fbpx


Binnenland, Communautair

Google vernederlandst België
Gebruikt u wel eens Google Maps om uw weg te zoeken in het labyrint dat ze België noemen? Dan moest u  er tot voor kort mee leven dat de Hertogstraat in Brussel standaard de Rue Ducal was op uw scherm. Wel, dat is nu verleden tijd.

Nederlandse Geografische aanduidingen

Google is sinds enig tijd overgestapt op ‘Nederlandstalige geografische aanduidingen’. Als uw computer is ingesteld op Nederlands krijgt u de straatnamen in Brussel in het Nederlands. Google doet geen half werk. Ook Frans-Vlaanderen ziet er plots een stuk Nederlandstaliger uit. Zelfs de Franstalige gemeenten met faciliteiten voor Nederlandstaligen lijken enkel nog Nederlandstalige straatnamen te hebben. Moeskroen ziet er plots veel Nederlandstalige uit dan vroeger. Het wordt leuk om zo eens op Google Maps virtueel op reis te gaan in communautair België.

Dat daar nog geen parlementaire vragen over gesteld zijn. Kijk, dat verwondert me nu. Of gebruiken politici Google Maps niet? In die kleine BMW zit waarschijnlijk een standaard GPS. Of er zijn geen politici van DéFI of andere Franstalige partijen die ‘Nederlands’ ingesteld hebben als standaardtaal van hun PC en dus hun verontwaardiging nog niet de vrije loop hebben laten gaan.

Typisch Belgisch

Waarschijnlijker is dat het omgekeerd ook zo werkt. Dat Franstaligen in België in hun Google Maps alles in het Frans zien en zich daarin verkneukelen. Dan zien zij de straatnamen in het Vlaamse Linkebeek en Rode of zelfs het tweetalige Brussel of Ukkel in het Frans. Tot hun grote opluchting.

Zo leeft iedereen in België in de eigen realiteit, tot op Google toe. In België kan enkel een virtuele realiteit, noem het surrealisme, nog een geluk brengen.

(Bron: Stichting Taalverdediging, Wikipedia over Stichting Taalverdediging)

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

[ARForms id=103]

Pieter Bauwens

Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Op dit artikel zijn reacties uitgeschakeld op vraag van de auteur of op initiatief van de redactie.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.