JavaScript is required for this website to work.
BINNENLAND

Forum voor Democratie haalt onvoldoende handtekeningen voor Vlaamse lijst

Frustratie bij militanten door 'technisch mankeren overheid'

NieuwsHans Brockmans14/4/2024Leestijd 2 minuten
Thierry Baudet.

Thierry Baudet.

foto © BELGA IMAGE

Forum voor Democratie vindt onvoldoende handtekeningen om in Vlaanderen een Europese lijst in te dienen. Maar de gemeenteraadsverkiezingen lonken.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Zaterdag bleek dat het Forum voor Democratie (FVD) geen 5.000 handtekeningen kon hebben verzameld, die nodig waren om een lijst in te dienen voor de Europese verkiezingen in Vlaanderen. ‘We mikken nu op de lokale verkiezingen in oktober dit jaar’, stelt Werner Niemegeers van de Vlaamse afdeling van Forum voor Democratie.

Bijzonder moeilijk

In januari maakte FvD bekend dat het een Europese lijst zou vormen in Vlaanderen. In een interview met Doorbraak brak voorzitter Thierry Baudet de lans voor een uittrede van Vlaanderen uit de Europese Unie en een hereniging met Nederland. Hij gaf wel ruiterlijk toe dat het bijzonder moeilijk zou zijn om de vereiste 300.000 stemmen te halen voor een Vlaamse FVD-verkozene in het Europees Parlement.

Hij gaf zijn partij nog een kans van 60 procent om tegen zaterdag jl. de vereiste 5.000 handtekeningen te halen. ‘We hadden er geen 1.000’, verzucht Niemegeers. Hij wijt het falen onder meer aan de complexe procedure om handtekeningen te verzamelen. Zelf heeft hij naar eigen zeggen 12 keer moeten inloggen via CSAM, de digitale toegangspoort voor overheidsdiensten. ‘Technisch mankeerde er wel veel’, stelt hij vast.

Frustratie

‘Het was niet mogelijk om onmiddellijk te achterhalen of een poging op de handtekening te registreren uiteindelijk gelukt was’, zegt hij. ‘Ook de fysieke neerlegging van de handtekening in de gemeentehuizen verliep slecht georganiseerd, of helemaal verkeerd. Eén en ander frustreerde heel wat sympathisanten, zodat de campagne nooit echt op dreef kon komen.’

In principe zou FVD misbruiken juridisch kunnen aanklagen. ‘We hadden de fouten inderdaad kunnen laten vastleggen door een gerechtsdeurwaarder’, stelt Niemegeers (zelf advocaat). ‘Uiteindelijk hebben we beslist dat niet te doen. Ik weet eerlijk gezegd niet of we met een feilloze werking het vereiste quorum wel zouden hebben gehaald. Maar het zou wel meer schwung hebben gegeven. Het is wat het is.’

Boycot

Met vijf handtekeningen van federale parlementsleden of senatoren had FVD ook een Europese lijst kunnen indienen. ‘Nederlandse media berichtten al over een algemene boycot bij Vlaamse partijen om hieraan mee te werken’, weet Niemegeers.

‘We zullen leren uit onze fouten’, besluit Niemegeers. ‘Bij de lokale verkiezingen na de zomer kunnen we volop inzetten op onze thema’s, zoals veiligheid, onderwijs en de scheiding tussen religie en staat bij het bestuur.’

Hans Brockmans is jurist. Hij werkte van 1988 tot 2023 bij het economische magazine Trends. Hij was drie keer genomineerd en twee keer laureaat van de persprijs van het Gemeentekrediet/Dexia. Hij kreeg ook de Citi Journalistic Excellence Award voor de financiële en economische berichtgeving. Hij was lang actief in het bestuur van de beroepsvereniging VVJ.

Commentaren en reacties