Binnenland, Communautair

Google vernederlandst België

Gebruikt u wel eens Google Maps om uw weg te zoeken in het labyrint dat ze België noemen? Dan moest u  er tot voor kort mee leven dat de Hertogstraat in Brussel standaard de Rue Ducal was op uw scherm. Wel, dat is nu verleden tijd.

Nederlandse Geografische aanduidingen

Google is sinds enig tijd overgestapt op ‘Nederlandstalige geografische aanduidingen’. Als uw computer is ingesteld op Nederlands krijgt u de straatnamen in Brussel in het Nederlands. Google doet geen half werk. Ook Frans-Vlaanderen ziet er plots een stuk Nederlandstaliger uit. Zelfs de Franstalige gemeenten met faciliteiten voor Nederlandstaligen lijken enkel nog Nederlandstalige straatnamen te hebben. Moeskroen ziet er plots veel Nederlandstalige uit dan vroeger. Het wordt leuk om zo eens op Google Maps virtueel op reis te gaan in communautair België.

Dat daar nog geen parlementaire vragen over gesteld zijn. Kijk, dat verwondert me nu. Of gebruiken politici Google Maps niet? In die kleine BMW zit waarschijnlijk een standaard GPS. Of er zijn geen politici van DéFI of andere Franstalige partijen die ‘Nederlands’ ingesteld hebben als standaardtaal van hun PC en dus hun verontwaardiging nog niet de vrije loop hebben laten gaan.

Typisch Belgisch

Waarschijnlijker is dat het omgekeerd ook zo werkt. Dat Franstaligen in België in hun Google Maps alles in het Frans zien en zich daarin verkneukelen. Dan zien zij de straatnamen in het Vlaamse Linkebeek en Rode of zelfs het tweetalige Brussel of Ukkel in het Frans. Tot hun grote opluchting.

Zo leeft iedereen in België in de eigen realiteit, tot op Google toe. In België kan enkel een virtuele realiteit, noem het surrealisme, nog een geluk brengen.

(Bron: Stichting Taalverdediging, Wikipedia over Stichting Taalverdediging)

Pieter Bauwens

steun doorbraak

Wil u graag meer lezen van Pieter Bauwens?

Doorbraak is een onafhankelijk medium zonder subsidies. We kunnen dit enkel doen dankzij uw financiële steun. Uw steun geeft onze auteurs de motivatie om meer en regelmatiger te schrijven. Steun ons met een kleine bijdrage of word vandaag nog Vriend van Doorbraak.

Ik help Doorbraak groeien.
Doorbraak.be is een uitgave van vzw Stem in het Kapittel i.s.m. Perruptio cvba Hoofdredacteur: Pieter Bauwens Webbeheer: Dirk Laeremans