Geubels en de Oude Belgen
Even Snel
Een spook waart door België – het spook van de belgitude. Maar zal het nieuwe België-gevoel waar sommigen op hopen zich meteen bezondigen aan de fouten die de Vlaamse Beweging worden aangewreven? In Het Laatste Nieuws waagde komiek Philippe Geubels zich alvast aan een straf staaltje van staatsnationalistische mythevorming.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnement‘Wij zijn de afstammelingen van de Oude Belgen, van Ambiorix die de Romeinen in de pan hakte. Daar moet je toch fier op zijn?’ In Het Laatste Nieuws werd de populaire komiek Philippe Geubels voorbije weekend aan de tand gevoeld over zijn programma ’Geubels en de Belgen’ (VIER). Neen, de naam van het programma is geen statement. Maar Geubels is wel gewonnen voor België en hoopt dat het nooit tot een afsplitsing van Vlaanderen komt. ‘Ik eet graag goed, ik drink veel bier. Ik kan genieten van het leven, en dat kunnen de Belgen over het algemeen ook goed. We hebben het beste uitgaansleven ter wereld.’
IJzersterke logica, aangezien mensen in andere landen eerder gewonnen zijn voor slecht eten, nooit plezier maken en al zeker geen nachtleven kennen. Maar de historische claims van Geubels roepen toch vragen op. De enige bron voor het bestaan van Ambiorix luistert naar de naam Gaius Julius Caesar. In het verhaal van Caesar slaagt de doortrapte Ambiorix er weliswaar in om dankzij laaghartige leugens een flinke Romeinse legermacht af te slachten, maar waren het uiteindelijk toch de Eburonen van diezelfde Ambiorix die door de wraak van Caesar volledig van de kaart werden geveegd.
Caesar rekende de Eburonen trouwens niet tot de Belgae, maar wel tot de Germani. Geen van beide benamingen kunnen trouwens zonder groteske anachronismen worden geprojecteerd op hedendaagse volkeren. De ‘dappersten aller Galliërs’ hadden evenveel met het hedendaagse Noord-Frankrijk en Zuid-Nederland als met het huidige België te maken.
Het is eigenlijk niet helemaal zeker of Ambiorix wel bestaan heeft. Marketing is de enige reden waarom zijn naam tot op vandaag voortleeft. Ambiorix is immers een minstens drievoudig campagnevehikel: bij Caesar diende hij als verantwoording voor veldtochten en verklaring voor militaire verliezen. Tijdens de 19de eeuw moest hij dienen om het jonge België een roemrijk en vooral oud verleden aan te meten. Vandaag wordt hij druk ingezet als streekpromotiemiddel voor Tongeren en Limburg.
Ambiorix is stof voor een mooie mythe maar mythes liggen onder vuur. Binnen Vlaanderen worden bepaalde al dan niet vermeende Vlaamse mythes stevig bekritiseerd, denk maar aan de Nederlandsonkundige officieren aan de IJzer of de Guldensporenslag. We verwachten dan ook in de komende week striemende opiniestukken van verontwaardigde historici die de terugkeer van de 19de eeuwse belgicistische mythevorming streng veroordelen .
We houden u vanzelfsprekend op de hoogte.
<Vindt u dit artikel informatief? Misschien is het dan ook een goed idee om ons te steunen. Klik hier.>
De redactieploeg van Doorbraak bestaat uit een grote groep redacteuren. Standpunten en andere artikelen kunnen verschijnen als "De Redactie". Uiteraard betekent dit niet dat al onze redacteuren per definitie aan deze standpunten gebonden zijn.
Actief in vastgoed? Dan hebben we goed nieuws. Doorbaak maakt een vastgoedbijlage bij het Doorbraak Magazine.
Jack London was een veelschrijver én avonturier. Zijn omzwervingen overtuigden hem van de noodzaak van een socialistische samenleving, een idee dat hij verwerkte in zijn boeken.