?
‘Afgrond’ verhaalt de waargebeurde verhouding tussen Venetia Stanley en de veel oudere Britse premier Henry Asquith, die leidde tot een kabinetscrisis.