Geld voor het leger ?
Het NAVO-hoofdkwartier in Evere.
foto © Wikimedia Commons
België is de thuisbasis van de NAVO maar ons land voldoet niet aan de budgettaire normen.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementOp 17 juni heeft de NAVO het zomerrapport vrijgegeven over de militaire bestedingen van de lidstaten. Dit is ook de basis voor de gesprekken over de zogeheten Wales-normen bij de nakende NAVO-top in Washington DC. Even ter herinnering: in Wales is in 2014 besloten dat de lidstaten ten laatste in 2024 aan twee budgettaire normen moeten voldoen.
- Minstens 2% van hun bbp budgettair besteden aan defensie,
- Van dit militair budget dient minstens 20% te gaan naar aankopen van nieuw materieel.
Die 2% bbp-norm wordt door acht landen niet gehaald: Kroatië 1,81%, Portugal 1,55%, Italië 1,48%, Canada 1,37%, België 1,30%, Luxemburg 1,29%, Slovenië 1,29% en Spanje 1,28%.
Aan de top staan Polen met 4,12%, Estland met 3,43%, de VS 3,38%, Letland 3,15% en Griekenland met 3,08%.
De investeringsnorm van 20% wordt niet bereikt door Canada met 18% en… België met 15%! Polen is hier de absolute top met 51% van zijn militair budget dat besteed wordt aan nieuw materieel.
Nieuwe leden
Ook de nieuwe Scandinavische NAVO-lidstaten voldoen direct aan deze NAVO-normen. Finland besteedt 2,41% bbp aan defensie en investeert hiervan 45% in materieel; Zweden geeft 2,14% van zijn bbp uit aan defensie en staat op een investeringsniveau van 34%.
Nederland
De uittredende Nederlandse regering van Mark Rutte heeft zijn PR goed gedaan. Want onze noorderburen gaan over de norm met 2,05% en hun investeringsniveau gaat in 2024 naar 36%. Allemaal goede punten dus, ook voor de kandidatuur van minister-president Rutte als kandidaat secretaris-generaal van de NAVO. Daarover wordt op 9-11 juli beslist in de Amerikaanse hoofdstad. Bovendien kan Rutte het Nederlandse militaire beleid blijven coachen vanuit zijn nieuw hoofdkwartier in Brussel, want de VVD heeft de minister van Landsverdediging in het nieuwe Nederlandse kabinet.
Op de recente NAVO-top van de ministers van Buitenlandse Zaken heeft Estland het idee gelanceerd om deze NAVO-norm te verhogen van 2% bbp naar 2,5%. Dat idee werd er zeker niet afgewezen…
Wat gaat dit land doen als thuisbasis van de NAVO?
Categorieën |
---|
Herman Matthijs doceert publieke en openbare financiën aan de UGent en de VUB. Hij volgt o.m. overheidsadministratie en -begrotingen op, maar evenzeer de politiek van de VS.
Recente provinciale verkiezingen in Canada kunnen de Franstalige Parti Québécois doen overwegen om de gedoogsteun aan premier Justin Trudeaus minderheidskabinet op te zeggen.
‘Afgrond’ verhaalt de waargebeurde verhouding tussen Venetia Stanley en de veel oudere Britse premier Henry Asquith, die leidde tot een kabinetscrisis.