Groen voor onafhankelijkheid
In Schotland dan toch
Het lijkt erop dat de strijd om de ‘yes-vote’ vooral door SNP wordt gevoerd. Maar ook de Schotse Groenen zijn enthousiaste voorstanders van Schotse onafhankelijkheid. Zoals ze even enthousiast tegen de SNP en Alex Salmond zijn.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementPatrick Harvie werd in 2003 voor het eerst verkozen als Groen parlementslid in het Schotse parlementslid. Sindsdien werd hij telkens opnieuw verkozen. Het Schotse parlement is evenredig samengesteld, in tegenstelling tot het Britse in Westminster, waar een meerderheidsstelsel de samenstelling bepaalt.
In een interview met het linkse opinieweekblad The New Statesman geeft het Groene ‘MSP’ (Member of Scottish Parliament) toe dat niet iedereen in de groene partij even warm loopt voor Schotse onafhankelijkheid. Toch heeft de partij zich in de ‘Yes’-campagne ingeschreven, en zijn er geen bekende groenen die zich achter het unionistische ‘Better Together’-kamp hebben geschaard.
Groen-partijleidster Natalie Bennett ziet vooral een omverwerping van het bestaande systeem als een belangrijke reden om voor onafhankelijkheid te zijn. Het geeft de nieuwe staat de mogelijkheid enkele zaken beter te doen, of met een wit blad te starten. Om er een grondwet op neer te schrijven, bijvoorbeeld. (Het Verenigd Koninkrijk heeft geen – geschreven – grondwet. Ook voor Harvie is die kladderadatsch een belangrijk argument. Een dooreenschudden van de instellingen, maakt een ‘dramatic change in our politics, our economy and our society’ mogelijk. Alleen daarom al, zijn de Schotse Groenen ‘pro independence’.
Het heeft voor hem allemaal niets te doen met ‘vlaggen of 300 jaar geschiedenis; het gaat om de toekomst. En ik meen dat de beste manier om niet enkel Schotland te veranderen, maar effectief het karakter van de Britse politiek te veranderen, Schotse onafhankelijkheid is. Niet dat het een garantie geeft op een rooskleurige toekomst, maar omdat het mogelijkheden geeft waar Schotland nu geen toegang toe heeft.’
Door zich niet patriottisch of nationalistisch op te stellen en toch voor onafhankelijkheid te kiezen, maken de Groenen het verschil met de SNP van First Minister Alex Salmond. De ‘yes’-campagne vinden ze echter te veel rond de figuur van Salmond en zijn SNP-politiek te draaien. Maar er wordt maar één vraag gesteld: ‘Should Scotland be an independent country?’ Clear and simple, maar in de debatten wordt een en ander teruggebracht tot de plannen van de SNP hoe Schotland verder uit te bouwen en in te vullen na de onafhankelijkheid. En daar gaat het hem in feite niet om, op 18 september, althans aldus het groene parlementslid. Die is er trouwens ook voor bedeesd dat wie Salmond niet lust, niet zal stemmen, of zelfs ‘neen’, genoeg dat ze hebben van de alomtegenwoordigheid van de eerste minister. Wie ‘yes’ wil stemmen, maar Salmond liever weg wil, moet later Groen kiezen. ‘Because this isn’t about him. This is about the country.’ En ’the country’, dat is voor de groene jongens en meisjes duidelijk Schotland.
Foto: Patrick Harvie (links). (c) Scottishgreens.co.uk.
Karl Drabbe is uitgever van ERTSBERG. Hij is historicus en wereldreiziger en werkt al sinds 1993 mee aan Doorbraak.
Naar goede traditie vindt vandaag voor de tiende keer een grote manifestatie voor meer autonomie plaats in Catalonië. Wat zal de impact zijn?
Evolueren we naar een politiek model zoals in een communistische eenpartijstaat? Ontdek het in ‘Ondernemen in Achterland 1.0’.